2003-12-28 13:07

Margriet Kamphof polsstokverspringer van het jaar

Foto's Janny Schoenmaker

Lopik: Tijdens het jaarlijkse volleybal toernooi van de Polsstok Bond Holland (PBH) zijn de prijzen voor springer en talent van het jaar uitgereikt. Tot Springer van het Jaar 2003 werd Margriet Kamphof (Linschoten) gekozen. De prijs voor het talent van het jaar ging naar Lianne van der Wijk (Benschop). Daarnaast werd het Willem Brouwer Plateau overhandigd aan Wendy Helmes (IJsselstein). Zij verbrak vorig seizoen haar persoonlijk record het vaakst.

De prijzen werden uitgereikt door de secretaris van de PBH, Wim Roskam.
Roskam gaf aan dat er binnen het bestuur verschillende stemrondes nodig waren geweest om de uiteindelijke winnaars te bepalen. Immers in dit uitzonderlijke goede polsstokseizoen blonken vele springers uit.

Voor de titel springer van het jaar waren naast Margriet Kamphof ook Jaco de Groot en Theo van Kooten genomineerd. Jaco de Groot was met 17 jaar en 58 dagen de jongste springer ooit die verder dan 18 meter sprong (18,27 meter). Theo van Kooten schreef geschiedenis door in zijn eerste jaar als actief springer meteen het klassement te winnen en 2 maal verder dan 18 meter te springen. Uiteindelijk werd volgens Roskam "de strijd in Friesland beslecht door tijdens de Nederlandse Fierljep Manifestatie een schitterend nieuw Bondsrecord te springen en de NFM-titel mee naar huis te nemen".
Een duidelijk geƫmotioneerde Kamphof gaf in haar dankwoord aan ontzettend blij te zijn met deze prijs en bedankte Janny Schoenmaker en Gelieny van der Paauw voor hun steun de laatste jaren. Ook Teus Eikelenboom en Willeke van Dijk mochten niet vergeten worden, want, aldus Kamphof, "zonder die twee zou ik helemaal niet gesprongen hebben".

Margriet Kamphof blij met de prijs springer van het jaar

De hoofdprijs is de categorie Talent van het Jaar was voor Lianne van der Wijk uit Benschop. Zij brak dit jaar door en sprong als eerste 13-jarige over de 13 meter (13,05) meter. Een mooie prestatie die verwachtingen oproept voor het komende seizoen. Floris van Elzakker, die zich dit seizoen, in de schaduw van Jarno Knijff, opwerkte naar de tweede plaats op de ranglijst aller tijden in de jongens-categorie, vond de prijs voor van der Wijk terecht. Van Elzakker "als 13-jarige al 13 meter springen is fantastisch. Bovendien. waar ik heel hard moet werken om ver te springen heeft Lianne gewoon meer talent en daar wordt de prijs toch voor gegeven".

Lianne van der Wijk vastberaden om leeftijd en afstand parallel te laten lopen. Volgend jaar 14 meter dus

De laatste genomineerde, Wendy Helmes, in de categorie Talent van het Jaar ging niet met lege handen naar huis. Zij ontving de prijs voor het vaakst verbeteren van het persoonlijk record. Maar liefst 10 keer verbeterde Helmes in 2003 haar persoonlijke record. Een bijzondere prestatie die haar het Willem Brouwer Plateau opleverde. Een mooie historische prijs waar, de tengere, Wendy Helmes bijna volledig achter verdween.

Wendy Helmes terecht trots op haar prijs