Media algemeen dagblad
2019-10-08 23:27

,,Huldigen is wel het minste wat je kunt doen als gemeente’', vindt wethouder Johan van Everdingen van de gemeente Lopik, die de jongens bekers en bloemen overhandigde. ,,En dit is een bijzondere sport, die maar op een paar plaatsen in Nederland wordt beoefend.’'
Zowel Reinier Overbeek (17) als Roy Velis (13) regeren al jaren met vaste hand in hun leeftijdscategorie. Overbeek, de laatste twee jaar uitkomend bij de junioren, breekt steeds zijn eigen nationale records. Roy Velis doet dat bij de jongens, nadat hij ook al vier jaar op rij bij de jeugd kampioen werd.
Reinier Overbeek presteerde als 16-jarige al als een volwassene. Met zijn uitslagen zou hij vorig jaar al bij de top van de senioren geëindigd zijn. Tijdens het NK dit jaar in Zegveld, 31 augustus, was Overbeeks sprong van 20.45 uur voldoende voor de titel bij de junioren. Maar zijn twee spectaculairste sprongen maakte hij eerder dit seizoen in het Friese Burgum: eerst 21.25 en vervolgens 21.38, wat tweemaal een verbetering van het Nederlands record betekende. ,,Het volgende doel is 22 meter’', zegt Overbeek. Tot nu toe heeft alleen seniorentopper Jaco de Groot het record van 22 meter gebroken.
Curieus genoeg noemt Reinier Overbeek niet zijn eigen recordsprongen als hoogtepunt van het afgelopen seizoen, maar de afsluitende wedstrijd van het seizoen in Kockengen. Daar sprong Overbeek bij de senioren omdat er verder geen junioren waren, en hij versloeg ze allemaal, ook Jaco de Groot. ,,Dat vond ik eigenlijk wel het mooist deze zomer’', zegt Overbeek. Roy Velis sleepte bij de jongens de Nederlandse titel in de wacht met een sprong van 18.50 meter. Ook voor hem gold dat hij een categorie hoger, bij de junioren, met zijn prestatie vierde zou zijn geworden. ,,Natuurlijk hoop ik volgend jaar nog verder te komen’', aldus Roy Velis. Volgens zijn zeggen traint hij niet overdreven veel. ,,De basis is een paar jaar geleden al gelegd. Dat je het springen goed aanleert, dat is belangrijk’', zegt coach Ronald Overbeek.