media Friesch dagblad
2013-08-22 18:10

FD: Nauta: per toeval naar romantische dagen geljept

Door Daan Rieken

Alle winnaars van de fierljepwedstrijd om de Fryslân Cup gingen gisteravond ook met de eindzege in het klassement om de Gouden Rige aan de haal.

Oane Galama (topklasse), Bobby Zwaagman (jongens) en Age Hulder (schansrecord bij de junioren) konden met de eer en een leuk geldbedrag naar huis. Toch was dameswinnares Klaske Nauta de gelukkigste van de avond.

Kort geleden had de fierljepster uit IJlst nog met haar familie in Canada gezeten. Een mooie drieweekse reis was het geweest, daar niet van, maar op die manier had ze zoveel wedstrijden gemist dat ze dacht onmogelijk nog een rol te kunnen spelen in de regelmatigheidsklassementen. Zonder verwachtingen keek de dame die onlangs wel Fries kampioen werd dinsdagavond dan ook even naar de tussenstand van de Fryslân Cup. Daarvan zouden gisteren na de laatste wedstrijd in IJlst de Gouden Rige-prijzen verdeeld worden. ,,Mwah, ik zal wel vierde of zo staan”, had Nauta onderkoeld gezegd. ,,Tot ik ineens bovenaan bleek te staan. Blijkbaar had ik op de wedstrijden waar ik wel bij was echt een slag geslagen.”

En zo kwam het dat ze gisteren niet eens hoefde te winnen om zich zeker te stellen van een mooie prijs. Omdat grootste concurrente Hilianne van der Wal de eindstrijd niet eens haalde, was Nauta al voor haar laatste sprong zeker van het klassementsgoud. Per toeval eigenlijk. ,,Het is echt onverwacht, dat maakt het mooier dan vorig jaar, toen ik ook won.”

Niet alle fierljeppers hechtten overigens even veel waarde aan de Fryslân Cup en de Gouden Rige. Zo was topatleet Bart Helmholt gisteren alleen als toeschouwer aanwezig in IJlst nadat hij eerder de Frouljus PC had bekeken. Daar liep hij overigens ook Oane Galama tegen het lijf. Hij kwam zijn vriendin Renske Terwisscha van Scheltinga aanmoedigen. Zonder resultaat overigens: zijn vriendin kaatste zich niet in de prijzen, terwijl Galama zichzelf later op de avond wel op het hoogste schavot terugvond.

Zijn zege kwam overigens tot stand na een weinig enerverende wedstrijd. Er werd veel nat gesprongen en de meeste afstanden ontstegen de middelmaat niet. ,,Laten we hopen dat de meeste ljeppers hun kruid hebben bewaard voor het komende NK”, grapte Nauta.

Zij was zelf wel tevreden met de 15,27 meter die de dagzege opleverde en genoot nog meer van de gevolgen van haar titel. ,,Dit klassement levert mooi wat op. Net als de winst in de Fryslân Cup. En ik heb ook nog dinerbonnen gekregen.” De pret was na haar eigen huldiging nog niet op. Haar vriend Hans Ulco de Boer werd bij de junioren immers tweede achter Age Hulder die met 19,88 een schansrecord sprong. Nauta lachte: ,,Komt er nog meer binnen dus. Ik denk dat we wel een paar romantische weekendjes aan het seizoen vast kunnen plakken op deze manier.”

Topklasse senioren: 1. Oane Galama (Wiuwert) 19,50, 2. Thewis Hobma (Harlingen) 19,37, 3. Ysbrand Galama (it Heidenskip) 18,90, 4. Niels Koetsier (Leeuwarden) 18,11, 5. Rein van der Wal (Parrega) 16,69. Junioren: 1. Age Hulder (Burgum) 19,88, 2. Hans Ulco de Boer (Jutrijp) 19,37, 3. Sytse Bokma (Hindeloopen) 17,21. Jongens: 1. Bobby Zwaagman (IJlst) 17,36, 2. Tom Hoekstra (IJlst) 16,28, 3. Jelmar Wijnstra (Tzum) 16,28. Dames: 1. Klaske Nauta (IJlst) 15,27, 2. Grytsje Abma (Heeg) 14,78, 3. Melanie Heins (Workum) 14,73.