2006-04-24 19:43

Polsstoknieuws: Een nieuw tijdperk breekt aan

Er is al veel over gespeculeerd en gesproken maar uiteindelijk gaan de polsstokken van carbon dan toch hun intrede doen

Van de Technische Commissie

De laatste testen met de carbon polsstokken zijn met goed gevolg uitgevoerd en de ontwikkelaars zijn er van overtuigd dat de kwaliteit en de sterkte van de carbonstokken die van de aluminium stokken overtreft.

Enkele leden van de FLB hebben heel veel tijd in dit project gestoken en in goed overleg hebben beide bonden gezamenlijk besloten om deze nieuwe carbonstokken te bestellen.

Het zullen zeker geen stokken worden die met fluwelen handschoentjes aangepakt dienen te worden. Echter is voorzichtigheid bij vervoer en bij terugtrekken naar de schans wel geboden omdat de carbonstokken beschadiginggevoelig zijn zodra er grote puntbelastingen op komen.
Dit zal dus mede inhouden dat er enige aanpassingen aan de schansen aangebracht moeten worden en dan moeten we denken aan rubberen bescherming op houten randen e.d. Hierover zullen we binnenkort de verenigingen inlichten.
Tevens moet er een stokgeleider voor op de schans komen, deze is ook in ontwikkeling.

De PBH gaat dus ten behoeve van de wedstrijden over tot aanschaf van 2 x 10 meter en 2 x 11 meter carbonpolsstokken.
Alle verenigingen hebben inmiddels ook 1 stok en een topje besteld. Ook zullen er door de PBH diverse carbontopjes van verschillende lengten bijbesteld worden. Het is in de toekomst dus niet meer mogelijk om zelfgemaakte topjes te gebruiken.

De tijd zal het leren of we op termijn door het gebruik van deze carbonpolsstokken kunnen gaan uitzien naar structurele verbeteringen van persoonlijke records of dat zal blijken dat we het nieuwe materiaal hierin overschat hebben. Echter andere mogelijkheden hebben we op dit moment niet omdat het productieproces waarmee de aluminium polsstokken gemaakt werden niet meer toegepast wordt.