2003-06-18 24:50

Polsstokclub De Vlist begint tweede leven

Op 17 juni is in de Vlisterstee de Polsstokclub De Vlist opnieuw opgericht.

Het voorlopig bestuur bestaat uit Adrie van Eijk (penningmeester), Carla Bos (secretaris) en Maartje de Jong (voorzitter). Verder werden de veelbelovende plannen voor de korte en langere termijn doorgenomen.

Polsstokclub De Vlist bestond eerder vanaf 1966, en moest in 1991 wegens het ontbreken van een accommodatie worden opgeheven. Destijds was De Vlist een toonaangevende polsstokclub in de regio.

Eind augustus 2002 organiseerde RTV West in Vlist een polsstokmiddag rond het toepasselijke thema “water“. Vlistenaren Adrie en Marja van Eijk (voormalig Nederlands kampioene) zagen er wat in, en waren in het bezit van het stukje grond met ferme sloot die voor fierljeppen nodig zijn. Ook de gemeente Vlist en de Polsstokbond Holland werkten mee. Vanuit het zogenaamde “Leader Plus Project“ (Europees geld voor plattelandsontwikkeling) bleek geld beschikbaar voor dit project.

Bij de vereniging in oprichting meldden zich tot nu toe ongeveer 20 leden, waaronder de topfierljeppers Erik Bos, Theo van Kooten, Hans van Eijk en Pieter Hielema. Ook oud-topfierljeppers Leo de Ruiter en Anton van der Bas, en oud-voorzitter van De Vlist (en de Polsstokbond Holland) Klaas de With steunen het initiatief. Er zijn al veel donateurs, daarnaast zo’n 20 vrijwilligers die mee willen helpen bij aanleg van accommodatie en/of organisatie van wedstrijden.

Binnen 2 tot 3 jaar is in Vlist een topaccommodatie gepland, met 3 “grote“ schansen en 2 trainingsschansen. Het bestemmingsplan biedt bovendien ruimte voor een omkleedruimte met douches en toiletten. Wedstrijden om de Vlister Bokaal, en wellicht zelfs een Nederlands Kampioenschap, worden dan weer mogelijk.
Op korte termijn wil men de jeugd in de regio enthousiast maken voor deze “nieuwe“ buitensport, die vooral beoefend wordt tijdens de zomerstop van andere sporten. Begin juli komt er een voorlopige schans voor jeugdtrainingen en demo’s. Vanaf dat moment kan er wekelijks op een vaste avond, en onder begeleiding van gediplomeerde trainers, geoefend worden door iedereen die verder wil springen dan de polsstok lang is. Een paar keer vrijblijvend meetrainen is natuurlijk mogelijk.
Wie meer informatie wil of zich alvast voor de trainingen wil melden, kan contact opnemen met: Adrie en Marja van Eijk, Oost Vlisterdijk 4, Tel. 0182 - 501947, E-mail: vaneijk245@zonnet.nl. Zie voor informatie op internet: www.fierljeppenholland.nl.

Wim Roskam
Lid Comité van oprichting