2004-03-27 10:38

Jaarverslag Polsstokbond Holland 2003

Het jaarverslag van de PBH stond per abuis niet in de Polshoogte. De internetgebruikers kunnen hier alsnog het verslag lezen ter voorbereiding op de ALV van 5 april.

In de winter 2002-2003 geven onze 4 gediplomeerde trainers wintertraining. Er is veel belangstelling voor en het lijkt 's zomers vruchten af te werpen. Dus komen deze trainingen in de daaropvolgende winter terug. Wordt het een "blijvertje"? Dan zijn we weer iets professioneler geworden.

In 2003 vergadert het bestuur 6 keer. Ook de Technische Commissie en de Promotiecommissie hebben enkele malen vergaderd om af te stemmen of te evalueren.
Op 22 maart in Grijpskerk heeft een delegatie van onze TC technisch overleg met FLB-collega's. Het afgelopen seizoen wordt besproken, en op een aantal discussiepunten wordt overeenstemming bereikt. De NFB hakt enkele weken later nog een paar knopen door. Besloten wordt onder andere:
- Hollanders en Friezen komen niet meer als gastspringer op elkaars klassementswedstrijden uit.
- Springers in sporttenue en officials mogen tijdens een wedstrijd geen alcohol gebruiken.
- Er komt één Tweekamp per seizoen, met per ploeg 8 senioren, 8 junioren, 4 dames en 4 jongens. Elke deelnemer maakt 4 sprongen, per groep zijn er 3 individuele prijzen. We moeten dus geconcentreerd springen, want de herkansing komt pas een jaar later.
- De lengte van het opzetstuk op de polsstok blijft vrij.
- Voor NK-kwalificatie gelden in 2003 limieten: alleen springers die aan minimumeisen voor p.r. en seizoenprestatie voldoen mogen op het NK starten. De PBH gaat hiermee akkoord voor de duur van één jaar; daarna willen we het experiment evalueren. De tekst van dit besluit leidt overigens tot misverstanden, zodat we in eerste instantie te veel NK-deelnemers aanwijzen – heel vervelend!
Overleg met NFB en FLB kost de eerste helft van 2003 nogal wat tijd en bestuurlijke energie, zeker geldt dat voor ons ervaren NFB-lid Wim Rietveld.

Op 24 maart is de Algemene Ledenvergadering, dit keer in De Triangel te Polsbroekerdam. Aanwezig zijn 27 stemgerechtigde leden en 3 belangstellenden. De belangrijkste punten:
- Er zijn geen bestuurswijzigingen, de functies van voorzitter en penningmeester blijven vacant. Oud-penningmeester Martijn Kool verzorgt ook dit jaar nog de financiële administratie. Waarvoor we hem veel dank verschuldigd zijn!
- De kas is in orde, de contributie voor springende leden wordt iets verhoogd.
- Naast de "oude" sponsors (zoals hoofdsponsor Van Ieperen) zijn er twee nieuwe co-sponsors: Van Beusekom Landbouwmechanisatie en Veehandel Spruit. En nog een bijzondere sponsor: Terberg Techniek verzorgt een gloednieuwe bovenbouw op de polsstokkar!
Onze pogingen om in 2003 een shirtsponsor te strikken leverden nog niets op; door de neergaande economie was dit een lastige klus. Volgend jaar beter?
- Uitgebreid spreken we over de aanschaf van nieuwe sporttenues; besluiten daarover vallen echter pas op 8 mei. De afdelingen betalen de tenues (oranje shirt, zwarte broek), eventuele sponsor-opbrengsten zijn dus ook voor de afdelingen. Nieuwe leiderstenues (rood-wit-blauw) en eventuele shirts/sweaters voor wedstrijdleiders betaalt de bond.
- Voor afdelingsdemo's die via de website binnenkomen zal de afdeling € 2 per deelnemer afdragen ten behoeve van de PC.
- De PC presenteert haar communicatieplan
- De TC doet verslag van het technisch overleg met hun FLB-collega's. De risico's van lange opzetstukjes op de polsstok worden onderkend. Bijna alle leden willen bij NK-kwalificatie absoluut vasthouden aan een gelijke afvaardiging per bond.
- De TC komt met een andere schansindeling voor het nieuwe seizoen:
Schans A: senioren en junioren A
Schans B: junioren B, jongens A en dames A
Schans C: overige groepen jongens en dames.
Per groep zijn er 3 finalisten. Accommodaties dienen aan de schansindeling te worden aangepast.
- Bij afkeuring van een accommodatie om andere dan veiligheidsredenen mag de wedstrijd gesprongen worden om de dagprijzen, maar prestaties tellen niet als record of voor het klassement.
- Carla Bos, Leo Roskam, Margriet Kamphof en Willeke van Dijk krijgen hun NFB-trainersdiploma's uitgereikt, ingelijst en wel.
- Tonny de With wordt coördinator /contactpersoon van de Vrienden van het polsstokverspringen.

