PBH
2013-12-08 12:02

Nominatie Springer/ Talent van het jaar 2013

De nominaties van de Springer van het jaar en het Talent van het jaar zijn bekend.

Nominaties Springer van het Jaar

Volgorde op alfabet
Rian  Baas Rian Baas
Rian Baas draaide in 2013 een topseizoen met als meest aansprekende afstand 20.29m tijdens de Nationale Competitie in Linschoten. Hij benaderde daarmee het Nederlandse Record van Jaco de Groot uit 2006 tot op 15 centimeter, de tweede afstand ooit bij de Junioren. Met een gemiddelde afstand van precies 19 meter verbeterde hij zijn klassement met 5 meter. Hij wist 14 wedstrijden te winnen, waaronder het Hollands Kampioenschap en natuurlijk de Nederlandse titel op 24 augustus in “zijn Polsbroekerdam”.
Carina  den Hartogh Carina den Hartogh
2013 is het jaar waarin Carina den Hartogh definitief is doorgebroken. Het begin van het seizoen was nog wat moeizaam, maar op 2 augustus sprong ze een fantastisch PR van 15.95m, een Hollands leeftijdsrecord voor deze 18-jarige dame. In deze augustusmaand wist ze nog eens vier wedstrijden te winnen. Ze won de klassieke wedstrijd om het Kampioenschap van de Lopikerwaard en haalde met het Hollands Kampioenschap haar eerste grote titel binnen.
Thomas  van Midden Thomas van Midden
Thomas van Midden ontwikkelt zich achter het geweld van Rian Baas en Wilco van Amerongen tot een topspringer van formaat. Een bescheiden jongen die niet het hoogste woord voert. Toch wist hij in 2013 drie dagtitels bijeen te rapen. Zijn beste afstand van 19.92m is een afstand waar menig topsenior jaloers op zou zijn en goed voor een vijfde plaats op de juniorenranglijst aller tijden. Ook zijn derde plek op het NK, derde plek op het Tweekamp en tweede plek op het HK haalde hij met verve binnen en rechtvaardigt deze nominatie.

>> Overzicht Springers van het jaar sinds 1967

Nominaties Talent van het jaar (Willem Brouwer Bokaal)

Volgorde op alfabet
Joriene   Baas Joriene Baas
Joriene sprong dit jaar 6 keer een PR en bracht dit op 14 augustus in Jaarsveld op 14.09m en is daarmee de eerste 12-jarige dame in Nederland die verder dan 14 meter heeft gesprongen. Tijdens het afgelopen seizoen promoveerde ze al snel naar de Dames Topklasse en stond haar plaats niet meer af. Ze haalde daarin 5 keer een finaleplaats en mocht meedoen met de Nationale Competitie. Met een gemiddelde afstand van 13.59m (vorig jaar 11.94m) verbeterde ze haar klassement met ruim 11.50 meter.
Julia  van Eijk Julia van Eijk
Julia is onze beste 14-jarige Hollandse dame ooit met een pr van 14.57m. Zij sprong maar liefst 8 maal verder dan 14 meter en verbeterde haar gemiddelde afstand in het klassement met ruim een meter tot 14.05m. Het scheelde maar een haartje of ze won de Hollandse titel (op 4 cm afstand van de winnende sprong van Carina den Hartogh). In de Dames Topklasse sprong ze regelmatig mee in de finale en behaalde diverse 2 e en 3 e prijzen. Ook wist ze zich als jongste springer te kwalificeren voor het “grote” NK.
Reinier  Overbeek Reinier Overbeek
Reinier, de Nederlands Kampioen bij de jongens tot en met 9 jaar van vorig jaar behaalde bij het jeugd NK van dit jaar een 2 e plaats bij de 10 en 11 jarigen. Deze jonge springer is de eerste springer van 11 jaar die verder dan 14 meter sprong, hij bracht het leeftijdsrecord op 14.04m. De komende jaren gaan we nog heel wat beleven met dit supertalent. Hij zal zich zonder twijfel snel gaan meten met de ‘grote’ jongens in de Topklasse

>> Overzicht Talenten van het jaar sinds 1986

De winnaars worden bekend gemaakt op 21 december a.s. tijdens het eindejaarsfeest van de Polsstokbond Holland.
Adres: kantine VV Benschop – Sportpark Benschop
Koningin Wilhelminasingel 27 te Benschop

Extra informatie:
1. Het is bij deze verkiezing niet mogelijk dat dezelfde springer twee jaren achter elkaar dezelfde prijs wint. De Springer van het jaar 2012 Wilco van Amerongen niet opnieuw gekozen worden tot Springer van het jaar.
Een springer kan alleen gekozen worden tot Talent van het jaar als deze jonger is dan 16 jaar en deze kan slechts één keer gekozen worden tot talent van het jaar. Dit betekent dat zowel het Talent van het jaar 2012 Ricardo Faaij als het Talent van 2011 Gerwin Kastelein niet opnieuw gekozen kan worden tot Talent van het jaar.
2. Zowel de genomineerden als de uiteindelijke winnaars worden gekozen door het bestuur van de Polsstokbond. Het bestuur maakt daarbij alleen gebruik van de door de verenigingen voorgedragen springers. Elke vereniging draagt voor beide prijzen maximaal drie springers voor.
3. Het Willem Brouwer Plateau wordt uitgereikt aan de springer met de meeste persoonlijke records in het seizoen. Dit jaar gaat deze prijs naar Rogier Kok. Hij sprong in 2013 maar liefst 9 maal een nieuw persoonlijk record en bracht dit van 10.36 meter naar 12.84 meter.
4. De winnaars van het NEXT Vastgoed Klassement van het seizoen 2013 krijgen het shirt van de klassementwinnaar uitgereikt. De winnaars zijn Jaco de Groot (Senioren), Rian Baas (Junioren), Ricardo Faaij (Jongens) en Wendy Helmes (Dames).
5. De Bert Hertog wisselbokalen worden uitgereikt aan Jaco de Groot (Senioren), Rian Baas (Junioren), Ricardo Faaij (Jongens) en Dymphie van Rooijen (Dames).