2009-07-05 20:26

Hollandse polsstokverspringers succesvol FK Mastklimmen

Felipe Roskam, Anje Bergsma,Helen Lettinga en Niek Roorda, Fries Kampioen.

Akkrum- Afgelopen zaterdag werd voor de 41ste maal in Akkrum gestreden om de (Open) Friese titels Mastklimmen. Het was weer een spannend en sfeervol gebeuren op de Tsjerke Bleek, met maar liefst; 141 deelnemers, rond de 800 toeschouwers, de Harmoniekapel en –niet te vergeten- het humoristische commentaar van de advocaten Hans en Wim Anker. Dit onder ideale weersomstandigheden, op een prachtige en warme zomeravond. Op de deelnemerslijst prijkten verschillende grote namen, vooral uit fierljepkring, waaronder 20-tal Hollandse toppers. In die zin was er dit jaar sprake van een sterk bezet deelnemersveld.

Bij de meisjes speelde de eindstrijd zich vooral af tussen Marleen Sieswerda(13) uit Suamar , Mette Alkema(12) en Charlotte v/d Meulen (12) beide uit Akkrum en Anje Bergsma (13) uit Earnewoude en Anna Jet Leyenaar (16) uit Sneek. De vijf finalisten bleken zondermeer aan elkaar gewaagd. Charlotte, wist voor het eerst de grote finale te bereiken en werd 4de, nipt voor Mette die verdienstelijk als 5de in de wedstrijd eindigde. Charlotte won hiermee de prijs voor het snelste meisje t/m 12 jaar uit Akkrum. De Fierljep Kampioene Anne Jet Leyenaar en Marleen Sieswerda, de Mastklim Kampioene van 2008, moesten het uiteindelijk afleggen tegen Anje Bergsma. Vooral het technisch effectieve en snelle klimmen van Anje maakte indruk, zij werd met overtuiging de nieuwe Friese Kampioene. Marleen eindigde als 2de en Anne Jet eervol als derde.

Bij de jongens plaatsten zich voor de finale, Hessel Bokke Haanstra (9) uit Workum en Dirk Geerdink (16), uit Tytsjerk. Verder drie Hollandse fierljeppers; Johnny Haars (16) uit Uitweg, Wilco van Amerongen (15) uit Benschop en Felipe Roskam (15) uit Oudewater. Dus geen enkele Akkrumer jongen. Joes van Straalen (11) haalde de finale niet maar redde de plaatselijke eer en bleek de snelste Akkrumer in de leeftijd t/m 12 jaar. Hessel Bokke was de jongste finalist, maar deed goed mee en eindigde als 5de. Wilco en Dirk deden vrijwel niets voor elkaar onder en leverden een goede prestatie, door respectievelijk de 3de en de 2de prijs te winnen. Felipe Roskam bleek een klasse apart en hij werd met overmacht (als Hollander) Fries Kampioen. Dit met een uitstekende klimtijd, van in totaal 9.21 seconde. Wat dit betreft had hij eervol met de grote mannen kunnen meestrijden.

Nieuw Fries dames record!
Bij de dames bereikte maar één Friezin de finale, namelijk Helen Lettinga uit Winsum. De andere vier deelneemsters waren Hollandse klimsters, te weten; Dymphie van Rooijen (19) en Wendy Helmes (16) uit IJsselstein, Liesbeth de With (20) uit Benschop en Marja Tigchelaar (35) uit Haastrecht. De titel ging niet alleen voor de 4de maal op rij met overmacht naar Helen Lettinga (23) uit Winsum, maar zij vestigde tevens een formidabel nieuw Fries damesrecord van 6.70 seconde. Het oude record had precies tien jaar op naam van Nynke Galama uit It Heidenskip gestaan en bedroeg destijds (1999) 6.83 sec. Kortom een verbetering met 13 honderdste seconde. De Hollandse fierljepster Wendy Helmes, eindigde als tweede. Dit nipt voor Liesbeth de With en Marja Tigchelaar. Vanwege de sterkte bezetting, bereikte ditmaal geen van de lokale deelneemsters de finale van de dames categorie.

Niek Roorda voor de 10de maal Fries Kampioen in: 4.22 seconde.
Hierna volgde het klapstuk van de avond, de wedstrijd voor de heren senioren. Dit keer was er sprake van een bijzonder sterke bezetting, maar liefst 22 mannen betraden het strijdperk. Hieronder waren verschillende fierljeptoppers. De Hollanders; Bastiaan de Bruijn (23) uit Lopik en Jan-Willem de Groot (19) uit Kamerik. En de Friezen; de tweelingbroers Ysbrand en Oane Galama (24) uit It Heidenskip, Bart Holtrop (21) uit Winsum, en Sjoerd Hobma (19) uit Groningen. Uiteraard Frans van der Veen (53) uit Sumar en Pieter Bult (56) uit IJlst, die beide al vele jaren mee doen.

Bart en Sjoerd misten nipt de finale. Ook Frans en Pieter hun tijden bleken niet voldoende om door te mogen gaan naar de finale. Verder uiteraard plaatselijk favoriet en meervoudig mastklimkampioen Niek Roorda (27) uit Akkrum. De Kampioen van vorig jaar Oane Galama maakte in de eerste tijdklim ronde een misslag, die hij in zijn finale klim niet meer wist recht te zetten. Hij eindigde als vierde. De strijd tussen Jan-Willem, Cornelis en Niek was bijzonder spannend. De verschillen in klimtijd waren zeer gering. Het ging om honderdsten van seconden. Na de eerste ronde had Jan-Willem de beste papieren voor de titel, op de voet gevolgd door Niek en Cornelis. Hierna volgde als laatste de finale rond.

Niek Roorda maakte geen fouten en zette met krachtige, lange klimslagen en overmacht de beste tijd van de avond neer; 4.22 seconde. Hierna was het de beurt aan Jan-Willem de Groot. De spanning in de arena was adembenemend, want de fel begeerde seniorentitel stond nu op het spel. Jan-Willem klom zonder fouten en op behendige wijze naar de top, maar kwam in snelheid te kort. Hij noteerde een tijd van 4.89 seconde. Hierna steeg een groot gejuich vanuit het publiek op, want Niek Roorda bleek opnieuw en tevens voor de 10de Fries Kampioen te zijn geworden. Dit is een uitzonderlijke prestatie in de geschiedenis van het mastklimmen. Jan-Willem de Groot ging met de het brons naar thuis en Cornelis de Bruijn met het zilver. Ysbrand Galama eindigde als 5de.

Uitslagen (Open) Fries Kampioenschap Mastklimmen:

Meisjes t/m 16 jaar
1e Anje Bergsma, Earnewoude 13.58 sec. (Fries Kampioen)
2e Marleen Sieswerda, Suamar 15.78 sec.
3e Anne Jet Leyenaar, Sneek 15.89 sec.

Jongens t/m 16 jaar
1e Felipe Roskam, Oudewater 9.21 sec. (Fries Kampioen). 2e Dirk Geerdink, Tytsjerk 10.17 sec.
3e Wilco van Amerongen, Benschop 12.73 sec.

Dames
1e Helen Lettinga, Winsum 14.24 sec (Fries Kampioen).
2e Wendy Helmes, IJsselstein 15.25 sec.
3e Liesberth de With, Benschop 17.19 sec.

Heren
1e Niek Roorda, Akkrum 8.84 sec (Fries Kampioen).
2e Cornelis de Bruijn, Lopik 9.10 sec
3e Jan Willem de Groot, Kamerik 9.38 sec

N.B.: totaaltijd over 2 klimrondes