logo-NFB.jpg
2016-08-28 23:49

Helmholt sluit carrière af met Nederlandse Titel

Bij het Nederlands Kampioenschap Polsstokverspringen heeft de Fries Bart Helmholt de Nederlandse Titel in de wacht gesleept. De aftredende grootwinnaar was met een sprong van 20.41 te sterk voor de concurrentie.

. Op de schansen van Grijpskerk (Groningen) leek het mooie weer aanvankelijk een garantie voor succes, echter bleven echte topsprongen uit. Net als bij het NK vorig jaar in Vlist, wisten ook dit jaar drie Hollanders de Nederlandse titel te veroveren.

In de seniorencategorie was Jaco de Groot (Woerden) een van de grote favorieten, echter lieten alle Hollandse senioren het afweten. Waar bij de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) nog vier van de vijf finaleplekken voor Hollanders waren, wist nu geen van de Hollanders zich te plaatsen voor de finale. De Groot kwam met een afstand van 18.98 meter niet verder dan een zesde plaats. Klassementswinnaar Nard Brandsma (It Heidenskip) ging als beste de finale in met een sprong van 20.41 meter. In de finale wist routinier Bart Helmholt dezelfde afstand neer te zetten. De tweede afstand van laatstgenoemde was met 19.80 meter verder dan de tweede afstand van Brandsma, wat ervoor zorgde dat Helmholt de titel won. Helmholt is bezig aan zijn laatste wedstrijden, nadat hij zijn afscheid aankondigde tijdens het Fries Kampioenschap. Tijdens zijn carrière heeft de Fries vele titels gewonnen en records verbroken, ook het huidige Nederlandse Record van 21.64 meter staat op zijn naam. Naast Helmholt stopt ook de nummer 4 Oane Galama (Wiuwert) na dit seizoen met springen.

Bij de dames was het Dymphie van Rooijen (Harmelen) die haar favorietenrol volledig wist waar te maken. Met een afstand van 15.35 meter bleef zij haar rivaal Marrit van der Wal (It Heidenskip) nipt voor (15.24 meter). Eerder won Van Rooijen al in 2011, 2012 en in 2014. NFM winnares Klaske Nauta (IJlst) werd derde met een afstand van 14.75 meter.

Ricardo Faaij (Haastrecht) was in 2014 al de beste junior van Nederland en ook in Grijpskerk wist hij de concurrentie achter zich te laten. In zijn eerste sprong kwam Faaij al tot een afstand van 18.72 meter, wat uiteindelijk de winnende afstand bleek. Freark Kramer (It Heidenskip) kwam met een afstand van 18.28 meter nog relatief dicht bij Faaij. Nummer drie Paul van Meijeren (Zegveld) bleef ver achter op de andere twee heren. Zijn afstand van 16.47 meter laat zien dat de juniorengroep qua breedte nog ver uit elkaar ligt.

Bij de jongens was het Reinier Overbeek (Benschop) die de titel wist te pakken. Overbeek heerst al het gehele seizoen in de Hollandse competitie en ook tijdens het Nederlands Kampioenschap kon de concurrentie niet tippen aan de jonge springer. Met een sprong van 17.95 meter bleef hij de concurrentie ver voor. Jarich Wijnstra (Tzum) kwam met 17.04 meter nog het dichtst in de buurt van Overbeek. De derde plaats werd bezet door de regerend Fries Kampioen Hessel Haanstra (Workum), welke kwam tot een afstand van 16.69 meter.

Naast Reinier was ook zus Fabienne Overbeek goed in vorm. De jonge Benschopse wist in de Meisjescategorie een tweede plaats te bereiken met een afstand van 14.80 meter. De winnares was Sigrid Bokma uit Hindeloopen, zij kwam slechts 2 centimeter verder dan Overbeek. Volgend jaar zal Overbeek het moeten opnemen tegen de ervaren krachten in de dames categorie. Bente Vlas (Heeg) maakte het podium compleet.

De Nationale Competitie is het sluitstuk van het polsstokverspring seizoen. Woensdag zullen de springers in It Heidenskip springen en zaterdag 3 september in Linschoten. Om 13 uur zal hier eerst het Jeugd Nederlands Kampioenschap plaats vinden, waarna de wedstrijd om de Nationale Competitie om 18.00 uur zal beginnen.