2007-07-29 19:22

Twee gouden hangers voor Hollandse springers

Bij de Nationale Fierljep Manifestatie afgelopen zaterdag in It-Heidenskip behaalden Liesbeth de With (dames) en Cornelis de Bruijn (junioren) het zo felbegeerde gouden hangertje

De NFM is een hele aparte wedstrijd die ’s morgens om 10.00 uur begint, en pas ’s avonds rond de klok van tien uur is afgelopen. Niet alleen springt de gevestigde orde, ook zijn er springers uit Engeland, Duitsland en België te bewonderen. De springers moeten zich in elke ronde weten te kwalificeren door een bepaalde limiet te springen. De allerbesten (meestal de gevestigde orde) plaatsen zich dan uiteindelijk voor de finale die om 19.00 uur aanvangt, en waarin elke springer weer op nul begint. Ook kent deze wedstrijd als enige een veteranenklasse waarin springers van 40 jaar en ouder mee mogen doen.

En in de finale waren de ’Hollandse’ deelnemers volop vertegenwoordigd. Maar liefst 23 van de 53 te vergeven finaleplaatsen waren er in de verschillende groepen voor een vertegenwoordiger van de Polsstokbond Holland.

In de veteranenklasse behaalde Kees van Schaik (Benschop), die het op moest nemen tegen vijf Friezen, met 15.02m een keurige tweede plaats, achter de Fries Rimmer Abma die met 15.89m kampioen werd.

In de jongensgroep waren in de finale, waarin de beste acht uitkwamen, slechts twee deelnemers van de PBH aanwezig. Sander van Vliet (Oudewater) en Gideon Spek (Papenkop). Met een hele mooie 15.14m wist Sander beslag te leggen op de derde plek. Winnaar in deze groep werd Alwin Fonk (Burgum) met 16.29m. Gideon z’n dag kon echter ook niet stuk, want hij sprong in de voorronde een prachtig nieuw p.r. van 14.58m. In de finale ging hij echter twee keer nat.

Van de acht finalisten bij de dames kwamen er maar liefst vijf uit het ’Hollandse’ kamp. Jessica Snoek(Benschop), Carolien de Groot (Linschoten) , Wendy Helmes(IJsselstein), Liesbeth de With (Benschop) en Carla Bos(Bodegraven). Maar hun Friese tegenstanders maakten het hen nog behoorlijk lastig. Outsider Grytsje Abma sprong een prachtig nieuw p.r. van 13.98m. Liesbeth de With wist zich daar met een fantastische 14.24m toch nog overheen te springen en pakte met deze afstand de titel, en dus het zo felbegeerde gouden hangertje. “Dit is fantastisch, hier heb ik alleen maar van kunnen dromen“.

De junioren maakten er een geweldige wedstrijd van. Vijftien deelnemers hadden de limietafstand van 16m gehaald. Daar waren maar liefst 7 Hollanders bij. Floris van Elzakker (Linschoten), Sebastiaan van Oort (Lopik), Tjeerd Kiers (Linschoten), Cornelis de Bruijn (Lopik), Jan-Willem de Groot, Kenneth Broos(Linschoten) en Christiaan Spruit (Snelrewaard).
Het was Kenneth die met een schitterend nieuw p.r. van 17.50m de wedstrijd gelijk al in de eerste ronde open brak. Iederéén leek zich op die afstand stuk te springen, maar Cornelis wist hem uiteindelijk met 17.53m toch nog te overbruggen. “Ik was er niet gerust op, om met deze afstand de titel te kunnen pakken, iederéén kan in principe deze afstand aan“. “Gelukkig is dat niemand gelukt, en heb ik nu de gouden NFM hanger om mijn nek hangen“.

Ook de senioren maakten er een geweldig spektakelstuk van. Qua finalisten was het keurig verdeeld. Acht ’Hollanders’ te weten Erik Bos, Werner Kamphof, Pieter Verweij, Bastiaan de Bruijn, Gerwin van Vliet, Theo van Kooten, Ronald Overbeek, Jaco de Groot en acht Friezen vochten om de hoogste eer.
Het was Pieter die al in de eerste finalesprong, met een beste seizoensprestatie van 18.06m, direct de wedstrijd open brak. Titelverdediger van Kooten knalde daar gelijk met 18.40m overheen. ’Thuisspringer’ Ysbrand Galema ging daar weer 5 cm overheen, en nog steeds in de eerste ronde, sprong Jaco 18.76m.
In de tweede sprong van de finale verbeterde Ysbrand zich naar 18.87m en nam daarmee de leidende positie van Jaco over. Dit duurde echter niet lang, want direct daarna knalde het kanon uit Kamerik er met een schitterende 19.04m overheen. Genoeg voor de overwinning was het echter niet, want de in topvorm verkerende Galema haalde nog één keer alles uit de kast en wist met een geweldig nieuw p.r. van 19.55m alsnog de titel voor zich op te eisen. Bart Helmholt sprong zich intussen met 18.52m naar een derde plek.

Al met al een hele mooie opwarmer voor het komende N.K. wat op 25 augustus in Vlist wordt versprongen.
A.s. zaterdag wordt er vanaf 13.00 uur gesprongen in Polsbroekerdam om de triangelcup.