2005-08-16 19:55

’De Burgemeester heeft gesprongen’

BN De Stem d.d. 15 augustus 2005

Maandag 15 augustus 2005 - ETTEN-LEUR – Het massaal toegestroomde publiek stond gisteren vol verwachting achter de dranghekken. Zou burgemeester Hans van Agt ook een fierljep-sprong wagen?

De teams stonden klaar. Het Rode Kruis was stand-by. Het waterbassin gevuld. Het zand was aangeharkt. De grote vraag was: zou de burgemeester het erop wagen om de eerste sprong van de fierljepwedstrijd op zijn naam te zetten?

De stem van Jurgen van Hulsten, schalt over de Markt: „Dankzij de Stichting ZOEV, wat staat voor ZomerEVenement, wordt Etten-Leur vandaag wéér op de kaart gezet. Etten-Leur durft het, Etten-Leur doet het!“

Maar wat doet de burgemeester? Alle ogen zijn gericht op burgemeester Van Agt die in zijn zwarte kostuum ontspannen op het podium staat.

Het publiek weet wel wat ze het liefst zouden willen zien: Van Agt in het water. Dan klinkt het over de Markt: „De burgemeester springt, maar dan in de persoon van Peter Valkestein van de horecagelegenheid De Burgemeester.“

Zoals het een goed ’burgemeester’betaamt was Valkestein, gevolgd door zijn team, al vroeg op de kop van de Markt gearriveerd om het parcours te verkennen, op een knalgele fiets.

De felgekleurde zwembandjes die de buiken van sommige teamleden sierden riepen enige twijfel op of iedereen wel aan de eis van de organisatie voldeed: de deelnemers moesten op zijn minst in het bezit zijn van een zwemdiploma-A.

De band Image bepaalde samen met het handgeklap van het publiek het tempo van de aanloop. Een goede aanloop is bepalend voor de kwaliteit van de sprong, aldus het team uit uit Jaarsveld dat later op de middag nog een demonstratie zou geven.

Het droge zand werd tot hilariteit van het publiek door Valkestein niet gehaald. Maar Van Agt beloonde hem toch met lovende woorden: „We hebben stand gehouden, de burgemeester heeft gesprongen.“

Van de ongeveer vijftien teams, waarbij de horeca van Etten-Leur goed vertegenwoordigd was, had Het Witte Paard de primeur om de eerste droge deelnemer op het scorebord te krijgen. De Stichting ZOEV, die buiten mededingen meedeed, sloot het buitengewoon succesvolle evenement af met de meest schuine sprong van de dag.

Het team van Boven de Rivieren versloeg de Brabantse meerderheid met een totale springafstand van 11,76 meten en kregen uit handen van Astrid Kerseboom, de NOS Journaal-lezeres, de eerste prijs: een lang weekend naar Friesland .

Uitslagen: 1e Team Boven de rivieren 2e De Milano's 3e De Roda's I 4e Rowi 5e De Roda's II

Meer informatie op de site van ZOmerEVenementen Etten-Leur