media Leeuwarder Courant.jpg
2005-09-01 16:28

Erik Bos wint op NK dankzij Friese polsstok

Uit de Leeuwarder Courant van 29 augustus 2005

Door Edwin Fischer

PDLSBROEKERDAM - Erik Bos herhaalde zaterdag in Polsbroekerdam het huzarenstukje van vier jaar geleden. Toen won de polsstokverspringer uit Waarder verrassend in Jaarsveld de Nederlandse titel. De afstand was destijds niet schokkend; 17,80 meter. Nu wist de dertigjarige Hollander wederom op verrassende wijze de belangrijkste titel te veroveren en dit keer met een prachtige afstand. Zijn in de derde voorrondesprong gesprongen 18,73 was de verste van de afgelopen tien jaar.

Erik Bos won zijn titel, zo bekende hij na afloop, met dank aan de Friese polsstok. „De polsstok van de PBH (Polsstokbond Holland, red.) is lang zo stug niet dan die van de Friese hond. Die van ons zwiept veel meer. Ik denk dat het daarom niet zo verwonderlijk is dat de Friezen veel meer 18-meter- sprongen maken dan wij. Daarom heb ik met de Friese pols gesprongen en je ziet het resultaat. Ik denk ook niet dat ik Nederlands kampioen geworden was met onze eigen stok", zei hij lachend.

Het was overigens Theo van Kooten die de wedstrijd met zijn allereerste sprong, mét de zwiepende Hollandse pols, vreselijk op scherp zette. De allround sportman uit Driebruggen noteerde een zeer knappe 18,58. Toch gaf dat niet een extra druk hij de Friese topljeppers. „Ast kearsrjocht oergiest, dan moat it maklik kinne. Want giest hjir troch de boaiem, wêr't gjin grint mar gewoan drek ynleit, hiel langsem oer. Mar dat is ek krekt it gefaar, want giest mei dizze boaiem wol hiel snel bryk", zei Klaas Haanstra tussen voorronde van hoog niveau en de finale in. De drie Friese finalisten - Haanstra zelf en de Burgumer troeven Bart Helmholt en Henk Schievink - slaagden daar niet meer in. Haanstra: „Foarich jier wiene de Hollanners 1, 2 en 3, no wer 1 en 2. Wy binne foar it twadde jier te plak setten. Ik tink dat it komt omdat dit foar harren dé wedstriid fan it jier is en foar us ien wichtige yn in rige. Mar hjir tredde wurde, it kin myn goeie gefoel fan dit bêste jier üt myn karriëre net fuortnimme."

Was het niveau en de strijd hij de senioren prima te noemen, het dameskampioenschap kon die kwalificatie nooit krijgen. Sjoukje Tjalma zette als grote favoriete voor de titel in haar eerste sprong al 14,40 neer. Omdat alle echte concurrentes. Ineke Prins, Jantina de Vreeze en Margriet Kamphof, de finale vervolgens niet eens haalden, was de derde nationale titel op rij voor de Heidenskipse al voor die finale een feit.

Anja Helmholt uit Munnekezijl en Benschopse Liesbeth de With moesten immers een heel dik persoonlijk record (die respectievelijk op 13,71 en 13,97 stonden) springen om voorbij die 14,40 te gaan. De eerste slaagde daar trouwens nog wel bijna in, maar bleef steken op 14,13. „Mijn voeten waren wel voorbij die 14,40 maar ik viel jammer genoeg terug in het zandbed. Op zich is dat vreselijk balen, maar aan de andere kant ben ik verschrikkelijk blij met dit pr en het zilver op een NK. Dat was veel meer dan ik voor dit seizoen ooit had durven dromen en maakt me weer sterk aan het twijfelen. Ik was namelijk van plan te stoppen na dit NK", zei Anja Helmholt.

Aan stoppen denkt Sjoukje Tjalma, ondanks dat ze dit seizoen alle grote wedstrijden won en het Nederlands record veroverde, nog lang niet. „lk bin noch lang net oan myn top. En ik wol iitsykje wer't dy leit. Dus der binne noch doelen genôch om te heljen."

Afscheid Jantina de Vreeze in de 'minste wedstriid'

POLSBROEKERDAM - Fierljepster Jantina de Vreeze had zich haar afscheidswedstrijd, zaterdag op het NK in Polsbroekerdam, wel wat anders voorgesteld.

In de eerste sprong noteerde ze haar beste afstand: 9,24 meter. Zelfs 1 centimeter minder dan ze ooit in 1987 in haar allereerste wedstrijd sprong. Daarna Ljepte ze twee keer nat. „De minste wedstriid fan it seizoen, en dat op it NK en yn dyn ôfskiedswedstriid. Hoe betinkst it, net?

Ze haalde nog meer omdat de winnende afstand van Sjoukje Tjalma, 14,40, voor haar zeker mogelijkheden gaf om met een titel afscheid te nemen. „Dat hie ek kinnen, ik ha ek best lekker ljept, mar it wie krekt it net. Wolst natuerlik dyn Ljepkarriëre ôfslute mei in lekker gefoel, mar dat kin ik hjir net fan oerhâlde."