2011-07-31 14:57

Hollanders op stoom in Friesland. Vier van de vijf titels naar Holland

IT HEIDENSKIP: De jaarlijkse Nederlandse Fierljep Manifestatie in het Friese It Heidenskip zijn buitengewoon succesvol verlopen voor de deelnemers uit Holland. Bij de Dames, Jongens, Junioren en Veteranen werd de hoofdprijs in de wacht gesleept

Nooit eerder vertrok de Hollandse equipe behangen met vier gouden hangers naar huis. (in 2003 en in 1989 waren er drie titels). Dit unieke resultaat belooft veel voor de finalemaand augustus en natuurlijk het aankomende NK op 27 augustus in Linschoten.

Bij de Dames was er een hoofdrol voor Wendy Helmes uit IJsselstein. De titelverdediger sprong een fantastische wedstrijd en eindigde met een nieuw persoonlijk-, kampioenschap- en schansrecord van 15.99 meter. Voldoende voor prolongatie van de titel al kwam haar vriendin en concurrente Dymphie van Rooijen uit IJsselstein in haar laatste sprong nog heel dicht bij met een afstand van 15.81 meter. Ter illustratie van de uitstekende prestatie van beide Dames: Beide Dames sprongen een nooit eerder vertoond gemiddeld over de vijf gesprongen afstanden van 15 meter, waarbij Dymphie van Rooijen zelfs nog wat meer centimeters bij elkaar sprong dan Wendy Helmes.

Naast bovengenoemde Dames was er ook de finaledeelname van Liesbeth de With. Haar afstand van 14.47 meter in de voorronde was opvallend te noemen en haar beste prestatie sinds het behalen van haar Nederlandse titel in 2008.

In de Juniorencategorie wist Wilco van Amerongen uit Benschop zijn favorietenrol waar te maken. Na een wat moeizame start van de wedstrijd wist hij in zijn derde poging een afstand van 18.32 meter neer te zetten. Een prima afstand en eentje waarop de concurrentie zich vervolgens stukbeet. Het was, in zijn tweede juniorenjaar, de eerste grote titel in deze categorie voor van Amerongen. Gezien de enorme progressie die hij jaarlijks maakt zal deze prijs ongetwijfeld de eerste in een lange reeks zijn.

In de Junioren finale deden nog zeven andere “Hollanders“ mee en dat was meer dan ooit tevoren.

Bij de Jongens zagen we een spannende tweestrijd tussen de in Friesland onverslaanbare Sytse Bokma en de dit seizoen ongenaakbare Erwin Timmerarends uit Montfoort. In de eerdere ontmoeting bij de Tweekamp in Grijpskerk won de Montfoortenaar en ook nu trok Erwin Timmerarends overtuigend aan het langste eind. Werd zijn eerste sprong van 16.91 meter nog overtroefd door Bokma (16.98 meter), in zijn tweede poging knalde Timmerarends naar een nieuw persoonlijk record van 17.83 meter. De beste seizoensafstand in Nederland en een afstand waar niemand meer overheen ging.
Voor Erwin Timmerarends was dit zijn eerste grote titel.

In de Veteranengroep prolongeerde de 43-jarige Ronald Overbeek uit Benschop zijn titel. Evenals vorig jaar won hij overtuigend de wedstrijd. Dit maal met een prima afstand van 15 meter. Een afstand waar geen van de andere deelnemers in de buurt kwam. Overbeek, die de afgelopen week tijdens de werkzaamheden aan het zandbed van Polsbroekerdam ook enkele “testsprongen“ had gemaakt bleek het kunstje bepaald niet verleerd. In de bekende eigen stijl ging hij nog steeds soepel en snel omhoog. Met enige training zou een plek in de hoogste divisie van het springen nog steeds mogelijk moeten zijn.

Zeven Senioren plaatsten zich voor de Seniorenfinale en daarmee is dat verhaal verteld. In die finale waren er weinig opvallende sprongen van deelnemers uit onze regio. Alleen de recent, na een blessure teruggekeerde Pieter Verweij uit Linschoten deed het goed met een seizoensrecord van 18.09 meter.

Augustus is de traditionele finalemaand van het polsstokverspringen. Dit begint de komende week met wedstrijden in Vlist, met op zaterdag de klassieker de Vlister Bokaal. Een week later zijn dan de Hollandse Kampioenschappen in Polsbroekerdam. Op 27 augustus is het Nederlands Kampioenschap in Linschoten. Als de voortekenen ons niet bedriegen gaan we een gedenkwaardige augustus tegemoet.