In Vlist worden vorderingen gemaakt met de nieuwe vereniging. Belangrijkste geldschieter voor de accommodatie is Leader Plus, een Europese projectpot met geld voor plattelandsontwikkeling. Onder leiding van Teus Eikelenboom wordt een demoschans gebouwd. Op 17 juni wordt in De Vlisterstee Polsstokclub De Vlist (her-)opgericht. Het voorlopige bestuur zet jeugdtrainingen op, laat tekeningen voor een accommodatie maken en regelt aanbesteding van het bouwproject.

Op 17 mei start het polsstokseizoen. We springen in totaal 16 prachtige klassementswedstrijden, met dank aan alle vrijwilligers en sponsors bij onze afdelingen.
Bij de senioren maakt Theo van Kooten een ongelofelijk debuut: 16.92 m., uniek in onze sport. Remco van den Berg c.s. zijn gewaarschuwd! De tweede wedstrijd wint Theo met maar liefst 17.95. En de Kamphof Cup wint hij met een fabuleuze 18.42, Hollands beste sprong in 2003. Tot half juli mist Theo geen enkele finale. Bij het kampioenschap van de Lopikerwaard zorgen 2 oud-leden van De Meije voor vuurwerk: Tino Terug-van-weggeweest Leliveld (18.12) blijft Erik Bos (18.08) net vóór. Remco wint de meeste wedstrijden, maar Theo neemt de leiding in het klassement. Kees van Schaik stopt met springen na een mooie polsstokloopbaan waarin de 17 meter net niet gehaald werd. Voor het eerst sinds jaren zijn er zoveel junioren dat ze gesplitst worden in een A- en een B-groep. Eerstejaars Jaco de Groot breekt door en wint gewoon alle wedstrijden met dikke 16- en 17-meter-sprongen. Paul Nap, Bastiaan de Bruijn en Hidde Kiers strijden meestal om het zilver. Eerstejaars Jochem Faasen doet prima mee. Kees-Willem van Os start veelbelovend, haalt meteen de NK-limiet maar komt daarna door blessures en vakantie niet meer helemaal uit de verf. Gerwin van Vliet en Thijs van Oostrum maken hun rentree na een blessure.
In de damesgroep wint Margriet Kamphof bijna alles, het levert ook een nieuw p.r. (14.36) op bij de wedstrijd om de Kamphof Cup. Gelieny van der Paauw is vaak goede tweede en wint ook een keer. Willeke van Dijk moet eerst wat op gang komen en krijgt steeds meer concurrentie van Lianne van der Wijk die een paar keer haar p.r. verbetert. De debutanten Wendy Helmes, Johanna de Bruijn en Dymphie van Rooijen geven extra kleur aan de dames-B; later in het seizoen komen daar nog Carola van Bemmelen, Carla Bos en Arina Schalij bij. Waren er ooit zoveel polsstokspringsters actief op de grote schans? Wendy Helmes springt in 3 wedstrijden op rij maar liefst 9 x een p.r. Elke sprong is het dus raak - ook nooit eerder vertoond!
Bij de jongens ook veel debutanten vanaf de jeugdschans. Jarno Knijff is voor de concurrentie (en voor sommige schansen) eigenlijk een maatje te groot. Als eerste jongensspringer haalt hij de 17 meter: 17.37 in Linschoten. Het record blijft precies een week staan: 7 juni in Polsbroekerdam maakt Jarno een perfecte sprong van 17.76, en op internet kunnen we ervan nagenieten. Een persbericht van de bond neemt twijfels over dit (goudeerlijke) nationale record weg. In Jarno's schaduw springt Floris van Elzakker ook ruim 15 meter en komt Cornelis de Bruijn tot 14.75. Opvallende debutanten is Kenneth Broos: hij springt bijna direct verder dan 12 meter.

