2009-07-19 0:47

De Groot pakt Nederlands Record terug

Nadat Jaco de Groot (Kamerik) op 6 augustus 2007 zijn nationale record bij de Fries Bart Helmholt (Burgum) moest inleveren, heeft hij dit vandaag, 18 juli 2009, weer teruggepakt.

Hij zette in zijn laatste finalesprong een afstand van 20.79 op de borden, een verbetering met drie centimeter.

De Groot kwam dit seizoen nog niet goed uit de verf. Nadat hij in het begin van het seizoen nog last ondervond van een polsblessure, gevolgd door een knieblessure miste hij de benodigde kracht om tot echt verre afstanden te komen. Maar na vandaag heeft hij alle twijfel over zijn suprematie weggeveegd door herhaaldelijk verre afstanden neer te zetten met een nationaal record als climax.

Tijdens de aanloop van de recordsprong was de aandacht van het rijkelijk toegestroomde publiek al op de Groot gevestigd, welke niet anders dan spectaculair omschreven kan worden: Op het moment dat de Groot de pols in kwam sloeg deze na een paar flinke slagen stil en leek het erop dat hij deze niet over het dode punt kon krijgen. Na zijn eerste correctiepoging kreeg hij de pols nog niet over en had menig toeschouwer de hoop al opgegeven, maar de Groot nog niet! Hij rukte tot driemaal toe aan de stok, totdat hij deze wél overkreeg. Vervolgens zat hij razendsnel in de top en kon afdrukken tot een geweldige afstand ver voorbij het balletje van zijn voorgaande 20.28m. Het applaus dat volgde was nog niet eens zozeer vanwege zijn afstand, als wel om de manier waarop hij deze bewerkstelligd had. Toen bleek dat zijn afstand verder dan het Nationale Record van 20.76m was, was de vreugde op de accommodatie van Polsstokclub Linschoten compleet.

De andere seniorenspringers uit het Hollandse kamp konden weinig anders dan toekijken en genieten. Bastiaan de Bruijn (Lopik) zat met drie 17-metersprongen prima in de wedstrijd, maar verder dan 17.28m kwam hij niet. Christiaan Spruit (Snelrewaard), zoon van de sponsor van vanavond, eindigde verdienstelijk derde met een afstand van 16.90m.

Bij de dames was klassementsleider Dymphie van Rooijen (IJsselstein) vanwege haar vakantie de grote afwezige. Wendy Helmes (IJsselstein) wist echter de show te stelen met een nieuw persoonlijk record van 15.10m. Het was de vraag of van Rooijen deze afstand had weten te pareren. Helmes is hiermee de tweede springster van de Hollandse bond die meer dan eens de 15-meter grens wist te passeren. Marja Tigchelaar (Haastrecht) wist met 13.33m beslag te leggen op de tweede plek, gevolgd door regerend Nederlands kampioen Liesbeth de With (Benschop) met 13.17m.

In de juniorengroep was Kenneth Broos (Linschoten) degene die de wedstrijd tot een wedstrijd wist te maken. De voormalig klassementsleider zette 17.44m op de borden, waarmee hij de leiding wist te pakken in de voorronde. Ware het niet dat Jan-Willem de Groot (Kamerik) de leiding wist over te nemen met eveneens 17.44m. Aangezien de Groot’s tweede afstand beter was dan die van Broos pakte de Groot de leiding. Welke hij niet meer weg zou geven, en zelfs verbeterde tot een afstand van 18.50m in de finale. Freek Strien (Benschop) wist met een afstand van 16.80 beslag te leggen op de derde plek.

De jongensgroep tenslotte was kwalitatief zeker zo hoog als alle andere groepen, zo niet hoger. De gehele top 5 van het klassement wist zich te plaatsen voor de finalerondes. Dennis van Zelderen uit Lopik wist met een nieuw persoonlijk record van 17.21m de wedstrijd op zijn naam te zetten, gevolgd door klassementsleider Wilco van Amerongen (Benschop) met 17.16. Dit was de eerste maal in de geschiedenis van het polsstokverpringen dat een jongen met een 17-meter sprong niet de overwinning op kon eisen

Rian Baas uit Oudewater zag dat zijn 16.54m vandaag niet meer op leverde dan de derde plek. Al was Felipe Roskam (eveneens uit Oudewater) met een persoonlijk record van 16.37m de meest ongelukkige van het gezelschap. Waar zijn afstand in alle andere wedstrijden van Nederland ooit gehouden voor een podiumplek zou hebben opgeleverd moest hij vandaag aanzien dat hij slechts vierde werd.

Al met al heeft het Hollandse kamp vanavond een wedstrijd beleeft op een niveau waar men lang niet van durfde te dromen. Hopelijk weet men deze vorm vast te houden, beginnende met aanstaande zaterdag. Wanneer het NFM wordt versprongen in het Friese “It Heidenskip“, gevolgd door het Hollands Kampioenschap op 1 augustus in Linschoten.