2010-03-28 13:26

Tentoonstelling Stadsmuseum IJsselstein

Rijshout en Rozen. Het rijke leven van de Lopikerwaard 24 april tot en met 29 augustus 2010

Wat gaat er schuil achter die statige boerderijen en zijn gesloten bewoners? Dat intrigeerde Herman de Man toen hij als jonge knul met een volgeladen kruiwagen de boer op moest. Ondanks zijn afkeer van dit marskramerbaantje, smulde hij van de ruige verhalen die de boeren en de knechten hem vertelden. Jaren later traden ze zelf op als figuranten in zijn romans.

Lopikerwaard, begin 20e eeuw. Lintdorpen met statige boerderijen, omgeven door weiden, boomgaarden, weteringen en stevige dijken. Een land vol met verhalen en gebruiken. Van de rijke boer die pronkt met zijn paarden, koetsen en sigaren tot aan de hard werkende, vroeg versleten dagloner. Van de rijke boerin met haar zilver, porselein en werkmeiden, tot de oude, grijze weduwe in het huisje achter de dijk. Van de statige pastoor tot de dikke kastelein. En zo was er nog veel meer. Een ruig en hard leven, verbloemd door façades van statige boerderijen, en nette kleding. Verzwegen verdriet van jonggestorven kinderen. Zorgen van werkloosheid, weggedronken in de kroeg. De wereld van de boeken van Herman de Man, een markant figuur in de Lopikerwaard. De mensen van toen zijn er niet meer, maar de herinnering, het landschap en de boeken vertellen nog veel.

De tentoonstelling toont u het leven en de mensen van toen. De titel ’Rijshout en Rozen’ verwijst naar een van de boeken van Herman de Man. Het typeert de denkwijze van de boeren in zijn tijd: rijshout telen is nuttig, maar rozen kweken is loutere ijdele luxe. Wie het vroegere boerenleven van de Lopikerwaard tentoonstelt, brengt de zware wereld van zijn boeken tot leven. Een speurtocht naar het verleden in de Lopikerwaard heeft veel opgeleverd. Kleinkinderen vertellen de geschiedenis van hun grootouders. Hun verhalen met verschillende oude voorwerpen, erfstukken, foto’s, kleding en tegels halen de wereld van toen dichterbij. Het polsstokverspringen, toen een belangrijke vervoerswijze, nu een typische volkssport, krijgt aandacht ter gelegenheid van het vijftigjarige jubileum van het polsstokverspringen. En Herman de Man is overal aanwezig. In zijn boeken leeft hij voort.

Activiteitenprogramma

Zaterdag 8 mei: VVV fietsdag (info: VVV IJsselstein). Met bezoek aan het Stadsmuseum: gratis kopje koffie/thee, gratis gidsje Rijshout en Rozen, korting entree
Vrijdag 21 mei, 20.00 uur: presentatie Posstokbond Holland ’Van (historisch) transport tot wedstrijdsport’ in het Stadsmuseum
Zaterdag 29 mei en zaterdag 19 juni: poldertocht met polsstok o.b.v. Polsstokbond Holland (vanaf 12 jaar).
14.00-15.00 uur: introductie in Stadsmuseum.
15.30 uur start poldertocht vanaf Bezoekerscentrum De Utrechtse Waarden, Benschop.

Vrijdag 4 juni, 20.00 uur: presentatie Tony de Haan (architect Natuur Monumenten) over het ontstaan en de bewoningsgeschiedenis van de Lopikerwaard met bijzondere aandacht voor de boerderijarchitectuur. Doorlopend: kinderspeurtocht door de tentoonstelling (vanaf 8 jaar)

In 2010 viert de stad IJsselstein haar 700ste verjaardag. IJsselstein is te zien als poort van de Lopikerwaard. Vroeger werden de opbrengsten van het land in IJsselstein op de markt verkocht. En nu is IJsselstein een stad met winkels waar de mensen uit de dorpen hun boodschappen doen. In het tweede kwartaal van de viering “IJsselstein 700“ staat de sport centraal. Tijdens de expositie is er aandacht voor het polsstokverspringen, een geliefde sport in de omgeving van IJsselstein.

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 24 april om 16 uur door de burgemeester van Lopik, mevr. mr. R.G. Westerlaken-Loos.

De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij Gemeente IJsselstein, Gemeente Lopik, Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard in Woerden, Polsstokbond Holland, Letterkundig Museum in Den Haag, Oudheidkamer Reeuwwijk, Streekmuseum Krimpenerwaard, Historische Kring IJsselstein en particuliere bruikleengevers.

Beeldmateriaal
1. Logo 700 jaar IJsselstein
2. Logo Stadsmuseum IJsselstein

Foto’s
1. boenhok, Benedeneind Zuidzijde 279 in Benschop
2. voorgevel boerderij, Lopikerweg West 88 in Cabauw
3. schouw met tegeltableaus
4. gevelsteen in het Herman de Man-huis in Benschop
5. tegeltableau van een boerderij, Lopikerweg West 88 in Cabauw
6. polsstokverspringen
7. Herman de Man

Voor meer informatie of het opvragen van foto’s kunt u contact opnemen met Liesbeth Boon, aanwezig van dinsdag t/m vrijdag, tel. 030-6886800, email:
liesbeth.boon@stadsmuseum.nl.

Adresgegevens:
Stadsmuseum IJsselstein
Walkade 2
3401 DS IJsselstein
Tel. 030-6886800
Email: info @stadsmuseum.nl
www.stadsmuseum.nl

Open: dinsdag t/m zondag, tweede pinksterdag van 13.00 tot 17.00 uur.
Gesloten: eerste pinksterdag, 30 april

Foto's