2010-12-12 19:54

Recordsprong van Aart de With verkozen tot hèt moment van 50 jaar polsstokverspringen in Holland

Jaco de Groot gekozen tot ’Springer van het jaar’ en Erwin Timmerarends gekozen tot ’Talent van het jaar’.

Zaterdag 11 december werd in ’In ’t Witte Paard’ in Cabauw met een gala de feestelijke afsluiting gehouden van het jubileumjaar van de Polsstokbond Holland, waarin gevierd werd dat dit jaar voor het 50e jaar polsstokverspringwedstrijden in het Groene Hart van Holland worden georganiseerd.

Aan het eind van de avond werd ’Hèt moment van 50 jaar polsstokverspringen in Holland’ bekend gemaakt. Tijdens de rondreizende expositie waren 50 momenten uitgebeeld en daar kon op worden gestemd. De meeste stemmen kreeg moment nummer 28; 19 meter. Op 24 augustus 1991 maakte Aart de With uit Benschop te Linschoten een fameuze sprong waarmee hij niet alleen Nederlands kampioen werd maar ook een polsstokrecord vestigde dat jaren standhield: 19.40 m. De With heerste als geen ander in de polsstoksport. In de afgelopen 50 jaar was hij 33 jaar lang houder van het Nederlands record en won 16 Nederlandse titels. Zijn uitsprong is onovertroffen. Pas in 2006 werd de inmiddels 49(!)–jarige De With recordhouder-af: Bart Helmholt kwam met een carbonpols tot 19.48 m.

Ook werden de Springer en Talent van het jaar 2010 bekend gemaakt.
Erwin Timmerarends (Montfoort) werd gekozen tot ’Talent van het jaar’. Dit omdat hij afgelopen jaar een enorme groei liet zien. Van een goede springer in 2009 werd hij in 2010 ineens de te kloppen springer bij de Jongens. Hij verbeterde zijn persoonlijk records van 15.10 meter naar 17.44 meter en sprong gemiddeld in zijn klassement ruim 2,5 meter verder dan een jaar eerder.

Jaco de Groot (Kamerik) werd gekozen tot ’Springer van het jaar’. Hij staat al jaren aan de top van het polsstokverspringen zowel in de regio als nationaal. Ook dit seizoen verbeterde hij zich opnieuw sterk en werd hij voor het eerst Nederlands Kampioen bij de Senioren. Met deze laatste ontbrekende titel heeft de Groot alles gewonnen op polsstokgebied wat er te winnen valt en heeft hij inmiddels 19 grote titels behaald. En passant verbeterde hij ook het nationale klassementsrecord.

Het gala werd begonnen met een korte Algemene Ledenvergadering, waarin Jan Kooijman (oud wethouder van Lopik) gekozen werd tot de nieuwe voorzitter van de Polsstokbond Holland. Ook werden er nog twee personen voor het voetlicht gebracht; Klaas de Wit (Vlist) en Nora de Jong-Goemans (Schoonhoven) waren zeer verrast en vereerd dat zij vanwege hun vele verdiensten benoemd werden tot ’Erelid van de Polsstokbond Holland’. Ook werd Klaas de Wit gelijkertijd erelid gemaakt door zijn eigen vereniging ’Polsstokclub de Vlist’.

Een aantal oud-springers werden in het zonnetje gezet, Kees van Schaik (Benschop), Jos Meskers (Uitgeest) en Ton Janson (Noordwijk) hebben 25 jaar gesprongen en dat is een reden om deze springers te benoemen tot ’Lid van Verdienste’. Ook werd Wim Roskam (Oudewater) benoemd tot ’Lid van Verdienste’, dit o.a. omdat hij al 25 jaar commentator is tijdens vele wedstrijden, een vrijwilligerstaak die hij op uitstekende wijze verzorgt.

De winnaars van het NEXT Vastgoed klassement van het seizoen 2009 kregen het shirt van de klassementwinnaar uitgereikt door Nico Harkes, de directeur van NEXT Vastgoed BV. De winnaars hiervan zijn Jaco de Groot (Senioren), Wilco van Amerongen uit Benschop (Junioren), Erwin Timmerarends (Jongens) en Dymphie van Rooijen uit IJsselstein (Dames).

Dezelfde springers kregen ook de Bert Hertog wisselbokalen uitgereikt door Jeanne Hertog. Deze bokaal wordt elk jaar vastgesteld aan de hand van een aantal wedstrijden waar in de finale niet gesprongen wordt om een andere prijs of wisselbeker. Degene die de meeste van deze wedstrijden heeft gewonnen, krijgt de Bert Hertog Bokaal.

Het Willem Brouwer Plateau werd uitgereikt aan de springer met de meeste persoonlijke records in het seizoen. Deze prijs werd uitgereikt door Alexander Koenders van Koenders en Partners. Hij reikte deze prijs uit aan de 12-jarige Auke de Wit (Jaarsveld). Hij sprong in 2010 maar liefst 14 maal een nieuw persoonlijk record en bracht dit van 8.73 meter naar 12.90 meter.

Alle springers die 1000 sprongen hebben gemaakt, krijgen voortaan een oorkonde.
Er zijn maar liefst 8 springers, die dit daarin zijn geslaagd. Symbolisch werd de eerste oorkonde overhandigd aan Margriet Kamphof (Linschoten), de enige dame die al meer dan 1000 sprongen heeft gemaakt en nog steeds actief is als springer.

Tussen de prijsuitreikingen door en tijdens de afterparty van deze zeer geslaagde gala avond kon men nog nagenieten en dansen op de muziek van The Playmates.


Aart de With en 'het moment' de 19 meter


Erwin Timmerarends en Jaco de Groot


Erwin Timmerarends Talent van het Jaar


Jaco de Groot springer vh jaar


Nora de Jong-Goemans en Klaas de Wit


Winnaar Klassement en Bert Hertog Bokaal