2014-12-21 16:15

Zoekplaatje: wie herkent deze foto’s van 40 tot 45 jaar geleden?

>> Klik hier om de serie te bekijken

Van een aantal foto’s weten we niet wie op de foto te zien is en waar / wanneer ze gemaakt zijn. In dat geval staat onder de foto bij wie / waar / wanneer een “?”. Weet u/jij meer dan wij? Mail ontbrekende gegevens naar w.h.roskam@filternet.nl. Bij voorbaat dank!

Het verhaal bij de foto’s
Wim Roskam Azn, Nieuwpoort

Wim Roskam was een springer uit Lopik die eind jaren ’60, begin jaren ’70 van de vorige eeuw actief was in de polsstokwereld. Vaak in gezelschap van Teus Eikelenboom. Ik heb het niet over “commentator Wim” (schrijver van dit stukje), maar een neef van hem. Persoonlijk record: 12.45 m, gesprongen als junior in Vlist. De activiteit van “neef Wim” bleef niet beperkt tot springen, hij maakte ook (en later: vooral) foto’s. In die tijd werd Wim een enthousiast fotograaf van onze mooie sport.

Met toestemming van de wedstrijdleiding maakte hij soms foto’s vanuit het zandbed. Met de apparatuur van nu is dat niet nodig, je kunt op kilometers afstand toch een close-up van de landing maken, maar Wim was slechts gewapend met een eenvoudige “Polaroid”.

Enkele foto’s van Wim zijn nog vrij bekend geworden, volgens mij hebben die de krant, het jubileumboek of de website gehaald. De meeste foto’s lagen echter in de ouwe doos bij Wim op zolder. Afgelopen winter werd ik bij neef Wim in Nieuwpoort uitgenodigd. Zijn wilde haren was hij al kwijt, maar nu wilde hij ook van zijn polsstokfoto’s af. Of eigenlijk: hij wilde ze teruggeven aan de sport. Het resultaat is een kleine 200 ingescande foto’s, de kwaliteit is wisselend maar het is uniek fotomateriaal uit een tijd waar misschien wel veel foto’s van zijn, maar …. ver weggestopt in de foto-albums van de springers en supporters van toen.

Wie zorgt ervoor dat wij daarvan kunnen meegenieten? Wat mij betreft zet neef Wim de trend!

Het is de bedoeling om de foto’s binnenkort over te dragen aan het streekarchief te Woerden, op naam van polsstokvereniging Jaarsveld, waar Wim (bestuurs-)lid van was en waar ook een groot deel van de foto’s genomen is. En zoals gezegd: reacties hartelijk welkom bij mij! Wim Roskam, Oudewater