2005-05-07 21:21

Rectificatie artikelen over opstappen FLB-bestuur

Ingezonden brief Douwe Boersma: De afgelopen dagen stonden er verschillende verhalen over het aftreden van het FLB bestuur in de Friese regionale kranten. Douwe Boersma geeft in een ingezonden brief zijn reactie.

Ingezonden Stuk

Aan: Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant
Van: Douwe Boersma
Betreft: Rectificatie artikelen over opstappen FLB-bestuur.

Omdat ik na afloop van de Ledenvergadering van het Frysk Ljeppers Boun (FLB) ten onrechte met naam en toenaam op een negatieve manier in het nieuws ben gekomen heb ik behoefte aan mijn weergave van het betreffende overleg. Daarmee overtreed ik de afspraak die we aan het einde van onze besloten vergadering hebben gemaakt, namelijk om geen contact te hebben met de media. Helaas ben ik hiertoe genoodzaakt omdat anderen me zijn voorgegaan.

Tijdens de bestuursvergadering van Grijpskerk werd besloten dat ik als afgevaardigde naar de Ledenvergadering van het FLB zou gaan. We hebben toen in algemene termen vastgesteld dat er een aantal conflicten zijn geweest en nog zijn met betrokkenheid van het FLB-bestuur.
Voorafgaand aan de Ledenvergadering heb ik zelf nog aanvullingen op de agenda van de Ledenvergadering verstuurd om deze meer actiegericht te maken en goede discussie te krijgen, omdat ik vond dat er veel punten alleen ter kennisgeving op stonden. Bij de start van de vergadering kwam de onverwachte vertrouwensvraag en heb ik in de daaropvolgende schorsing mijn medebestuursleden helaas niet mobiel kunnen spreken. Als afgevaardigde moet je het dan toch zo goed mogelijk verwoorden en heb ik gezegd niet een simpel ja of nee te kunnen geven, maar dat ik graag wilde praten over acties om de fierljepsport te ontwikkelen. Daarbij heb ik ook de constatering gedaan dat de FLB-vertegenwoordigers bij een aantal conflicten betrokken zijn of zijn geweest en opgemerkt het jammer te vinden dat we als klein groepje sporters ook nog ruzie maken. Let wel: ik heb alleen een constatering gedaan en niet iemand van disfunctioneren beschuldigd. Vervolgens heb ik niet iemand of een groep gevraagd om af te treden, maar gezegd dat ik bereid was om met dit bestuur verder te gaan, maar dan graag wilde horen hoe en wat we gaan doen. Mijn poging om het over de inhoud te hebben strandde, omdat het bestuur het alleen over de relatie wilde hebben.

Ondanks dat het bestuur een meerderheid van 6 van de 8 verenigingen had die het volmondige vertrouwen uitsprak, heeft zowel bestuur als Technische Commissie besloten op te moeten stappen. Daarmee werd ik dus ineens medeveroorzaker van een actie waar ik niet om had verzocht en kreeg ik de vraag of ik namens mijn vereniging of op persoonlijke titel sprak. Gezien onze voorbereiding en het feit dat ik hen niet tijdens de schorsing kon spreken kon ik niet volmondig zeggen namens allen van de vereniging te spreken en heb ik dit ook niet gedaan. Wel heb ik het natuurlijk op mijn manier verwoord, maar dat zul je ook moeten als afgevaardigde. Mijn antwoord luidde: “Ze weten dat ik hier kritisch naar toe ben gegaan“. Genuanceerder kon ik het niet zeggen. In de afgelopen week heb ik de medebestuursleden van mijn vereniging gesproken en verteld van mijn opstelling. Daarbij is nogmaals vastgesteld dat we het over de inhoud wilden hebben en niet uit waren op aftreden van iemand of allen.

Bij deze vergadering was het dus mijn bedoeling om een goede discussie te hebben hoe het fierljeppen vooruit kan komen, maar helaas zijn we nooit aan deze inhoud toegekomen. Al met al was het een avond met veel emotie, waardoor tot mijn spijt mijn nuance in ieder geval niet goed over is gekomen. Ik kan alleen hopen dat we als ljeppers nu weer de handen ineen kunnen slaan en deze zomer onszelf, onze sponsoren en ons publiek weer kunnen vermaken.