De Tweekamp in 2003 is op 28 juni in Joure. De gloednieuwe springtenues en de prestaties tot nu toe geven vertrouwen. In het publiek is het oranje-boven, maar in de wedstrijd maken we dat niet helemaal waar. Waren de Friezen extra gemotiveerd na alle goede berichten uit Holland? Veel Hollandse senioren halen hun normale vorm niet, we verliezen daar bijna 3 meter. Alleen Pieter Verweij (16.46) en Remco van den Berg (17.21) komen goed voor de dag. Bart Helmholt is met 17.58 de sterkste. Verlies van onze junioren was verwacht, het saldo (- 4.36) valt niet eens tegen. Jaco de Groot wint (16.77), en ook Gerwin van Vliet en het Linschotense duo Hidde en Paul (meestal op dreef in Friesland) komt sterk voor de dag. Onze jongens lopen onverwacht tegen ruim 3 meter verlies op, en Jarno Knijff moet voor één keer zijn meerdere erkennen in Piet Scherjon. Onze dames verliezen ruim 2 meter, maar Margriet Kamphof deelt aan de fierljepsters een tikkie uit: 14.23.
Totaaluitslag: - 12.30, in 2002 was dat - 17.63. We gaan in elk geval vooruit, al is het minder snel dan we hoopten.

De daaropvolgende weken volgt er niet (zoals in 2002) een terugslag.
De senioren laten veel 17-metersprongen zien, Remco en Theo springen zelfs één resp. twee keer over de 18 meter, ze winnen elk 3 wedstrijden. Ook Ronald Overbeek pakt een keer de winst, in Jaarsveld. En in Linschoten verbetert volhouder Aart van Eck zijn p.r. met in totaal ruim een meter.
Bij de junioren zweeft Jaco de Groot in Polsbroekerdam naar 18.27, Nederlands beste juniorensprong van 2003. Nota bene de enige wedstrijd dat Jaco ontbreekt springt Gerwin van Vliet 16.76, in Jaarsveld. Zou Jaco die wedstrijd anders ook gewonnen hebben?
Jarno Knijf vervolgt zijn zegetocht bij de jongens en wint op 2 augustus de Triangel Cup met alweer een nationaal record, nu 17.80! Floris van Elzakker springt een geweldige 16.68 en wordt zo Hollands één na beste jongensspringer ooit. Corné Spruit (13.96) en Jan-Willem de Groot (14.06) ontwikkelen zich tot grote talenten. Corné Lekkerkerker springt voor de 9e keer een p.r. Margriet Kamphof blijft wedstrijden winnen, maar soms is het centimeterwerk omdat Gelieny van der Paauw steeds dichterbij komt. Bij de Triangelcup springt Gelieny 13.83. Willeke van Dijk raakt ook in vorm en benadert haar p.r.: 13.39 in Jaarsveld. Twee Benschopse talenten vechten een prachtige strijd uit: zowel Lianne van der Wijk als Liesbeth de With halen de 13 meter, Liesbeth komt sterk op, en passeert Lianne in het klassement.

