2005-01-05 18:19

Polsstokclub nieuw leven ingeblazen

door Luc van den Oever
Uit de Goudsche Courant 4 januari 2004

VLIST - Het nieuwe jaar kan voor de heropgerichte polsstokclub De Vlist niet beter beginnen als op 4 januari de aanvraag voor de nieuwe wedstrijdschans(en) aan de Oost-Vlisterdijk wordt goedgekeurd.

Marja van Eijk op de noodschans. In dochter Julia (6) en zoon Lucas (4) schuilen wellicht nieuwe Vlister kampioenen.
(foto Martin Droog)

De vergunning van de gemeente is er al. Het benodigde geld om de wedstrijdschans aan te leggen ook, dankzij de Europese subsidie Leader+. Het enige dat nog ontbreekt is toestemming van het almachtige Hoogheemraadschap.

De nieuwe schans voor het polsstokspringen zou met een aantal palen in deze hoofdwatergang steken. En het watertje moet ook nog vier meter breder worden. Het Hoogheemraadschap vreest dat de schans de doorstroming belemmert.

"Tja", zegt Marja van Eijk (30) uit Vlist, tussen 1989 en 1999 vijfvoudig Vlister kampioen bij de vrouwen, "je kan er niet eens varen."

Zij sprong in haar loopbaan tien titels bij elkaar en haar persoonlijk record van 14.25 meter uit 1996 geldt nog steeds als een van de beste resultaten.

Vanwege het moederschap stopte ze enkele jaren geleden met springen. De Vlister polsstokclub ging enkele jaren daarvoor al ter ziele. De oudste polsstokverspringvereniging in Zuid-Holland, opgericht in 1966, haalde met hangen en wurgen het zilveren jubileum totdat in 1991 het doek viel. De jaren daarna bood het terrein een verlaten indruk. Wel werd er nog een noodschansje geplaatst, waar sporadisch gebruik van werd gemaakt.

Die tijden zijn wat Marja betreft weer voorbij. Twee jaar geleden werd de polsstokclub Vlist nieuw leven ingeblazen. Het stuk land waarop de schans staat is nu van Marja en haar man Adrie, die enkele meters verderop aan de Oost-Vlisterdijk een kaasboerderij hebben.

Talentjes

"Er zijn in Holland nog maar drie schansen en Vlist kan dan nummer vier worden. Nu het land van ons is, kan de vereniging het pachten en is het voortbestaan voorlopig veilig."
Vlist was in de jaren tachtig een toonaangevende club in Holland. In polsstoktermen wordt altijd over 'Holland' gesproken als het om het deel van Nederland gaat dat buiten Friesland ligt. Polsstokverspringen stamt af van het Friese fierljeppen en is in de jaren zestig via de afsluitdijk de beschaving ingesmokkeld. Voor Friezen is hun kampioenschap het belangrijkste dat er is en het heeft dit jaar tot heel wat frustratie geleid dat het gehele podium tijdens het landelijke kampioenschap (Holland en Friesland) uit Hollanders bestond. Wat Marja betreft mag dat een poosje zo blijven. Al twee zomers is ze met gediplomeerd trainster Maartje de Jong uit Schoonhoven bezig met dertig springertjes in de leeftijd van 6 tot 14 jaar.
"Daar zitten wel talentjes bij, zoals Wouter en Thomas van Midden hier uit Vlist", zegt ze. "De vereniging heeft opnieuw een tijdje in een dip gezeten, maar het aantal springers neemt weer toe. Vlist is nu vrij kinderrijk. Het is dus een goede tijd om te beginnen. Met Jan van der Meer hebben we ook weer een goede senior bij de club. We mikken met onze nieuw schans op het Nederlands kampioenschap in 2007."

Of ze zelf ooit nog de polsstok ter hand neemt weet Marja van Eijk niet. "Voor de lol bij een training wil ik wel eens springen, maar voor wedstrijden moet je zoveel trainen en er moeten nog zoveel kilo's af", lacht ze. Vlist heeft weer grote plannen met het polsstokverspringen. Ook de befaamde Vlister Bokaal is weer uit het stof gehaald. Deze zomer hoopt Marja dat het publiek als vanouds de weg naar de Oost-Vlisterdijk weet te vinden.