2009-08-16 13:41

Van Rooijen net op tijd in vorm

Tijdens de wedstrijd om de Vlisterbokaal heeft klassementsleidster Dymphie van Rooijen (IJsselstein) verder dan 16 meter gesprongen.

Na een korte vakantie leek de goede vorm van het voorseizoen even kwijt. Zaterdag stelde zij zich echter met de tweede 16-metersprong van een vrouw ooit (16.14m) nadrukkelijk kandidaat voor de Nederlandse titel. Jan-Willem de Groot uit Kamerik wist bij de junioren zijn 13de zege op rij te boeken met twee maal een nieuw persoonlijk record. Via 18.85m wist hij in de finale 19.09m te springen, zijn oude persoonlijk record van 18.75m is hiermee de boeken uit. Wilco van Amerongen (Benschop) won bij de Jongens met een afstand van 17.87m, zijn tweede afstand ooit. Theo van Kooten (Driebruggen) won bij de senioren met 18.78m, slechts twee centimeter voor Jaco de Groot (Kamerik), die tot een afstand van 18.76m kwam.

De wedstrijd om de Vlisterbokaal was de laatste wedstrijd van dit zomerseizoen in Vlist en als vanouds een wedstrijd die pas in de laatste finaleronde beslist werd.

Het niveau lag in de voorronde bij de dames lager dan we dit jaar gewend zijn. Dat de jeugdige Dorine van der Stok (Bergambacht) met 12.74m de derde plek opeiste was tekenend voor de voorronde. Jessica Snoek (Benschop) werd tweede met een afstand van 13.61m. Snoek die met een prima seizoen bezig is, kon dit keer haar niveau van de afgelopen zes wedstrijden niet halen en zag hoe klassementsleider Dymphie van Rooijen (IJsselstein) zich als eerste plaatste voor de finaleronde met een, voor haar doen, magere 13.77m. Deze afstand verbeterde zij in de eerste finaleronde tot 16.14m, de tweede 16-meter sprong van een dame ooit. Slechts 20cm onder haar eigen Nederlandse record. Wendy Helmes (IJsselstein), van Rooijens grootste uitdager, mocht vanwege een blessure toekijken.

In de juniorengroep gooide Kenneth Broos uit Linschoten al vroeg de wedstrijd open, door met 18.01m te openen. Klassementsleider Jan-Willem de Groot (Kamerik) zette hier eerst 17.85m tegenover om vervolgens met een nieuw persoonlijk record van 18.85m op de proppen te komen. Broos leek in zijn laatste finalesprong deze afstand in te gaan halen, maar hij schrok van de geboden mogelijkheid en wist zijn sprong niet af te maken. Zijn afstand van 18.28m betekende wel een seizoensrecord voor hem. De Groot sloot de wedstrijd in superieure stijl af, door wederom met een nieuw persoonlijk record van 19.09m te winnen. De verste afstand van de dag, een fraai kampioenschap- en schansrecord. De Groot stelt zich hiermee nadrukkelijk kandidaat voor de Nederlandse titel. Al toont Broos dat hij als een gevaarlijke outsider gezien kan worden voor het gouden polsje. Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) werd met 17.10m derde.

Bij de Senioren ging Theo van Kooten (Driebruggen) na de eerste ronde aan de leiding. Van Kooten die zijn tweede wedstrijd na ruim een maand blessureleed sprong, opende gemakkelijk met 17.80m. Jaco de Groot (Kamerik) kwam in zijn eerste poging niet verder dan 17.74m. Hij gaf hier vervolg aan met een afstand van 18.71m, waarmee hij als eerste de finale in ging. Het tweetal werd vergezeld door Bastiaan de Bruijn uit Lopik met 18.04m, Pieter Verweij uit Linschoten met 17.76m en Erik Bos uit Waarder met 16.87m. In de finale wist Bos zich als eerste te verbeteren tot 18.02, waarna ook van Kooten zich wist te verbeteren. Hij sprong 18.78m, zeven centimeter verder dan de Groot. De Groot verbeterde als derde zijn voorrondeafstand, maar moest toezien dat hij twee centimeter tekort kwam om de koppositie terug te pakken. Hij sprong 18.76m. In de laatste finaleronde verbeterde Erik Bos zich wederom. Nu kwam hij tot 18.03, waarmee hij op slechts één centimeter naast het podium belandde. De Groot kwam nog tot 18.68m, waarmee hij van Kooten zijn eerste dagzege na zijn comeback moest gunnen.

