2009-07-12 15:58

Junioren zorgen voor spektakel bij Eikelenboombokaal

JAARSVELD: Afgelopen zaterdag sprongen de polsstokverspringers in Jaarsveld om de Eikelenboombokaal. Vooraf werd Gerrit Eikelenboom in het zonnetje gezet vanwege zijn 25 jarig jubileum bij de polsstokvereniging Jaarsveld. Door de polsstokbond Holland werd hij benoemd tot lid van verdienste.

De junioren maakten er een bijzondere spectaculaire wedstrijd van.

Vooral de tweede voorronde was er één om van te smullen. Het was het Freek Strien (Benschop) die het spel op de wagen gooide en met 16.32m brutaal de leiding nam, direct gevolgd door Corné Spruit (Snelrewaard) met 16.63m en die op dat moment de nieuwe leider was. Voor beide heren was het echter niet genoeg om zich voor de finale te plaatsen want eerst was het Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) die nog steeds in dezelfde ronde met 17.33m de leidende positie overnam en daarmee uiteindelijk het zilver won. Jan Willem de Groot (Kamerik) overklaste deze middag echter alle junioren door, nog steeds, in de tweede ronde een fantastische afstand van 18.43m te springen. In de finale wist hij zich zelf nog te verbeteren en ging er met 18.53m vandoor met de Eikelenboombokaal.

Deze afstand betekende een seizoensrecord voor de Hollandse junioren en tevens een kampioenschaprecord. Met 17.05m ging het brons naar Kenneth Broos (Linschoten)

De wedstrijd bij de jongens was ook zeer spannend, want tussen de nummers één en drie zat slechts een verschil van maar 17cm. En weer was het Wilco van Amerongen (Benschop) die met 16.32m aan het langste eind wist te trekken. Ook deze afstand betekende een kampioenschaprecord. Met 16.23m, gesprongen in de finale, kwam Rian Baas (Oudewater) nog heel dicht in de buurt, maar hij moest genoegen nemen met het zilver. ’Thuisspringer’ Dennis van Zelderen eiste met 16.15m de derde plek op.

Bij de dames was er weer de tweestrijd tussen Wendy Helmes en Dymphie van Rooijen.(beiden IJsselstein). Lange tijd zag het er naar uit dat Wendy er deze keer met de titel vandoor zou gaan met haar sprong van 14.16m uit de voorronde, die slechts 1cm verder was dan de sprong van Dymphie(14.15m). In haar laatste finalesprong wist Dymphie zich met 14.31m toch nog te verbeteren en ging er als nog met de titel vandoor. Met 13.86m sprong Jessica Snoek (Benschop) zich naar het brons. Carina den Hartogh (Montfoort) verbeterde in deze groep nog wel haar persoonlijk record en bracht het tot 13.85m.

De minste spanning van de middag kwam uit de seniorengroep. De wedstrijd kwam ook maar laat op gang. Bovendien vond er een vervelend incident plaats toen bij de sprong van Bastiaan de Bruijn de stok brak. Gelukkig waren er geen persoonlijke ongelukken maar de springers waren schijnbaar wel onder de indruk. Jaco de Groot (Kamerik) pakte met 18.88m, een kampioenschaprecord, de titel. Met zijn beste seizoensprestatie van 17.02m sprong Gerwin van Vliet (Woerden) zich naar het zilver, en het brons was met 16.88m voor Pieter Verweij (Linschoten).

Volgende week zaterdag vertrekt de karavaan naar Linschoten, waar vanaf 18.30 uur wordt gesprongen om de veehandel Spruitbokaal.