2010-12-04 11:28

Nominatie springer/ talent van het jaar 2010

De nominaties van de springer van het jaar en het talent van het jaar zijn bekend.

Nominaties Springer van het Jaar

Volgorde op alfabet
Jaco  de Groot Al jaren staat Jaco de Groot aan de top van het polsstokverspringen zowel in de regio als nationaal. Ook dit seizoen verbeterde hij zich opnieuw sterk en werd hij voor het eerst Nederlands Kampioen bij de Senioren. Met deze laatste ontbrekende titel heeft Jaco de Groot op 24 jarige leeftijd alles gewonnen op polsstokgebied wat er te winnen valt en heeft hij inmiddels 19 grote titels behaald. Alleen de legendarische Aart de With behaalde in zijn carrière meer hoofdprijzen (50).
En passant verbeterde de Groot ook het nationale klassementsrecord en lijkt hij hard op weg naar een eigen legendarische status.
Wilco van Amerongen Wilco van Amerongen begon dit jaar aan zijn eerste juniorenjaar. Normaliter een overgangsjaar waarin de springer moet wennen aan het hogere niveau. Voor Wilco van Amerongen leek dat amper te gelden. Met opnieuw een prachtig seizoen waarin hij zich enorm verbeterde ten opzicht van 2009 werd hij meteen klassementswinnaar in zijn categorie. Een zeer bijzondere prestatie extra cachet gegeven door gedurende het seizoen vier maal de verste afstand over de complete wedstrijd te springen (verder dan alle Senioren). In 2010 was Wilco van Amerongen, achter Jaco de Groot, de onbetwiste nummer twee van de Polsstokbond Holland. Een unieke prestatie voor een springer van 17 jaar.
Wendy Helmes Wendy Helmes heeft de laatste drie jaren moeten wennen aan een rol in de schaduw van de springer van het jaar van 2009, Dymphie van Rooijen. Toch weet ook Wendy Helmes zich elk jaar weer goed te verbeteren. Dat deed Helmes onder andere door haar persoonlijke record te verbeteren naar 15.82 meter. Een afstand die tot vorig jaar goed geweest zou zijn voor een Nederlands Record. Daarnaast wist Wendy Helmes de Nationale Fierljep Manifestatie te winnen en het eerste Nederlandse Studenten Kampioenschap op haar naam te schrijven. Met deze hoofdprijzen heeft Wendy Helmes nu alle beschikbare grote titels minimaal één keer gewonnen.

>> Overzicht Springers van het jaar sinds 1967

Nominaties Talent van het jaar (Willem Brouwer Bokaal)

Volgorde op alfabet
Erwin Timmerarends Erwin Timmerarends liet dit jaar een enorme groei zien. Van een goede springer in 2009 werd hij in 2010 ineens de te kloppen springer bij de Jongens. Hij verbeterde zijn persoonlijk records van 15.10 meter naar 17.44 meter en sprong gemiddeld in zijn klassement ruim 2,5 meter verder dan een jaar eerder. Met dat klassement eindigde hij op minder dan een meter van het topklassement van Wilco van Amerongen een jaar eerder. Maar Erwin Timmerarends mag nog een jaar in deze categorie en kan van Amerongen voorbij streven en mag voorzichtig zelfs gaan kijken naar het klassementsrecord van Jarno Knijff.
Fabienne Booij Fabienne Booij begon het seizoen 2010 in de 2de klasse met een persoonlijk record van 12.09 meter. Al vroeg in het seizoen wist zij haar record vele malen te verbeteren en uiteindelijk te brengen op 14.38 meter. Goed voor een leeftijdsrecord voor 14 jarigen.
Een afstand waarmee zij de absolute top bij de Dames nadert. Na haar promotie naar de Topklasse wist zij zelfs al een aantal maal de finale te bereiken.
In het klassement verbeterde Fabienne Booij zich ook sterk en sprong zij uiteindelijk gemiddeld 2 meter meer dan een jaar eerder.
Op naar de 15 meter en misschien zelfs de eerste dagtitels In 2011?
Julia van Eijk Zo af en toe is er een spring(st)er die ook op heel jonge leeftijd (11) direct opvalt. Zo'n springster is ook Julia van Eijk. Ze valt niet alleen op omdat haar moeder Marja Tigchelaar 13 jaar geleden Nederlands Kampioen werd en zes maal Hollands Kampioen, maar ook door haar eigen mooie techniek en vastberaden wil om te winnen.
Julia van Eijk springt in de 2de klasse en heeft het leeftijdsrecord voor 11 jarigen in bezit met inmiddels een record van 12.06 meter. Zou zij in 2011 richting de 13 meter gaan en misschien al de Dames uit de Topklasse gaan verontrusten?

>> Overzicht Talenten van het jaar sinds 1986

De winnaars van de prijzen worden bekend gemaakt op 11 december a.s. tijdens het jubileumgala van de Polsstokbond Holland.
Locatie: "In 't Witte Paard" te Cabauw

Extra informatie:
1. Het is bij deze verkiezing niet mogelijk dat dezelfde springer twee jaren achter elkaar dezelfde prijs wint. De springer van het jaar 2009 Dymphie van Rooijen kan in 2010 niet opnieuw gekozen worden tot springer van het jaar. Het talent van het jaar 2009 Rian Baas kan wel meedoen om de titel springer van het jaar, maar kan niet opnieuw gekozen worden als talent van het jaar.
2. Zowel de genomineerden als de uiteindelijke winnaars worden gekozen door het bestuur van de Polsstokbond. Het bestuur maakt daarbij alleen gebruik van de door de verenigingen voorgedragen springers. Elke vereniging draagt voor beide prijzen maximaal drie springers voor.
3. Bij de prijsuitreiking wordt ook het Willem Brouwer Plateau uitgereikt aan de springer met de meeste persoonlijke records in het seizoen. Dit jaar gaat deze prijs naar Auke de Wit. Hij sprong in 2010 maar liefst 14 maal een nieuw persoonlijk record en bracht dit van 8.73 meter naar 12.90 meter.
4. De winnaars van het NEXT Vastgoed klassement van het seizoen 2009 krijgen het shirt van de klassementwinnaar uitgereikt. De winnaars zijn Jaco de Groot (Senioren), Wilco van Amerongen (Junioren), Erwin Timmerarends (Jongens) en Dymphie van Rooijen (Dames).
5. De Bert Hertog wisselbokalen worden uitgereikt aan Jaco de Groot (Senioren), Wilco van Amerongen (Junioren), Erwin Timmerarends (Jongens) en Dymphie van Rooijen (Dames).