2012-01-01 13:05

Nominatie Springer/ Talent van het jaar 2011

De nominaties van de Springer van het jaar en het Talent van het jaar zijn bekend.

Nominaties Springer van het Jaar

Volgorde op alfabet
Dymphie  van Rooijen Het was een topseizoen voor Dymphie van Rooijen uit IJsselstein en een nominatie voor Springer van het jaar kan dan niet uitblijven.
In 2011 wist zij de meeste wedstrijden te winnen en werd zij Hollands Kampioen en voor de eerste keer in haar carrière ook Nederlands Kampioen. Ook wist Dymphie haar eigen Nederlands Record te verbeteren naar 16.74 meter.
Op dit moment staat er, zelfs op Nationaal niveau, geen maat op deze Dame en is het eigenlijk nog slechts wachten op de eerste 17 meter sprong.
Erwin  Timmerarends Het Talent van het jaar 2010 heeft zich in 2011 spectaculair doorontwikkeld. Erwin Timmerarends uit Montfoort won op één na alle wedstrijden in 2011 inclusief alle ontmoetingen op Nationaal niveau. Hij won daarmee zowel de NFM, het Hollands Kampioenschap en de Nederlandse titel op zijn thuisschans Linschoten. Op 20 augustus 2011 in Jaarsveld verbeterde hij zijn persoonlijk record in twee stappen en bracht dit op 18,96 meter. Genoeg voor een opvallend Hollands Record. Erwin verbeterde en passant ook het klassementsrecord in zijn leeftijdcategorie en nestelt zich daarmee voor komend seizoen meteen tussen de topspringers bij de Junioren.
Rian  Baas En ook het Talent van 2009 zit bij de nominaties van dit jaar. Rian Baas uit Oudewater won in 2009 de titel Talent van het jaar en liet in 2011 een ongekende progressie zien. Hij verbeterde zijn persoonlijk record maar liefst zes maal en bracht dit van 17.78 meter naar een onwaarschijnlijke afstand van 19.78 meter. Deze laatste afstand sprong hij op het NK in Linschoten waarmee hij nipt tweede werd achter Age Hulder die voor de eerste plaats een Fries Record nodig had. Het HK wist Rian te winnen met een afstand van 19.05 meter.
Rian heeft nog twee jaar te gaan in de Juniorengroep en gaat samen met regiogenoot Wilco van Amerongen ongetwijfeld op zoek naar het Nederlandse Junioren Record. Dit staat nu op 20.41 meter en is in handen van Jaco de Groot uit Woerden.

>> Overzicht Springers van het jaar sinds 1967

Nominaties Talent van het jaar (Willem Brouwer Bokaal)

Volgorde op alfabet
Gerianne  Boer Nog maar één jaar actief op de grote schans en nu al een nominatie voor Talent van het jaar op zak. Gerianne Boer uit Kamerik ontwikkelt zich stormachtig en verbeterde in 2011 maar liefst 9 maal haar persoonlijk record.
Op 16 augustus 2011 in Linschoten maakte Gerianne een prachtige sprong waarbij zij uiteindelijk landde op een afstand van 13.92 meter. Een reuzensprong voor een dame van haar leeftijd en ervaring. Dankzij deze snelle ontwikkeling staat Gerianne nu ook op de drempel van promotie naar de Dames Topklasse.
Die promotie en een fraaie 14 meter sprong zullen ongetwijfeld haar doel zijn voor het komende seizoen.
Gerwin  Kastelein Mischien is Gerwin Kastelein wel de jongste genomineerde ooit voor de titel Talent van het jaar. Deze 11 jarige spruit van de vereniging Zegveld verbaasde iedereen met prachtige prestaties.
De meest opvallende daarvan was natuurlijk het winnen van de Nederlandse jeugdtitel voor jongens t/m 12 jaar. Een fantastisch succes, niet alleen voor Gerwin zelf, maar ook voor de nieuwe vereniging Zegveld.
Gerwin verbeterde zijn persoonlijk record zes maal en bracht dit uiteindelijk op 13.86 meter. Een opvallend leeftijdsrecord voor 11 jarigen waarmee hij het inmiddels belegen record van Jarno Knijff uit 1998 verbeterde en ruim voor staat op alle leeftijdsgenoten.
De komende jaren gaan we nog heel wat beleven met dit supertalent.
Julia  van Eijk Vorig jaar was Julia van Eijk al genomineerd voor de titel Talent van het jaar, en dit jaar staat ze opnieuw op de lijst. En terecht want aan de voorspelling van vorig jaar (richting de 13 meter en het verontrusten van de Dames in de Topklasse) gaf ze volledig invulling.
Julia sprong een nieuw persoonlijk record van 13.22 meter en nadert de Topklasse met rasse schreden.
Die 13.22 meter is voldoende voor een leeftijdsrecord voor 12 jarigen en zij is hiermee de eerste Dame die op die leeftijd verder springt dan 13 meter. Julia valt daarnaast echt op door haar mooie techniek en vastberaden wil om te winnen.
Voorspellen is altijd lastig, maar wij denken dat de progressie nog wel even doorzet en dat Julia komend seizoen richting de 14 meter gaat en ook een plekje in de Topklasse verovert.

>> Overzicht Talenten van het jaar sinds 1986

De winnaars van de prijzen worden bekend gemaakt op 14 januari a.s. tijdens het nieuwjaarsfeest van de Polsstokbond Holland.
Locatie: De Vaart te Linschoten

Extra informatie:
1. Het is bij deze verkiezing niet mogelijk dat dezelfde springer twee jaren achter elkaar dezelfde prijs wint. De Springer van het jaar 2010 Jaco de Groot kan in 2011 niet opnieuw gekozen worden tot Springer van het jaar. Het Talent van het jaar 2010 Erwin Timmerarends kan wel meedoen om de titel Springer van het jaar, maar kan niet opnieuw gekozen worden als Talent van het jaar.
2. Zowel de genomineerden als de uiteindelijke winnaars worden gekozen door het bestuur van de Polsstokbond. Het bestuur maakt daarbij alleen gebruik van de door de verenigingen voorgedragen springers. Elke vereniging draagt voor beide prijzen maximaal drie springers voor.
3. Bij de prijsuitreiking wordt ook het Willem Brouwer Plateau uitgereikt aan de springer met de meeste persoonlijke records in het seizoen. Dit jaar gaat deze prijs naar Pim Hoogendoorn. Hij sprong in 2011 maar liefst 10 maal een nieuw persoonlijk record en bracht dit van 13.32 meter naar 16.02 meter.
4. De winnaars van het NEXT Vastgoed klassement van het seizoen 2010 krijgen het shirt van de klassementwinnaar uitgereikt. De winnaars zijn Jaco de Groot (Senioren), Wilco van Amerongen (Junioren), Erwin Timmerarends (Jongens) en Dymphie van Rooijen (Dames).
5. De Bert Hertog wisselbokalen worden uitgereikt aan Jaco de Groot (Senioren), Wilco van Amerongen (Junioren), Erwin Timmerarends (Jongens) en Dymphie van Rooijen (Dames).