De winnende afstand bij de senioren viel misschien wat tegen. Om volgende week in Jaarsveld aanspraak te maken op de nationale titel is naar verwachting toch zeker een 19.50m nodig.

Wilco van Amerongen uit Benschop, kersvers nationaal recordhouder bij de jongens, opende de wedstrijd met 16.70m. Hiermee bleef hij in de voorronde de gehele concurrentie mijlenver voor. Rian Baas (Oudewater) plaatste zich als tweede met 15.58m, gevolgd door Johnny Haars (Uitweg) met 15.37m en Dennis van Zelderen uit Lopik (15.28m). Felipe Roskam (Oudewater) completeerde het kwintet met 14.30m, waarmee de gehele top 5 van het Hollandse klassement zich voor de finalerondes geplaatst had.

In de eerste finaleronde verbeterde alleen Baas zich, hij sprong 16.93m en pakte hiermee brutaal de koppositie over van van Amerongen. Van Amerongen toonde zich klassementsleider waardig door in zijn laatste poging met een afstand van 17.87m alsnog de titel op te eisen. Een afstand waar menig senior niet aan kan tippen. Van Amerongen is hiermee de derde klassementsleider van de PBH die in vorm lijkt te zijn voor het Nederlandse Kampioenschap in Jaarsveld, hij zal hoge ogen kunnen gooien. Daarnaast is ook Rian Baas in goede doen. Houd deze twee springers tijdens het NK in de gaten dus!

Tijdens deze wedstrijd om de Vlisterbokaal waren er voor het eerst zes verschillende springers die over de 18 meter sprongen. Zij sprongen gezamenlijk twaalf maal over de 18 meter. Het oude record was zeven sprongen door vier verschillende springers. Ook het aantal 17 meter springers en dito sprongen was nog nooit eerder in een wedstrijd van de PBH vertoond. Negen springers sprongen over de 17 meter, samen 21 maal. Hiermee is de groei die de PBH doormaakt de laatste jaren nu ook steeds meer in de breedte van het topspringen te zien. Een zeer goede ontwikkeling!

Zoals al herhaaldelijk in het artikel werd vermeld is het seizoen bijna bij zijn climax aanbeland. Op zaterdag 22 augustus om 14.00 uur start het Nationale kampioenschap polsstokverspringen/fierljeppen op de accommodatie in Jaarsveld bij het recreatieterrein Salmsteke. Hiervoor zijn alle topspringers uit Nederland geselecteerd, waarbij het de vraag is hoe de Hollandse springers het zullen doen tegenover de sterke Friese concurrentie.

Persoonlijke records week 33

Vlist 11 augustus

Tweede klasse : Fabienne Booy (Benschop) - 12.09 meter ; Ruben van Rooijen (IJsselstein) - 12.07 meter ; Matthijs Hilgeman (Linschoten) - 14.33 meter ; Danny Baas (Oudewater) - 11.14 meter ; Doriene de Wit (Oudewater) - 12.06 meter ; Annemarie van Schaik (Schoonhoven) - 12.43 meter.
Jeugd : Brenda Baars (Benschop) - 7.88 meter ; John Cluistra (Benschop) - 8.47 meter , 8.73 meter ; Lieke van Schaik (Benschop) - 8.10 meter ; Femke van Schaik (Benschop) - 6.70 meter ; Michelle van Vuuren (Benschop) - 6.79 meter , 6.87 meter ; Jelle Schouten (Lopik) - 6.46 meter ; Tessa van Schaik (Montfoort) - 6.70 meter ; Tom Vendrig (Montfoort) - 7.79 meter ; Joriene Baas (Oudewater) - 7.17 meter , 7.27 meter ; Elza Baas (Oudewater) - 7.74 meter ; Dionne Maaijen (Papekop) - 7.38 meter ; Jasper van der Beek (Schoonhoven) - 6.47 meter , 6.50 meter ; Siska den Hartogh (Woerden) - 7.42 meter.

Polsbroekerdam 13 augustus

Eerste klasse : Martijn van Schaik (Benschop) - 13.81 meter ; Dorine van der Stok (Bergambacht) - 13.18 meter

Vlist 15 augustus

Eerste klasse : Jan-Willem de Groot (Kamerik) - 18.85 meter , 19.09 meter ; Sander van Vliet (Oudewater) - 15.99 meter ; Arie Jan van der Vlist (Schoonhoven) - 13.85 meter.