2008-08-18 12:02

Polsstokverspringen aan de Polsbroekerdam

Verre sprongen tijdens de polsstokdag, de Hollanders zijn klaar voor het Nederlandse Kampioenschap

Afgelopen zaterdag organiseerde de vereniging Polsbroekerdam haar jaarlijkse polsstokdag. Zowel bij de jongens als bij de damescategorie gingen de hoofdprijzen naar twee leden van Polsbroekerdam. De andere twee podium plaatsen gingen naar leden van de vereniging Linschoten. Als de kampioenssprongen bij elkaar worden op geteld mag men spreken over een record (69,79m). Het oude record was van 31 juli dit jaar (69,68m). Met het Nederlands kampioenschap in Bergum aanstaande zaterdag in het vooruitzicht was dit een goede warming-up.

Na het succes in de jaren 70, 80 en 90 van de polsstoklegende Aart de With werd het even stil in Polsbroekerdam. Geen kampioenen, geen verre afstanden en weinig springers. In 1999 werd er een jeugdschans geopend in Polsbroekerdam. Aart de With en Ronald Overbeek gaven hier training aan ongeveer 15 jeugdspringers. Medio 2008 springen er elke maandagavond ongeveer 50 kinderen over het jeugdschansje. Dat dit in 1999 een goede stap is geweest mag duidelijk zijn. De vereniging Polsbroekerdam telt nu 30 springers op de grote schans en 25 jeugdspringers die mee doen in de jeugdcompetitie. Ook levert deze vereniging weer verre sprongen en verschillende kampioenen.

Vooral bij de dames werd het een Polsbroekerdams onderonsje. Zowel Liesbeth de With, Dymphie van Rooyen, Wendy Helmes en Jessica Snoek uitkomende voor Polsbroekerdam sprongen in de eerste en tweede ronde erg dichtbij elkaar(13,87m, 13,83m, 13,77m, 13,71m). de andere dames konden deze dag niet op tegen het geweld uit Polsbroekerdam. In de derde ronden verbeterde Helmes zich naar een knappe 14,78m. deze afstand werd in de finale niet meer verbeterd. De 14,78 was goed voor de titel en was een nieuw kampioenschaprecord waard. Van Rooijen kwam nog tot 14.12m en werd tweede. De With kon haar titel van vorig jaar niet meer verdedigen en werd derde. Snoek haalde de finale net niet en werd vierde. Maar het was duidelijk de Damse dames zijn in vorm.

Bij de jongens opende Rick Barten uit Linschoten met een mooie afstand van 16.09m. Freek Strien uitkomende voor Polsbroekerdam verbeterde deze afstand in de tweede ronde tot 16.25m. Dennis van Zelderen uit Lopik wist dat hij verder moest om zijn leidende positie in het klassement te behouden. Hij slaagde daar niet in en kwam slechts tot 15,58m. Ook Strien en Barten konden de afstand van 16.25m niet meer verbeteren. Hierdoor sloeg Strien twee vliegen in klap. Hij won de triangelcup en voor de tweede keer die seizoen ging het leiders T-shirt om de schouders van Freek Strien uit Benschop.

Bij de junioren opende Anthony Lekkerkerker uit IJsselstein sterk met een nieuw persoonlijk record van 16,91m. dat deze afstand niet genoeg was om de finale te halen zegt genoeg over het niveau in de juniorenklasse. De verrassing van de dag kwam van Kenneth Broos uit Linschoten. Hij verbeterde zijn persoonlijk record van 17,56 en bracht het met een schitterend sprong naar een fabuleuze afstand van18,44m. Dat dit nog verder kan was duidelijk, Broos zat in het topje van de polsstok en moest wachten met uit springen, Als de stok langer was geweest had hij nog verder kunnen klimmen en dus verder kunnen springen. Maar dat bewaart Kenneth voor het NK in Bergum. Jan-Willem de Groot uit Kamerik landde op 17.59m en werd tweede. Corne Spruit uit Snelrewaard kwam tot 17,49 en pakte het brons.

Bij de senioren leek het goud lange tijd naar Theo van kooten uit driebruggen te gaan. Hij sprong 19,42m. De Hollands recordhouder Jaco de Groot uit Kamerik kwam in de buurt maar overtrof van Kooten lange tijd niet. Pas in zijn allerlaatste sprong verpulverde de Groot de afstand van van Kooten en kwam tot een nieuwe schans- en kampioenschaprecord van 20.32m. Dit is de zesde 20-meter sprong van de Groot dit seizoen. ook van Kooten slaagde er al twee keer in over de 20 meter te springen dit seizoen. Hiermee delen de Hollandse heren een harde tik uit naar Friesland, Waar alleen Bart Helmholt er slechts één keer in slaagde de 20 meter te overbruggen.

Tijdens de polsstokdag die in het thema stond van de Olympische spelen werd er niet alleen gesprongen om de Triangelcup. De dag begon al om 11 uur s morgens waar de tweede klas springer en de jeugd de beurt kregen hun wedstrijd te springen. De hele dag kon er worden gesjoeld met gouden plakken, er konden Olympische bollen (oliebollen) worden gegeten, kinderen konden zich uitleven op het springkussen en er kon worden geschminkt. De finale om de triangelcup werd geopend door het ontsteken van het Olympische vuur. Na de wedstrijd werd er geslingerdaapt van de Chinese muur. De winnaars bij het slingerapen waren bij de jeugd: rian baars, bij de dames: Liesbeth de With en bij de heren zoals verwacht: Remco van de Berg. De geslaagde dag werd afgesloten met een feestje in het Holland Heineken House.

Op het naar het Nederlands kampioenschap 23 augustus aanvang 14:00uur in Bergum, de Hollanders zijn er klaar voor!

Persoonlijke records week 34

14 augustus

Tweede klasse : Arieko Zwijnenburg (Benschop) - 10.58 meter , 10.75 meter ; Martijn van Ieperen (Montfoort) - 13.20 meter; Remco Benschop (Snelrewaard) - 11.71 meter ; Robin van Duin (Vlist) - 11.37 meter
Jeugd : Henri van der Wind (Oudewater) - 7.24 meter

15 augustus

Eerste klasse : Rick Barten (Linschoten) - 16.71 meter

16 augustus

Eerste klasse : Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) - 16.91 meter ; Kenneth Broos (Linschoten) - 18.44 meter ; Thijs Hoogendoorn (Linschoten) - 14.74 meter ; Martijn van Ieperen (Montfoort) - 14.05 meter ; Thomas van Midden (Vlist) - 14.52 meter
Tweede klasse : Arieko Zwijnenburg (Benschop) - 11.20 meter ; Pieter Timmer (Lopik) - 14.33 meter
Jeugd : Louise van de Geer (Benschop) - 5.29 meter ; Femke van Schaik (Benschop) - 4.88 meter ; Luuk Strien (Benschop) - 5.05 meter , 5.14 meter ; Michelle van Vuuren (Benschop) - 4.90 meter ; Jos Hagoort (Linschoten) - 6.35 meter ; Jelle Schouten (Lopik) - 4.60 meter , 4.78 meter ; Tessa van Schaik (Montfoort) - 5.33 meter ; Elza Baas (Oudewater) - 6.61 meter ; Corné Maaijen (Papekop) - 4.93 meter ; Dionne maayen (Papekop) - 6.11 meter ; Lucas van Eijk (Vlist) - 5.63 meter