2004-05-15 8:44

Hallenaren vieren drie dagen Oranjefeest

Uit De Stentor van 14 mei

14 MEI 2004 - HALL - De Stichting Oranjecommissie Hall pakt dit jaar extra uit met haar Oranjefeesten. Komend weekeinde zijn er op drie dagen feestelijkheden in de kleine gemeenschap.

Traditioneel is het zaterdag feest voor alle Hallenaren op het terrein van voetbalclub SHE. Overdag met een zeskamp voor kinderen (ochtend) en volwassenen (middag).

's Avonds is er Oranjebal bij zaal Bello. Dit jaar worden de feestelijkheden echter vanmorgen al geopend, met de onthulling van de Amaliaboom, en is ook op zondag nog Oranjefeest: een concert van de Isseltalermusikanten. Aan het eind van de middag neemt Zaal Bello het stokje over met een concert van de formatie Beethoven.

Oplettende inwoners weten dat hij er al een tijdje staat, maar vandaag is de officiële onthulling. Wethouder D. Ter Maat onthult samen met de kleine Amalia van basisschool De Vossestaart in Hall de Amaliaboom.

De boom wordt voorzien van een koninklijk hek en er komt een bordje bij te staan. Iedereen die de onthulling bezoekt, krijgt van de Oranjecommissie een feestelijk Oranjedrankje.

Zaterdagochtend begint het Oranjefeest als gebruikelijk om 10 uur met het zingen van het Wilhelmus en het hijsen van de vlag. Leden van DES zorgen voor de muziek. Aansluitend begint het kinderfeest met een kinderzeskamp: er wordt een oud-Hollands spellencircuit met een Friese inslag gespeeld. Bij slecht weer is er een aangepast programma in de tent.

De zeskamp voor volwassenen is morgenmiddag. Dit jaar zijn de spellen geïnspireerd door gebruiken in Friesland. Er is ook een rode-draadspel; dit jaar is dat het alom bekende Friese fierljeppen (polstokverspringen). Op het programma staan verder mastklimmen en ringsteken.

Tradities worden gekoesterd in Hall, dus zaterdagavond is er weer het jaarlijkse Oranjebal in Zaal Bello. Daarvoor is dit jaar de vijfmansformatie New Minded gecontracteerd. Kaarten kosten in de voorverkoop 5 euro, 's avonds aan de zaal 7 euro. Het concert begint om 21 uur.

Zondagochtend wordt voor de tweede keer een bierconcert verzorgd, door de Isseltaler Musikanten onder leiding van Hugo Masselink. Het gezelschap brengt in stijl een concert met Egerländer muziek. Het orkest bestaat uit 22 muzikanten: een houtgroep met drie klarinetten en een fluit, een baritongroep, een tenorgroep, een flugelhoorngroep, slagwerken, een bassist, een trombonist een trompettist. De bandleden komen allemaal uit de regio.

De Oranjecommissie Hall let ook op de inwendige mens: er wordt gezorgd voor een drankje en een hapje in Oostenrijkse stijl: bier wordt in pullen geschonken en natuurlijk ontbreekt Bratwurst met Sauerkraut niet. Het concert begint om 11.30, de tent is om 11.00 uur open. Kaarten kosten 5 euro.

Zondagmiddag neemt Zaal Bello het over: er is als afsluiting van de evenementen een concert van de band Beethoven. Dat concert begint om 16.30 uur.