2010-06-16 14:03

PERSBERICHT

Madurodam, 16 juni 2010

POLSSTOKVERSPRINGERTJE OVERBRUGT SLOOT IN MADURODAM

Op maandag 21 juni om 11.45 uur onthullen jeugdspringer Amanda van de Geer en Conno Kuyt, de 17-jarige locoburgemeester van Madurodam, een miniatuur van een polsstokverspringer. De Polsstokbond Holland viert dit jaar het 50-jarig jubileum van de sport in het Groene Hart van Holland.

In Madurodam overbrugt de polsstokverspringer een sloot met een stok van 48 centimeter. De aanloopsteiger is 1 meter lang. De miniatuurschans laat zien hoe het polsstokverspringen in Nederland beoefend wordt op verschillende professionele accommodaties in alle leeftijdscategorieën. Amanda van de Geer (9 jaar) is jeugdspringer, haar persoonlijk record van 5,18 meter is 25 procent van het Hollands record van 20,79 meter van Jaco de Groot.

Typisch Nederlands
Polsstokverspringen of fierljeppen is een typisch Nederlandse sport waarbij de atleet door middel van een sprong met een polsstok een zo groot mogelijke afstand aflegt. Het maken van een fierljepsprong bestaat uit verschillende onderdelen die gezamenlijk moeten leiden tot een goede afstand. De sprong begint met het maken van een korte felle sprint naar de polsstok, gevolgd door een goede insprong, het klimmen naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een afsprong in een zandbed te landen. De polsstok wordt in waterrijke gebieden al duizenden jaren gebruikt om sloten over te steken. De sport wordt beoefend op ruim tien polsstokaccommodaties in de provincies Utrecht, Zuid-Holland, Groningen en Friesland. Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat de sport voor het eerst beoefend werd in het Groene Hart. De Polsstokbond Holland viert dit jubileum met diverse activiteiten. Meer informatie: www.pbholland.nl.