Een Hollands hoogtepunt wordt de NFM. In het voorprogramma debuteren veel Hollandertjes (m/v) veelbelovend op de grote schans. In een zinderende finale pakken onze cracks 3 van de 5 hoofdprijzen. Jarno en Jaco maken hun faam waar en winnen de lauwerkrans en het hangertje, maar de show steelt Margriet met de mooiste sprong van de avond: 15.22, de verste damessprong in 2003 en, na bijna 12 jaar, een nieuw Hollands record (stond op naam van Tineke Vlieger: 15.08 op 10-08-1991 in Groot-Ammers bij het Kampioenschap van Alblasserwaard en Vijfherenlanden). De polsstokfamilie is enthousiast, de Friese commentator geïmponeerd. Hij geeft de Hollandse stunt met gevoel voor dramatiek weer, maar toont zich een fair "verliezer". Bij de senioren wordt Erik Bos derde, en kunnen ook Tino Leliveld, Pieter Hielema en Hans van Eyk tevreden zijn met hun NFM-optreden.

3 weken later in Jaarsveld: het Kampioenschap van Zuid-Holland en Utrecht. Verrassend wordt Tino Leliveld seniorenkampioen (17.53) en wint de bronzen springer, vóór Theo van Kooten (17.48) en Erik Bos (16.67). Jaco de Groot bevestigt zijn suprematie bij de junioren (17.21), Gerwin van Vliet wordt tweede (15.59) en Paul Nap (14.53) nipt derde. In de jongensgroep eigenlijk geen verrassingen: 1. Jarno Knijff (17.39) 2. Floris van Elzakker (14.88) en 3. Cornelis de Bruijn (14.27). Wel een verrassing bij de dames: Gelieny van der Paauw wordt de nieuwe dameskampioene (13.46) voor de licht geblesseerde Margriet Kamphof (12.96) en de heel sterk springende Carla Bos (12.93, p.r.).

De strijd om het PBH-klassement zit er dan al bijna op. Bij de senioren is Theo van Kooten de zeer verrassende én overtuigende winnaar, vóór 2002-winnaar Remco van den Berg en Erik Bos. Jaco de Groot wint natuurlijk bij de junioren, vóór Gerwin van Vliet en Bastiaan de Bruijn. Jarno Knijff, Floris van Elzakker en Cornelis de Bruijn vormen de top 3 bij de jongens. In de damesgroep wint Margriet Kamphof, op minder dan 1 meter gevolgd door Gelieny van der Paauw en Willeke van Dijk als goede derde. De klassementsprijs is dit keer: een leidersshirt. Dezelfde personen wonnen ook de PBH-finaleprijzen (een fraaie miniatuur-polsstokspringer), met één verschil: bij de senioren wint niet Theo maar de (inmiddels helaas geblesseerd geraakte) Remco.
In de jeugdklassementen winnen Jessica Snoek, Gustian Roskam en Dennis van Zelderen de 1e prijzen.

Een week na het Bondskampioenschap wordt in Linschoten het Nederlands Kampioenschap versprongen. Veel toeschouwers uit heel Nederland genieten van een professioneel georganiseerde wedstrijd, met topsprongen. Een prima optreden is er voor Cornelis de Bruijn (15.32, p.r., 4e bij de jongens) en Gerwin van Vliet (16.11, 4e bij de junioren). Tino Leliveld haalt net de finale niet, en Theo van Kooten (17.80) haalt bij zijn eerste NK-optreden net niet het erepodium. Zes Hollanders halen de finale, voor meer dan zes Hollandse finalisten moeten we terug naar 1989. De uitslag:
SeniorenJuniorenJongensDames
1. Bart Helmholt 18.30 1. Jaco de Groot 16.93 1. Jarno Knijff 17.73 1. Sjoukje Tjalma 14.85
2. Klaas Haanstra 18.28 2. Anne Galama 16.89 2. Piet Scherjon 16.77 2. Ineke Prins 13.59
3. Henk Schievink 18.20 3. Ale Hoekstra 16.34 3. Floris van Elzakker 15.37 3. Margriet Kamphof 13.57
Door zijn NK-winst blijft Jaco de Groot een seizoen lang ongeslagen, maar wat was het spannend! De winnende afstanden van Jarno en Sjoukje zijn NK-records, en het totaal van de kampioensafstanden (67.80) is dat ook. Met 2 keer goud en 2 keer brons beleeft Holland zijn beste NK sinds 1991, toen "we", ook in Linschoten, 3 keer goud en 2 keer zilver wonnen.

