2009-05-24 19:36

Wedstrijdverslag Kampioenschap van de Lopikerwaard

Als op zaterdagmorgen de accommodatie van Polsbroekerdam weer wordt klaargemaakt voor het jaarlijks terugkerende springen om de wisselbokaal van de kampioen van de Lopikerwaard, is ook het weer er helemaal klaar voor.

De zon schijnt uitbundig en wat kleine stapelwolkjes maken de typisch Hollandse hemel helemaal compleet. De omstandigheden voor het springen zijn ideaal: weinig wind, recht in de rug van de springers.

Om 11.00 uur wordt het toernooi gestart met de wedstrijden in de tweede klasse. Door de nieuwe schansindeling wordt in de tweede klasse slechts op de B- en de C-schans gesprongen. Het houdt de wedstrijd compact. De resultaten mochten er zijn: Er werden 10 persoonlijk records verbeterd.

E.e.a werd gadegeslagen door een langzaam groeiend publiek. De winnaars van de tweede klasse zijn geworden:
Pieter Hielema uit Kockengen in de Mixklasse (junioren / senioren),
Wessel Klok uit Linschoten in de klasse Jongens B,
Robin van Duin uit Haastrecht in de klasse Jongens C.

Om 14.00 uur zijn we gestart met de wedstrijd van de eerste klasse. Hier werd wel gebruik gemaakt van alle schansen. Na een matige eerste springronde, waarbij slechts een enkeling erin slaagde om direct een goede sprong neer te zetten, kwam het vuurwerk los in de tweede ronde.

Bij de senioren sprong Theo van Kooten de winnende sprong bij de senioren: 19.57m. Deze afstand zou in de volgende (finale)sprongen niet meer worden gehaald. Jaco de Groot, die in zijn eerste sprong al 18.81m had gesprongen, was tijdens de tweede sprong wat ongelukkig geland en heeft daarbij zijn knie geblesseerd. Dit was reden voor het afmelden voor de verdere sprongen in de wedstrijd.

Uiteindelijk was de eerste sprong voldoende voor de tweede plaats. Wij hopen dat Jaco er de volgende wedstrijden weer gewoon bij kan zijn. Derde werd Bastiaan de Bruijn met een sprong van 17.80, die ook in de tweede ronde werd neergezet. Bij de junioren topklasse werd in de tweede ronde door Kenneth Broos zijn visitekaartje afgegeven: 17.53m. In de derde ronde zou hij dat resultaat verbeteren tot 18.06m, wat ruimschoots voldoende was voor de eerste plek. Jan-Willem de Groot sprong een hele constante wedstrijd: drie sprongen in de 16 meter, waar de 1e finale sprong hem naar de tweede plaats bracht (16.96m). De derde plek werd opgeëist door Anthony Lekkerkerker met 16.58m.

In de Mixklasse waren de resultaten gemiddeld. Het podium werd opgeëist door Niels Koetsier met 16.37m, Hidde Kiers met 16.06m en Werner Kamphof met 15.45.

Dan het gevecht bij de jongens topklasse. Daar zijn al drie klassementsleiders geweest: Na de eerste wedstrijd leidde Rian Baas het klassement. Doordat Rian de tweede wedstrijd niet aanwezig kon zijn, heeft hij helaas niet in het leiderstricot kunnen springen. Dennis van Zelderen nam na de volgende wedstrijd het leiderstricot over, maar raakte dat al gauw weer kwijt aan Wilco van Amerongen. Dat Wilco momenteel de terechte leider in het Jongensklassement is, liet hij vandaag nog maar eens duidelijk zien: In de tweede sprong van de wedstrijd verbeterde Wilco zijn pr tot 17.17 meter. Hij was in staat om alle fases van de sprong zo goed op elkaar af te stemmen, dat hij tot deze afstand in staat bleek. Dat dit geen toeval was, liet Wilco in de finale zien, door een volgende verbetering neer te zetten: 17.26m, een geweldig resultaat. Het record uit 2003 van Jarno Knijff komt hiermee binnen bereik van Wilco. Wij hopen dat hij dit seizoen in staat blijkt dit te verbeteren! Tweede bij de jongens is Dennis van Zelderen met 16.01m en derde Rian Baas met 15.47m.

