Jaarsveld
2021-09-05 17:06


HK Jaarsveld: Spectaculair!


Zaterdag 4 september vonden in Jaarsveld onder perfecte omstandigheden de 60ste Hollandse kampioenschappen polsstokverspringen plaats. De 48 beste springers mochten zich in 5 categorieën met elkaar meten, met als inzet de titel Hollands Kampioen en voor de verste sprong in de wedstrijd de Bronzen springer. Springers konden zich kwalificeren via het 'de Samenwerking' puntenklassement waarin de beste 7 wedstrijden van een springer meetellen. De leiders in de diverse categorieën, getooid in een geel shirt, konden ook meteen betiteld worden als favoriet. <.br>

Senioren ontlopen elkaar niets!

Vooraf getipt als de spannendste categorie, bij de senioren waren meer dan 8 springers in staat om te winnen, maakten de heren die status volledig waar! Na een spannende eerste groep senioren waarin de heren dicht bij elkaar bleven qua afstand brak Daniel Cluistra uit Haastrecht de Wedstrijd open met een prima 19.37. Daarna ging het snel met de 19+ sprongen waardoor de top 7 uit het klassement zich snel op een finaleplaats nestelde. Enkel wijnan van Ingen uit Zegveld kon vanuit de tweede groep meeklappen naar de finale. Klassementsleider Jaco de Groot was de eerste die de 20 metergrens slechtte met 20.14 meter snel gevolgd door Erwin Timmerarends (20.02) In de finale verbeterde eerste Timmerarends zich tot op slechts 3 centimeter van Jaco de Groot waarna de Kameriker zichzelf lucht gaf door te verbeteren naar 20.72 meter. De wedstrijd leek gelopen maar er was buiten Thomas van Midden gerekend die in een ultieme poging tot een geweldige 20.75 meter kwam en zo voor de derde keer in zijn carrière Hollandse kampioen werd, voor de derde keer ook in Jaarsveld.

Dames: Soevereine Overbeek


Bij de dames werd vooraf een driekamp verwacht tussen Fabiënne Overbeek, Laura Maaijen en klassementsleider Demi Groothedde. Het was echter niet de dag van Laura Maaijen die er niet in slaagde om de finale te houden wat de weg vrijmaakte voor Joriene Baas om zich met de ereplaatsen te bemoeien. Met een afstand van 14.43 meter voldeed zij zeker aan de verwachtingen van kenners én zichzelf, een mooie derde plaats washaar deel. Wat volgde was een strijd tussen de top 2 in het klassement waarbij Fabiënne Overbeek in haar tweede poging een prima afstand van 15.18 sprong. in de volgende rondes deed Demi Groothedde er alles aan om deze voor haar haalbare afstand te verbeteren maar bleef steken op 14.72 meter. Een tweede plaats was haar deel, terwijl de titel naar Fabiënne Overbeek ging.

Junioren: Anker verrast


Vooraf kon volgens de kenners maar 1 man de junioren titel winnen: Reinier Overbeek. De Nederlands recordhouder, kampioen en klassementsleider was torenhoog favoriet. Chris Anker zette echter in de laatste voorrondesprong een prima 18.62 meter gesprongen, een afstand waar Reinier in zijn laatste voorrondesprong slechts 19 centimeter vanaf bleef. In de finale bleek die 19 centimeter echter onoverkomelijk voor Reinier Overbeek waarna Chris Anker , al zeker van de titel zijn afstand nog verbeterde naar 19.04 centimeter. Zo staat ook de derde klassementsleider 1 stapje lager dan vooraf verwacht.

Jongens: Ongelooflijk!


In de jongenscategorie schoot Jonathan Timmerarends uit de startblokken met een pr sprong in de eerste ronde van 17.72. Bij de landing raakte hij echter licht geblesseerd waardoor hij niet verder kon in deze wedstrijd. Iets wat de wedstrijd bijzonder zou beïnvloeden. De afstand van Jonathan bleef staan als beste en zou in de finale dus als laatste mogen starten, dat kon echter niet waardoor Joost van weelden als 'Lucky loser' in de finale mocht aantreden. En dat cadeautje pakte hij uit, in de eerste sprong van de finale verbeterde hij zijn pr met bijna 2 meter tot 18.70 meter. Hoewel klassementsleider Roy Velis nog dicht in de buurt kwam met 18.42, bleef voor de man in geel slechts de tweede plaats over en dus weer niet een klassementsleider als winnaar.

Meisjes: volgens verwachting


In de meisjes categorie gold Suzanne Mulder als torenhoge favoriet voor de titel, en die rol maakte ze volledig waar. In de eerste sprong van de wedstrijd pakte ze de leiding om die niet meer af te staan. Want hoewel thalina van der wind(13.14) en Lieke Stolwijk (13.31) prima afstanden lieten noteren konden ze niet tippen aan de 14.49 van Suzanne Mulder. Zo stond Suzanne mulder als enige klassementsleider op het hoogste treetje tijdens dit HK.

Tijdens dit Hk hebben de springers van de PBH getoond dat het met de breedte in dit Deel van Nederland wel god zit, over twee weken kunnen zij toen of de topprestatie ook goed genoeg zijn voor de titels tijdens het Nk in Burgum.