2011-06-12 19:58

Wedstrijdverslag Kampioenschap van Jaarsveld

Kampioenschap van Jaarsveld 2011: Theo van Kooten de leiderstrui, Jaco de Groot kampioen.

Kampioenschap van Jaarsveld 2011: Theo van Kooten de leiderstrui, Jaco de Groot kampioen. Onder wisselende weersomstandigheden – herfstachtig, regenpauze en stralende zon met nog steeds een flinke bries – is op zaterdagmiddag gesprongen om het 27e Kampioenschap van Jaarsveld. De belangrijkste uitkomsten: Theo van Kooten verovert de leiderstrui op Jaco de Groot, Dymphie van Rooijen wint voor de eerste keer dit jaar niet de wedstrijd, en aan het eind van de middag worden Erwin Timmerarends (jongens), Rian Baas (junioren), Wendy Helmes (dames) en (toch weer!) Jaco de Groot (senioren) gehuldigd als de kampioenen van Jaarsveld 2011.

Jongens

In de jongensgroep was titelverdediger Erwin Timmerarends de torenhoge favoriet, en inderdaad wist hij met een voorrondesprong van 15.78 m de voorrondes te winnen. Martijn Rietveld sprong 14,82 m, gezien de weersomstandigheden een knappe afstand. Naar verhouding de beste sprong werd gemaakt door thuisspringer Geert Brokking, die prima klimmend een nieuw pr van 14,56 m wist te realiseren. In de finale bleek dat Martijn en Geert hun kruit hadden verschoten, en verbeterde Erwin zich nog tot 16.13 m, zodat hij nu 7 wedstrijden op rij gewonnen heeft en net als vorig jaar kampioen van Jaarsveld werd. Toch is er ten opzichte van vorig seizoen nog niet veel progressie, en in de jongensgroep – en overal in de sport - is stilstand achteruitgang. Misschien krijgt de jongensgroep binnenkort versterking? In het “voorprogramma“, de 2e klassewedstrijd eerder die middag, sprongen Martijn van Schaik en Pim Hoogendoorn opnieuw over de 14 meter, promotie naar de jongens topklasse lijkt alleen nog een kwestie van tijd.

Junioren

De junioren topklassers presteerden in de eerste omloop beter dan hun concullega’s uit de seniorengroep. Vooral Wilco van Amerongen (17.12 m) en Rian Baas sprongen er bovenuit. Rian wist zichzelf in de tweede omloop nog te verbeteren tot 17.54 m, en ging zo als beste junior de finale in. En er was opnieuw een sterk optreden van de Haastrechter Maik Backx, die 16.16 m liet opmeten. In de junioren A-groep sprong Thomas van Midden zijn beste seizoenprestatie (15.32 m), één centimeter meer dan Laurens Lekkerkerker. Beiden misten maar net de finale, waarvoor Sander van Vliet zich nog wel plaatste. In de finale lukte het ook klassementsleider en titelverdediger Wilco van Amerongen niet om Rian Baas te overtreffen, zodat Rian zijn tweede wedstrijdzege van dit seizoen boekte en zich een jaar lang juniorenkampioen van Jaarsveld mag noemen.

Dames

Opvallend was dat in Jaarsveld de zegereeks van Dymphie van Rooijen werd gestopt. Daarbij moet gezegd worden dat Dymphie niet goed in de wedstrijd zat, vooral de insprong leek dit keer niet uit de verf te komen. De eerste die daarvan profiteerde was Carina den Hartogh. De Woerdense ging in haar tweede poging mooi over en klom geconcentreerd door naar de top van de pols. Die sprong leverde een nieuw p.r. op van 13.98, verder een plekje in de finale en een versterking van haar 4e plaats in het klassement die aan het eind van het seizoen recht geeft op deelname aan het NK. En dan was er natuurlijk Wendy Helmes, die al voor het begin van het seizoen aangekondigd had dat zij zich niet neer zou leggen bij de sportieve alleenheerschappij van Dymphie. In haar laatste voorrondesprong kwam Wendy ondanks de herfstachtige omstandigheden tot een fraaie 14.52 m, in de finale volgde nog een prima 14.48 m en zo hield Wendy Helmes woord en werd overtuigend kampioene van Jaarsveld. Die titel had zij sinds 2007 niet meer gewonnen.

Senioren

De strijd bij de senioren kwam iets later op gang, maar was wel boeiend. Opvallend was het sterke optreden van de “Jaarsveldse“ Waddinxvener Niels Koetsier, die in de tweede omloop tot 17.83 m kwam en de leiding pakte. Vijf minuten later sprong de onberekenbare Corné Spruit vanuit het niets, en compleet met beroerde insprong (zijn handelsmerk!), naar een uitstekende 18.06 m. Alleen Theo van Kooten kwam daar nog overheen (18.31 m). Dat betekende voor Theo niet alleen winst in de voorronde, maar ook het overnemen van de leiderstrui voor het klassement. De 16.59 m van titelverdediger en klassementsleider Jaco de Groot stak daar mager bij af – hij plaatste zich ternauwernood voor de finale. Maar die finale was een ander verhaal. Het lijkt erop dat Jaco door huwelijk en huisinrichting de nodige trainingsuren gemist heeft, en op dit moment qua techniek en “macht“ in de polsstok heeft ingeleverd ten opzichte van voorgaande jaren. Maar in de finale begon het beter te lopen, met 18.63 m pakte Jaco de leiding over. Theo van Kooten bracht de spanning terug met eveneens een dikke 18-metersprong, maar het bleek net niet genoeg: 18.55 m. Zo eindigde de wedstrijd in een nipte overwinning voor Jaco, die wel het geluk had dat Theo er niet zoals eerder die week in slaagde om de (bijna) ideale sprong te maken.
In het begin werd de wedstrijd even gepland stilgelegd toen Hans van Eyk zijn 1.000e wedstrijdsprong maakte. Uit handen van PHB-bestuurslid Koos van Amerongen ontving hij een oorkonde. Hans van Eijk is sinds 1982 in de polsstoksport actief, werd in 1986 als eerste uitgeroepen tot “Talent van het jaar“, won veel prijzen op grote wedstrijden en is nog steeds actief als springer en als bestuurslid van Polsstokclub De Vlist.