2012-05-08 11:25

Wedstrijdtijden

Al jaren zijn de PBH en verenigingen op zoek naar de meest ideale verdeling van wedstrijden en tijden. Een puzzel die met de invoering van de 2e klasse nog eens extra lastig geworden is. Tot nu toe waren het de verenigingen die het laatste woord hadden voor wat betreft de wedstrijdtijden. Met ingang van het seizoen 2012 is besloten dat de wedstrijddagen en tijden voortaan door de PBH vastgesteld worden.

Bij het vaststellen van de wedstrijden hebben we te maken met de belangen van springers, vrijwilligers, verenigingen, supporters, media en sponsoren. Het is een illusie om te verwachten dat we alle partijen optimaal kunnen bedienen, maar we kunnen wel duidelijkheid bieden aan alle betrokkenen en zo de meest ideale verdeling te vinden.

Hieronder de uitgangspunten voor de wedstrijdverdeling plus een invulling voor het seizoen 2012. Ook zijn een aantal reglementaire beperkingen opgeven om wat meer ruimte te creëren.

Met betrekking tot wedstrijdtijden vindt de PBH het belangrijk dat:

a) Er op vaste tijden gesprongen wordt. Alle betrokkenen kunnen op die manier gemakkelijker hun agenda’s afstemmen op het polsstokverspringen.

b) De media zo veel als mogelijk (live) verslag doet van wedstrijden

c) De vrijwilligersinzet op een praktische en leuke manier invulling krijgt

d) De recreatieve springer ook de ruimte krijgt/ houdt om de sport te blijven beoefenen.

e) De kantine omzet op orde is/ blijft

Bovenstaande punten leiden tot de volgende wedstrijdindeling/ tijden en een aantal regels die hieronder opgesomd worden.

1. De 1e klasse springt op woensdag om 19:00 uur en op zaterdag om 15:00 uur.

a. Dit betekent dat de regionale radiozenders de zaterdagwedstrijd live kunnen volgen

2. De 2e klasse springt op dinsdag om 19:00 uur en op zaterdag om 18:30 uur

a. Dit betekent dat de 2e klasse springers en springers die een meer recreatieve invulling aan de sport geven, overdag kunnen werken

b. Dit betekent dat bezoekers en springers na de 1e klasse wedstrijd kunnen blijven hangen op het wedstrijdterrein voor de 2e klasse. Dit zorgt voor extra kantineomzet.

c. Dit betekent dat 1e klasse springers gemakkelijker ingezet kunnen worden als vrijwilliger bij de 2e klasse.

3. Bij promotie van de 2e klasse naar de 1e klasse kan een springer de promotie weigeren.

a. De springer kan dan buiten mededingen van prijzen mee blijven doen aan de 2e klasse wedstrijden.

b. De sprongen tellen wel mee voor het klassement en de springer kan zich dus kwalificeren voor HK, TK en NK.

c. De eerstvolgende springer in het klassement schuift dan door naar de 1e klasse zodat hier wel een volledige bezetting blijft.

d. De springer kan pas bij de volgende p/d ronde besluiten alsnog door te promoveren naar de 1e klasse.

4. Elke vereniging heeft de mogelijkheid om gedurende het wedstrijdseizoen één keer af te wijken van de voorgestelde wedstrijdtijden. Deze afwijking moet dan wel jaarlijks voor 15 januari doorgegeven worden aan de wedstrijdsecretaris.

5. We zien 2012 als een overgangsjaar. De nu gekozen opzet wordt na afloop van het seizoen als onderdeel van de besluitvormingsroute geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.

6. Het HK start voortaan op het tijdstip als de andere zaterdagmiddagwedstrijden (in 2012 om 15:00 uur).