2003-08-25 14:46

Historisch Nederlands kampioenschap fierljeppen

In de senioren-groep was de wedstrijd het spannendst. Al vroeg in de wedstrijd brak Henk Schievink uit Burgum daar de wedstrijd open met een prachtige 18.20m.

Holland-Friesland in balans; 2-2

Hij werd echter voorbij gestreefd, door Klaas Haanstra uit Workum die op 18.28m uitkwam. Lange tijd zag het er naar uit dat dit genoeg was voor de titel, maar in zijn allerlaatste sprong van de middag wist Bart Helmholt uit Burgum met een schitterende 18.30m alsnog de titel voor zich op te eisen.
Theo van Kooten uit Driebruggen werd met 17.80m verdienstelijk vierde. Tino Leliveld uit Bodegraven kwam slechts één cm tekort voor een plekje in de finale, en Erik Bos uit Waarder verspeelde door een slechte landing een plekje in de finale.

Jaco de Groot uit Kamerik pakte de titel bij de junioren. Met 16.92m, een afstand waar hij zelf niet zo over te spreken was, werd hij voor het eerst in zijn leven Nederlands kampioen. In 1988 (Lambert Groothedde) was het voor het laatst dat de "Hollanders"de titel bij de junioren in de wacht wisten te slepen. Anne Galema, uit It-Heidenskip, kwam nog gevaarlijk dichtbij en sprong zich met een prachtig nieuw persoonlijk record van 16.89m naar een tweede plek. Ale Hoekstra uit Burgum werd met 16.34m derde, en met een hele knappe 16.11m wist Gerwin van Vliet uit Woerden beslag te leggen op de vierde plek.

Bij de dames ging de titel naar een ontketende Sjoukje Tjalma uit It-Heidenskip. Met een prachtig nieuw persoonlijk, en kampioensschapsrecord van 14.85m pakte zij de Nederlandse titel. Ineke Prins uit Ee werd met 13.59m tweede, op slechts 2 cm gevolgd door Margriet Kamphof uit Linschoten die dus derde werd. "Meer zat er vanmiddag gewoon niet in"aldus Margriet.

Jarno Knijff uit Kamerik maakte in de jongensgroep zijn favorietenrol meer dan waar. Met een formidabele afstand van 17.73m pakte hij voor de tweede keer op rij de titel. "Dit is toch wel één van mijn mooiste sprongen van het seizoen" aldus een dolgelukkige Jarno. "Met zoveel publiek, en ook de Friezen erbij zo'n sprong maken geeft een gigantische kick". Piet Scherjon uit Burgum werd met 16.77m tweede, en Floris van Elzakker uit Linschoten, die zich verrassend in de finale sprong, werd met 15.37m heel keurig derde.

De vier winnende afstanden bij elkaar opgeteld geeft een totaal van 67.80m. Ook dit is een kampioenschapsrecord. Het vorig stond van vorig jaar in Grijpskerk, en bedroeg 66.98m.