Bij de jongens A was het resultaat zeer mager. De echte uitblinker was hier Laurens Lekkerkerker met 15.46m. Hij staat hier op eenzame hoogte want de nummer twee was Jordin Maton met “slechts“ 12.81m. Nummer drie was Matthijs van Rooijen met 12.51m. Opmerkelijk is dat alleen de resultaten van de nummers 1 en 2 beter waren dan de sprongen die in de ochtendwedstrijd bij de Jongens B werden gesprongen. Dit geeft aan dat deze twee groepen springers erg dicht bij elkaar zitten. Wellicht dat hier sprake is van de psychische invloed die het springen op de B-schans geeft aan de B-springers. Het lijntje, wat een goed richtpunt is, ligt immers een meter verder. De nieuwe balletjes die de verst gesprongen afstand aangeven, zouden dat wat moeten compenseren. We zullen het gedurende het wedstrijdseizoen moeten ervaren.

Tenslotte spanning bij de dames: Liesbeth de With, onze Nederlands Kampioene van 2008, stond onder grote druk te presteren. Door in eerdere wedstrijden nog geen goede prestaties neer te zetten, was haar positie in het klassement nogal teleurstellend. Bij tegenvallend resultaat zou ze worden voorbij gestreefd door de jonge dames Hilde van de Paauw en Dorine van der Stok uit de dames A en zou Liesbeth moeten degraderen vanuit de topklasse. Liesbeth liet echter zien een goede kampioene te zijn. Ze kan met de druk omgaan en wist er een sprong van 13.09m uit te persen. Dit was voldoende.

Ook wachten we bij de dames met spanning op de verbetering van het Hollands (Nederlands?) record. Dymphie laat vanaf het begin al zien dat ze in vorm is en dat ze haar zinnen heeft gezet op het verbeteren van deze records. Elke wedstrijd weer zit ze met haar resultaten op of net onder de 15m. Ze is zóóó dichtbij….

Resultaten bij de dames: eerste was Dymphie van Rooijen met 14.90m, tweede Wendy Helmes met 14.10m en derde was Marja Tigchelaar met 13.57m.

Als laatste nog een eervolle vermelding voor alle springers die hun pr hebben verbeterd:

Persoonlijke records week 21

Dinsdag 19 mei
Tweede klasse: Gerard Nap (Benschop) - 12.12 meter; Arieko Zwijnenburg (Benschop) - 11.98 meter; Jens Vlasveld (IJsselstein) - 12.81 meter; Geert Pieter de Bruijn (Lopik) - 14.88 meter, 15.93 meter.

Woensdag 20 mei
Eerste klasse: Wilco van Amerongen (Benschop) - 16.78 meter; Maik Backx (Haastrecht) - 13.86 meter.

Zaterdag 23 mei

Eerste klasse: Wilco van Amerongen (Benschop) - 17.17 meter, 17.26 meter; Laurens Lekkerkerker (IJsselstein) - 15.69 meter.
Tweede klasse: Gerard Nap (Benschop) - 12.27 meter, 12.30 meter; Wessel Klok (Linschoten) - 13.94 meter; Martijn van Schaik (Benschop) - 13.33 meter; Coen Huisman (Bergambacht) - 11.93 meter, 12.16 meter, 12.28 meter; Robin van Duin (Haastrecht) - 12.44 meter; Dorine van der Stok (Vlist) - 12.22 meter; Bas van Ingen (Zegveld) - 11.80 meter.
Jeugd: Fabienne Booy () - 6.62 meter; Kathy Baars (Benschop) - 7.66 meter; Amanda van de Geer (Benschop) - 5.12 meter; Fabiene Overbeek (Benschop) - 5.77 meter, 6.40 meter; Laura Schalij (Benschop) - 5.21 meter, 5.26 meter; Stefan Klok (Linschoten) - 7.86 meter; Jelle Schouten (Lopik) - 5.05 meter, 5.22 meter; Joriene Baas (Oudewater) - 5.15 meter; Derk den Hartogh (Woerden) - 6.37 meter.

Ronald Vlasveld