Zegveld
2019-09-01 23:41

Outsiders stelen de show tijdens het Nederlands Kampioenschap polsstokverspringen.

Of het spannend zou worden wie als winnaars uit de bus zouden komen tijdens het Nederlands Kampioenschap polsstokverspringen 2019 in Zegveld was geen vraag. En zo geschiedde dan ook: het werd voor het publiek een wedstrijd om van te smullen. Aan spanning geen gebrek, aan sensatie meer dan genoeg. Ja, het was voor de toeschouwer zo'n NK waar je van kunt dromen: prachtig weer, mooie accommodatie en bovenal een spannende wedstrijd.

In de senioren categorie werd dit gehele seizoen al goed gesprongen door vele springers. De 21 metergrens werd dit seizoen vaak gepasseerd dus de springers wisten waar zij aan toe waren: alles uit de kast halen en maximaal presteren. Rian Baas (Utrecht), door velen gezien als outsider, kon het beste onder deze druk presteren en won de wedstrijd met een afstand van 21,27M. Hij werd daarmee voor de eerste keer Nederlands Kampioen in de senioren categorie. Het podium werd gecompleteerd door Jaco de Groot (Kamerik), die het zilver pakte. De derde plaats was voor Wilco van Amerongen (Benschop) die zo na zijn Hollandse titel van dit jaar ook bij het Nederlandse kampioenschap een prijs in ontvangst mocht nemen. Opvallend was de sprong van Nard Brandsma (Workum) die op weg leek naar de titel, maar volledig misgreep boven in de stok.

Nog een categorie waar een outsider er met de titel vandoor ging was de damescategorie. Wendy Helmes (IJsselstein) kaapte de titel weg voor favorieten Dymphie Baas (Oudewater) - die tweede werd - en Marrit v/d Wal (It Heidenskip), die naar en derde plaats sprong. Wendy springt al het gehele seizoen een constant niveau en wist dit NK boven zichzelf uit te stijgen. Met een seizoens- en kampioenschapsrecord van 16,43M wist zij de concurrentie achter zich te houden en zich na 13 jaar weer tot Nederlands Kampioene te kronen.

Wanneer je praat over talent, torenhoog favoriet en stalen zenuwen, dan kom je uit bij Reinier Overbeek (Benschop). Hij wist dit jaar al elke prijs te winnen die er te winnen viel en ook nog eens het nationale record bij de junioren te verbreken door als eerste junior ooit de 21-meter grens te passeren. Na 2 degelijke 18-meter sprongen sloeg hij in zijn derde sprong toe: 20,45M. Deze afstand bleek voldoende voor de Nederlandse titel voor deze eerstejaars junior. Bijna nog wist Wietse Nauta (IJlst) deze afstand te passeren. In zijn laatste finalesprong wist hij voor het eerst in zijn leven de 20 metergrens te passeren: 20,37M. Helaas bleek dit niet voldoende voor de eerste plek, maar mag zijn tweede plek toch onder de categorie 'verdienstelijk' worden geschaard. Het brons was voor Daniel Cluistra (Haastrecht) die zijn goede seizoen op deze manier met een grote glimlach kon afsluiten.

Aan jong talent is er geen gebrek, en dat werd ook dit Nederlands Kampioenschap weer duidelijk gemaakt. In de jongenscategorie wist het 13-jarige talent Roy Velis (Benschop) de harten van het publiek te stelen. In zij 3e sprong wist hij de stok geheel uit te klimmen en na een prachtige uitsprong op 18,50M in het zand te belanden. Voor hem een nieuw persoonlijk- en leeftijdsrecord en een welverdiende Nederlandse titel in zijn eerste jaar bij de jongens. Het podium bestond verder uit de Friese jongens Rutger Haanstra (It Heidenskip) en Peter Faber (Oldehove).

De meisjescategorie werd gewonnen door Femke Rispens (Niehove). Zij wist haar favorietenrol waar te maken door in haar eerste sprong al de 15-meter grens te passeren: 15,07 meter. Hier kwamen de concurrentes niet meer voorbij en Femke kon met trots haar welverdiende titel in ontvangst nemen. Voor haar was dit de bekroning van een topjaar. Suzanne Mulder (Vlist) sprong een oerdegelijke wedstrijd en wist haar afstanden op te bouwen bij iedere sprong. Helaas kwam zij niet verder dan een tweede plaats met 14,79M. Ook zij mag terugkijken op een succesvol jaar. Lisse v/d Knaap liet dit jaar al meerdere keren van zich horen door goede prestaties neer te zetten. Ook op dit NK wist ze weer een goede wedstrijd te springen, wat resulteerde een 3e plek.