2011-09-12 17:44

Red Bull Fierste Ljepper in Amersfoort

Zaterdagmiddag 10 september werd voor de tweede keer het Red Bull Fierste Ljepper evenement georganiseerd. Vorig jaar was de Munt in Utrecht het decor voor deze wedstrijd. Dit jaar was er gekozen voor de Amersfoortse Koppelpoort. Op de kades rond de monumentale Koppelpoort, kwamen mede door het prachtige weer van afgelopen zaterdag ongeveer 8000 bezoekers de springers aanmoedigen, die in de finale van Red Bull Fierste Ljepper voor verrassende afstanden zorgden.

Met een langere polsstok, dieper water en een hogere afzet dan tijdens de reguliere wedstrijden wisten de Nederlands recordhouders bij de heren en bij de dames de verste sprong ooit op hun naam te schrijven. Beiden hadden een doel. De Friese springer Bart Helmholt wilde proberen als eerste springer de 22 meter te halen en de Hollandse springster Dymphie van Rooijen ging voor de 17 meter.

Bart Helmholt versloeg de 14 beste mannelijke springers van Nederland en sprong op het verplaatsbare zandbed inderdaad verder dan 22 meter en liet maar liefst 22.34 meter optekenen. Dymphie van Rooijen kwam slechts 4 cm te kort. Zij sprong 16.96 meter en liet daarmee 7 andere finalisten achter zich. Deze records zijn officieus, omdat het andere omstandigheden zijn als bij de reguliere wedstrijden.

Naast deze springers gingen ook voormalig wereldkampioen polsstokhoogspringen, Rens Blom, meerkamper Chiel Warners en de Amerikaanse polsstokhoogspringer Jeremy Scott de uitdaging aan en probeerden hun grenzen te verleggen.

Al vroeg in de morgen werden in de voorrondes de eerste sprongen gemaakt over het water voor de historische Koppelpoort. Een nieuw element was dat het zandbed kleiner en verplaatsbaar was. De dames sprongen over 13 meter water. De heren sprongen in de voorrondes over 15 meter water, dit werd later op de dag verplaatst naar 16 en 18 meter. Tijdens deze voorrondes, tevens kwalificatie voor de middagfinale, konden de springers aan de nieuwe springomstandigheden wennen, en de eerste voorbijgangers konden kennis maken met een voor velen nog onbekende sport. Deze kwalificatie zorgde er uiteindelijk voor dat om 14.00 uur de 8 beste heren en 4 beste dames nog meer kansen kregen om te gaan voor hun extreme record.

Bij de dames stonden er vier dames in de finale, waaronder drie dames van de afdeling Polsbroekerdam: Dymphie van Rooijen en Wendy Helmes uit IJsselstein en Jessica Snoek uit Benschop. Dit werd aangevuld door Anna Jet Leyenaar (Sneek). Jessica Snoek opende met een mooie sprong van 15.69m. Na de eerste sprong in de finale gingen Dymphie van Rooijen en Anna Jet Leyenaar gezamenlijk aan kop met een mooie afstand van 16.31m. In de laatste poging sprong Wendy Helmes daar nog voorbij met een prachtige sprong van 16.51m. Alleen Dymphie van Rooijen slaagde er nog in om daar voorbij te springen en landde op 16.96 meter in het zandbed.

Bij de heren waren er acht finalisten, waaronder de juniorenspringers Wilco van Amerongen, Rian Baas en Age Hulder die één poging kregen om over 16 meter water te springen. Degenen die hiervan het verste sprongen gingen door naar de eindfinale, en de ultieme sprong over 18 meter breed water. De uiteindelijke finalisten waren Jaco de Groot (Woerden), Wilco van Amerongen (Benschop), Bart Helmholt (Bergum) en Hannes Scherjon (Groningen). De eerste sprong van Bart Helmholt van 22.34 meter werd door de anders springers niet meer overtroffen. Hannes Scherjon eindigde op de tweede plaats met een mooie sprong van 20.86m, Jaco de Groot ging helaas wat uit koers en eindigde met 20.66m op de derde plaats. Wilco van Amerongen moest genoegen nemen met de vierde plaats, maar het was al een hele knappe prestatie om als enige juniorenspringer over te blijven in deze laatste finaleronde.

Het evenement werd ’s avonds om 19.00 uur uitgezonden op RTL7. Zaterdag 17 september wordt dit om 15.00 uur herhaald.