2004-06-04 6:49

Voor het eerst ambulance nodig bij polsstokverspringen

heemskerk-Het polsstokverspringen over de Neksloot trok gisteren weer duizenden bezoekers...

Uit het Noordhollands Dagblad van 1 juni 2004
Voor het eerst in de dertien jaar historie van dit inmiddels bijzonder succesvolle evenement, moest er een ambulance komen om een springster af te voeren. Door een verkeerde landing ging haar enkel uit de kom. De wedstrijd kon vervolgens worden voortgezet.

Overal langs de Baandert, die speciaal voor het evenement is afgezet, staan geparkeerde auto's en fietsen. Van een afstand is het commentaar van de presentatoren al te horen. Bij iedere sprong klinken de meelevende oe's en ah's uit het publiek. De duizenden toeschouwers kijken geamuseerd toe hoe de ene deelnemer na de andere probeert met droge kleren de overkant te bereiken. Wat vaak niet lukt.

Slenteren
Of ze slenteren langs de kraampjes van de braderie, drinken een biertje bij buurthuis De Schuilhoek en luisteren naar de muziek van de Wico's. Het is heerlijk weer om een paar uurtjes bij de Neksloot te vertoeven. Daar is presentator Jaap van Aanholt ook blij mee. „Toen ik vanochtend uit het raam keek en de zon zag opkomen, dacht ik: Dat gaat goed!''

In de pauze van het 'slootjespringen' is er ook andere muziek. Jacques Kloes en Sylvia Brandse verzorgen buiten een gastoptreden. Het valt Kloes wat tegen dat de meute niet luidkeels meezingt met de 'gouwe ouwe' nummers, maar de vele Heemskerkers die op het terrein rondlopen, komen nu eenmaal zóveel bekenden tegen, dat ze allemaal druk in gesprekken zijn verwikkeld.

Voor vele bezoekers is het polsstokverspringen dan ook vooral een sociaal evenement. „Ik ben hier vooral voor de gezelligheid'', zegt Marga Klaver. „Ik kom uit Akersloot en daar hadden we vroeger ook polsstokverspringen. Ik vind het zo lekker dorps. Bovendien is het bij de Neksloot ook leuk voor de kinderen'', zegt ze terwijl ze wijst naar het terreintje naast De Schuilhoek waar kinderen zich vermaken met oud-Hollandse spelen.

Robert-Jan Zoeteman komt wel vooral om naar de wedstrijd te kijken. „Van alles wat er hier te doen is, vind ik het polsstokverspringen het leukst'', zegt hij. „En het is inmiddels uitgegroeid tot zo'n enorm evenement, dat ik ook nieuwsgierig was hoe het er nu uitziet.''

De deelnemers aan de wedstrijd springen met behulp van een lange stok naar de overkant en slingeren zich daarna terug aan een touw om de bel te luiden. Eén moment gaat het mis. Tamara van Marm van ploeg De Huppelkutjes - een naam die wat voorzichtiger wordt omgeroepen dan andere namen - belandt verkeerd op het luchtkussen, waardoor haar voet een kwartslag draait. Duikster Brigitte Kranenburg ziet het vlakbij gebeuren. „Haar enkel uit de kom'', rapporteert ze. „Toen het ambulancepersoneel er was, is haar voet ter plekke rechtgezet. Daarna werd ze naar het ziekenhuis gebracht.''

Voor presentator Van Aanholt is het schrikken. „Zoiets is nooit eerder gebeurd. Ze ligt daar dan een hele tijd totdat de ambulance komt en dat is een naar gezicht. We hebben de wedstrijd stilgelegd.''

Vervangster
Als het polsstokverspringen inmiddels weer is hervat, blijkt ook dat de ploeg nog door kan. „Ze hebben een vervangster'', aldus Van Aanholt. De Huppelkutjes winnen uiteindelijk niet. De groep Meerzicht Cheers 1 wordt eerste met 72 meter. Bij de volwassenen individueel is Richard van Gelderen de winnaar, net als twee jaar geleden. Deze keer springt hij 35,15 meter.

Jeroen Ruygvoorn wint met 25,5 meter in de categorie jeugd individueel. Ook nog een vermelding waard, zijn de twee deelnemende jeugdgroepen. De Gebroeders Blubber winnen met twaalf meter. Slootlopers eindigt als tweede met in totaal nul meter, omdat alle deelnemers bij elke sprong in de sloot zijn beland.