Nog wat sportieve gegevens op een rijtje. We springen in totaal, inclusief Tweekamp, NFM en NK, 19 wedstrijden (2002: 21) en verbeteren daarin 174 p.r.'s (2002: 103). Er sneuvelt 3x een Nederlands Record (2002: 1 x) en 4 x een Bondsrecord (2002: 2x). 9 verschillende springers maken in totaal 109 sprongen van 17 meter en verder (vorig recordjaar was 2002, met 49 sprongen 17+). Daarbij zitten 7 18-metersprongen van 5 verschillende springers (recordjaar is 1991 met 10 18-metersprongen, echter gemaakt door 1 persoon genaamd Aart de With). De winnende wedstrijdafstand is gemiddeld 17.75 (2002: 17.53). 't Is eigenlijk allemaal een ingewikkelde manier om te zeggen dat 2003 het beste sportjaar uit de polsstokgeschiedenis was.
Het totaal aantal deelnemers op grote schans en jeugdschans samen was 112 (2002: 116). Daarvan sprongen er 61 op de grote schans (2002: 50). Door springers goed over de schansen te verdelen duurden de wedstrijden toch niet langer dan vorig jaar, en kon je bijna steeds op 3 schansen actie zien. Het aantal deelnemers is zo groot dat voor 2004 serieus gesproken is over 1e- en 2e-klasse-wedstrijden. Daarvoor is de tijd nog niet rijp, dan moeten er nog meer springers en vooral ook meer afdelingen, vrijwilligers en trainers komen. Want in de huidige situatie kunnen we eigenlijk niet meer springers aan. Gelukkig lijkt er in 2004 een nieuwe lichting trainers aan te komen.

Vrij veel bonds- en afdelingsdemo's brengen weer geld in het laadje, en zorgen voor wat promotie.
De PC komt met Jeppie-shirts voor de jeugd en voor promotie, en dat loopt als een trein.
Tijdens het seizoen zoekt de organisatie van Wereldspelen voor traditionele sporten (Montreal 2004) contact met onze PC. Met dank aan onze website. De PC laat er geen gras over groeien: formaliteiten worden geregeld, en met officiële toestemming van het Ministerie van VWS (en met enkele schoonheidsfoutjes) wordt er een voorlopige delegatie voor Montreal samengesteld. Wordt dit het eerste internationale avontuur dat de PBH "op eigen kracht" aangaat?
De vraag "polsstokverspringen of fierljeppen" houdt de gemoederen bezig. "Polsstokverspringen" is voor intern gebruik, "fierljeppen" voor promotiedoeleinden. Maar waar ligt de grens?
Bij verdere professionalisering hoort ook: aandacht voor sponsors. Op initiatief van Bert Koetsier wordt het fundament gelegd voor een sponsorcommissie, die (hopelijk) in 2004 formeel van start gaat.

Op de najaarsvergadering (27 oktober) zijn 15 personen aanwezig. Het seizoen wordt in een positieve sfeer geëvalueerd. De licentieregeling voor de grote schans, de verdeling van springers over schansen en het gebruik van stoplichten bevallen goed. Sommige regels worden voor 2004 iets aangescherpt.

De nominaties voor Springer van het jaar zijn: Jaco de Groot, Margriet Kamphof en Theo van Kooten. Voor de Willem Brouwer Bokaal worden de volgende talenten genomineerd: Floris van Elzakker, Lianne van der Wijk en Wendy Helmes. Tijdens het volleybaltoernooi op 27 december wordt Margriet gehuldigd als Springster van het jaar en wint Lianne van der Wijk de Willem Brouwer Bokaal. Het Familie Brouwer Plateau wordt gewonnen door Wendy Helmes met maar liefst 11 keer een p.r.
Het volleybaltoernooi, dat erg gezellig is, wordt overigens gewonnen door Jaarsveld 1 en in de jeugdpoule door … Jaarsveld.

Polsstokvrienden, veel ging er goed maar niet alles ging perfect, dus er is nog ruimte voor goede voornemens. Daarmee, en met goede moed gaan we op weg naar het polsstokjaar 2004!