2005-05-20 20:08

Fierljeppen met fietsbinnenband om de benen

Uit de Gelderlander. Fierljeppen in Altforst, met hulp van de Frysk Ljeppers Boun

Door LYDIA VAN AERT

ALTFORST - Eerste pinksterdag begint regenachtig in Altforst. Gelukkig wordt het rond twaalven droog, zodat de 27ste open Maas en Waalse kampioenschappen fierljeppen kunnen beginnen.

Fierljeppen? Hoe komt die typisch Friese volkssport in Altforst terecht? Het begon allemaal in 1978, toen iemand boven een borrel snoefde dat hij over de wetering kon springen. En belofte maakt schuld.

Na het raadplegen van Friese kenners bleek dat fierljeppen meer is dan folkoristisch slootjespringen: het is een explosieve en spectaculaire sport, waar aluminium 'polsen' van circa tien meter aan te pas komen.

De atleet neemt een aanloop, grijpt de pols en springt over het water. Op het dode punt van de sprong klimt hij omhoog, om zodoende zo ver mogelijk op de overzijde te belanden.

Aukje Wybenga maakt deel uit van de ploeg ljeppers die namens de Fryske Ljeppers Boun (FLB) met een trailer vol materieel naar Altforst is afgereisd. Wybenga kent alle geheimen van de sport.

"We wikkelen fietsbinnenbanden om de benen. Als je die in de wasmachine stopt, worden ze stroef en dat klimt beter."

Sam Collin (17) uit Altforst heeft deelgenomen aan de clinics die de professionals gaven.

"Ik doe dit jaar voor de tweede keer mee."

Het fierljeppen is niet meer uit Altforst weg te denken. Door de jaren heen is het evenement op eerste pinksterdag uitgegroeid tot een grote Pinkstermarkt met een kinderparadijs, demonstraties en oude ambachten.

Terwijl zijn echtgenote poppen maakt, smeedt de heer Van Gent uit het Brabantse Steenbergen antiek zilveren bestek om tot sieraden. Vooral de vorken lenen zich voor sierlijke kunstwerkjes met veel krullen. Van Gent:

"Antieke vorken hebben veel langere tanden dan moderne, dat scheelt zo anderhalve centimeter. De uitdrukking 'met lange tanden eten' komt daar vandaan."

Bijzonder is ook de expositie van Volkskrantfotograaf Marcel van den Bergh die in Altforst woont.

"Met deze expositie wil ik laten zien dat nieuwsfoto's ook op zichzelf betekenis kunnen hebben."

Een foto toont de kerk van Appeltern, waar dorpelingen in 1995 bij dreigende watersnood hun meubels opsloegen. Het aangrijpendst is de foto die Van den Bergh afgelopen maart in Ter Apel maakte van een uitgeprocedeerd asielzoekersgezin, dat verslagen om de keukentafel zit.

Uitslagen fierljeppen: Roy van Ooijen prolongeert zijn kampioenstitel met een sprong van 12,17 meter, in de B-klasse wint Sam Collin. (10.97) en in de C-klasse Brian Verspuy (10,31).