2012-05-21 13:47

Red Bull: Oudste extreme sport verlegt grenzen in het Brabantse Breda

Red Bull Fierste Ljepper op 16 juni bij Spanjaardsgat, Breda

Amsterdam, 21 mei 2012 - Op zaterdag 16 juni gaat Red Bull opnieuw op zoek naar de grenzen van de oudste, extreme sport van Nederland: fierljeppen.
Tijdens deze derde editie van Red Bull Fierste Ljepper wordt de fierljeptop van Nederland bij het Spanjaardsgat in Breda uitgedaagd met behulp van een langere polsstok, hogere schans en dieper water verder dan ooit te springen.
Maar de uitdaging gaat verder dit jaar, ook fierljepamateurs kunnen meedoen. Amateurs kunnen zich in teams van drie inschrijven via redbull.nl en hun lot in de polsstok beproeven. Via een trainings-/kwalificatiemiddag kunnen de teams een plek in de finale bemachtigen. Het evenement is gratis toegankelijk voor publiek en start om 14.00 uur.

In 2010 ging Red Bull voor het eerst op zoek naar de grenzen van deze extreme Nederlandse sport. Een langere polsstok, hogere afzet en dieper water waren de ingrediƫnten die er voor zorgde dat er wereldrecords verbroken werden bij de Munt in Utrecht. In 2011 werden de grenzen nog verder verlegd bij de monumentale Koppelpoort in Amersfoort. De atleten moesten landen op een kleiner en verplaatsbaar zandbed. Dit jaar gaat de Nederlandse fierljeptop opnieuw de strijd met elkaar aan om nieuwe records te springen. Daarnaast worden ook amateurs uitgedaagd om mee te doen. Via een trainings-/kwalificatiemiddag op 6 juni in het Friese Bergum (of Burgum) worden de 6 beste teams geselecteerd die in Breda op de schans kunnen verschijnen. Inschrijven is mogelijk via redbull.nl.

Het decor voor Red Bull Fierste Ljepper 2012 is het Spanjaardsgat in Breda. Dit is de waterpoort die ligt tussen de Granaattoren en de Duiventoren van het Kasteel van Breda, waarin de KMA (Koninklijke Militaire Academie) gevestigd is. Het Spanjaardsgat symboliseert het gat dat de Spanjaarden in hun verdediging lieten vallen in 1590. Schipper Adriaen van Bergen zou hier een aantal soldaten de stad in hebben gesmokkeld op een turfschip om de Spanjaarden te verdrijven. Het Spanjaardsgat is 20 jaar na de gebeurtenis met het Turfschip van Breda gebouwd. In 2007 is de oude brug vervangen door een nieuwe Hoge Brug.

Red Bull Fierste Ljepper start om 14.00 uur en is gratis toegankelijk voor publiek. Het publiek kan vanaf de kade het evenement bekijken en de sprongen van de deelnemers goed aanschouwen. Ook vanaf het water is er voldoende gelegenheid om de wedstrijd te bekijken. Het Spanjaardsgat is namelijk goed bereikbaar per boot. Bezoekers kunnen hun bootje aanleggen in de daarvoor bestemde gedeelten.

Voor meer informatie en deelname: www.redbull.nl