2006-04-16 7:32

Fryslân ljept, al 50 jaar

Deze zomer is het 50 jaar geleden dat de Bond van Friese Vogelwachters een fierljepwedstrijd organiseerde en wel om het Friese Kampioenschap in Winsum.

Wat ongewijzigd is, is dat het Friese Kampioenschap nog steeds op de tweede zaterdag in augustus wordt versprongen in Winsum. Maar verder is er veel veranderd: fierljeppen heeft zich ontwikkeld tot (red: o.a.) echte Friese cultuursport die de zomervulling doet met kaatsen en skûtsjesilen en waarbij materiaal, training en accommodaties hebben gezorgd voor de regelmatige 18-meter sprongen van tegenwoordig.

Zaterdag 15 april gingen we terug in de tijd. De oorspronkelijke 'aaisikers' in groene schutkleurkleding en getooid met petten gingen fierljeppen tegen fierljeppers in sportkledij. Alleen begaven de ljeppers zich op vreemd terrein, namelijk in de weilanden met houten polsjes van vier meter en een aanloop waarbij een nette aanloopsteiger ontbrak. Rondom de pleats van fierljepper én eierzoeker Klaas Spriensma in Gerkesklooster waren sloten van drie tot zes meter die de uitdaging vormden.

Wat volgde was een prachtige demonstratie van authentiek springen, waar bijvoorbeeld de bekende klompenmaker Eelke Scherjon op klompen naar de overkant zweefde. De klachten van afgelopen week over het stramme lichaam waren verdwenen door het enthousiasme. Ook werden de verschillende uitvoeringsvormen van fierljeppen gedemonstreerd: kultsjebrekken met de stok tussen de benen, boereplons met de polsstok in de hand tijdens de aanloop en 'swelsjetip' waarbij het water net moet worden aangetikt.

Een duidelijke winnaar is er deze middag niet uitgekomen, maar fierljeppers, eierzoekers en publiek hebben in het voorjaarszonnetje genoten van deze aftrap van jubileumactiviteiten die de hele zomer doorgaan. De eerstvolgende activiteit vindt plaats in Burgum en dat is een fierljeprun (hardloopwedstrijd met fierljephindernissen) op zaterdag 13 mei


Klaas Spriensma in mooie stijl op klompen


Links Hannes Scherjon (ljeppen), rechts Ysbrand Galama (kultsjebrekken)


Ysbrand Galama in schutkleur met pet


Aanloop voor boereplons


Hannes Scherjon over de grote gracht


Razende Radio 538 reporter Teun uit Assen, onbekwaam maar dapper