2010-07-18 21:10

Verslag en foto's van de jeugdwedstrijd in Vlist (17 juli)

Door Jeannette van Schaik

Veel wind, veel jeugd en een bui tussendoor, weerhoud de jeugdspringers er niet van om weer vele topsprongen te maken.

In de jeugd C groep was het Tessa van Schaik die opende met een keurige 6.96 meter. Die afstand hield het nog een aardig tijdje vol om als beste afstand door te gaan.

Het was Arjan Mulder die als eerste in de jeugd C groep de 7 meterlijn passeerde. Met 7.01 meter nam hij de leiding over van Tessa.
Deze afstand wist het wat minder lang vol te houden.

Femke van Schaik ging goed over, zij klom een paar slagen en landde met een nieuw PR bij 7.40 meter in het zandbed. Voor de eerste ronde was het voldoende om als beste afstand door te gaan.

In de tweede ronde sprong ook Sterre Meijerink over de 7 meterlijn heen naar 7.20 meter. Maar of die afstand geldig kon blijven was nog maar de vraag. Halverwege de tweede ronde gooide een grote bui even roet in het eten. Mocht dan de wedstrijd niet door kunnen gaan, waren alleen de afstanden uit de eerste ronde geldig voor het klassement en voor de dagprijs. Mocht je dan een nieuw PR springen dan zou dat wel geldig zijn.

Maar de bui trok over en de wedstrijd ging verder. En dat was voor veel jeugdspringers maar goed ook. Zo sprong Philip van der Lee ook nog 7.19 meter. Een hele mooie afstand en dit keer goed genoeg voor een vijfde plaats.

Hoe ver moest je dan springen om in de prijzen te vallen. Dat was aardig ver. Reinier Overbeek zette de beste afstand van deze dag neer bij de jeugd C. Hij wist goed over te gaan en een sprong een nieuw PR van 7.81 meter. Deze afstand was genoeg voor de eerste plaats.

Ook Femke van Schaik die al tweede stond, ging weer goed over en sprong nog een nieuw PR van 7.62 meter.

Luuk Strien had al een nieuw PR van 7.35 meter uit de eerste ronde op zijn naam staan, waarmee hij de derde plaats in beslag nam. In de tweede ronde ging hij nat. Hij was tevens de enigste jeugdspringer die deze wedstrijd nat sprong. En dat met zo’n harde wind. Het voordeel van de grote bomen in Vlist is dat de jeugdschans daardoor net iets uit de wind ligt en er dus met het weer als zaterdag toch goed gesprongen kan worden.

In de jeugd B groep was het Bente Meijerink die al met een nette 7.13 meter opende. Maar aangezien het gemiddelde van de beste afstanden ook hier hoog was, 7.16 meter, was het niet genoeg om in de prijzen te vallen.

Bij Johannes Brokking ging het wat beter. Hij kwam in de eerste ronde tot een mooie 7.80 meter.

Maar toen Florian Cromwijk aan de beurt was begon het pas echt om verre afstanden te gaan. Met zijn eerste sprong landde hij dan ook bij 8.04 meter in het zandbed.

Ook vandaag was er een jeugdspringer die een ieder verraste met een hele verre sprong. Dit keer was het Benjamin Simon die met een nieuw PR en een hele mooie sprong de te verbeteren afstand op 8.54 meter wist te zetten.
Dit was echt veel te ver voor alle andere jeugdspringers in de B groep. Maar als Benjamin het kan, waarom een ander dan niet. Dus ging de strijd gewoon verder. En daarvan was het resultaat heel veel goede en verre sprongen.

De eerste aanval was van Bente Meijerink. Zij sprong zich met een nieuw PR van 7.80 meter op dat moment naar een derde plaats.

Ook Bryan van Dijk ging meedoen en kon het net even iets beter. Hij nam met een nieuw PR van 7.82 meter de derde plaats over van Bente.

Dat Florian Cromwijk niet toevallig goed sprong in de eerste ronde bleek uit zijn tweede sprong. Met een mooie afstand van 8.17 sprong hij zich met zijn nieuwe PR naar een tweede plaats.

En zoals wel vaker vermeld kun je pas zeggen op welke plaats je staat als de wedstrijd afgelopen is. Kevin de Jong maakte namelijk in de jeugd B groep ook een goede sprong. De 8.54 meter van Benjamin was wel heel ver, maar met een nieuw PR van 8.30 meter sprong hij zich naar de tweede plaats.

In de jeugd A groep werd er niet voorzichtig begonnen. Je hebt bij de jeugd tenslotte vaak twee keer de kans om een goede afstand neer te zetten. En stel je voor dat het weer geen tweede ronde toelaat. Dus ging Tom Vendrig er gelijk maar voor. Hij zette een goede te verbeteren afstand en een nieuw PR van 8.50 meter neer.

Het was bij de jeugd A geen kwestie van een hele goede 7 metersprong maken. het ging gelijk om een sprong die eerder richting de 9 meter ging, maar dat werd net niet gehaald. Een sprong verder dan 8.50 meter daar kon je een prijs mee winnen.

In de eerste ronde werd de eerste aanval op de 8.50 meter van Tom gedaan door Lucas van Eijk. Na een aantal wat mindere wedstrijden voor hem ging hij er weer voor. En als je op je thuisschans springt moet dat toch lukken. Met een keurige 8.23 meter kon Lucas de tweede plaats op zijn naam laten schrijven.

Als je in de A groep springt kun je goed springen en verre afstanden neerzetten. Zo kon Wijnan van Ingen het nog weer net iets beter en sprong zich met 8.40 meter naar de tweede plaats.

En ook Martijn Cromwijk wilde meedoen in dit geweld van de 8 meterstrijd. Voor hem was het net niet genoeg voor een prijs. Maar hij heeft wel een mooie 8.31 meter achter zijn naam laten noteren.

In de tweede ronde kwamen de jeugdspringers pas echt los en lieten zij zien dat ze niets voor elkaar onderdoen. Tom Vendrig wist zijn 8.50 meter niet te verbeteren en was er voor hem niets anders te doen dan af te wachten wat alle andere springers gingen doen.

Maar met een gemiddelde beste afstand van 8.16 meter en een gemiddelde afstand van alle sprongen van 8.00 meter moest je van goede huizen komen om een prijs te winnen.

En wederom was het Lucas van Eijk die een goede sprong maakte. Hij ging goed over en met een nieuw PR van 8.62 meter nam hij de eerste plaats over van Tom.

Maar of dat nog niet ver genoeg was ging Wijnan van Ingen er ook nog een keer voor. En dat pakte goed uit. Wijnan heeft al vanaf afgelopen dinsdag het schansrecord van Polsbroekerdam op zijn naam staan. Een knappe prestatie als je weet dat het het oudste schansrecord van alle verenigingen was.
Ook heeft Wijnan inmiddels zoveel meters bij elkaar gesprongen dat hij met deze sprong van 8.66 meter op de eerste plaats van het klassement staat. Niet alleen van dit jaar, maar van alle jaren er polsstokverspringen is. Hoe je dat kunt vinden? Via de site kun je naar sitemap en dan naar klassementrecords.

En zo was het toch weer een mooie wedstrijd met vele goede sprongen en vele nieuwe PR’s. Lucas, Tom, Matthieu, Benjamin, Johannes, Bente, Reinier, Luuk, Gerco, Bryan, Femke en Florian allemaal gefeliciteerd met jullie nieuwe PR.

De volgende wedstrijden zijn op dinsdag 20 juli om 19.00 uur in Jaarsveld en op donderdag 22 juli ook om 19.00 uur, ook in Jaarsveld.