2010-08-22 15:06

Feest in Polsstokkerdam

Door Florina Strien

POLSBROEKERDAM Felgekleurde feestmutsjes op het hoofd en fleurige slingers rond het zandbed.

Dit jaar was het de twintigste editie van de triangelcup aan de dam en dat werd gevierd ook. Het thema 'birthday' was toepasselijk gekozen want de springers maakten er deze dag een feestje van door gezamenlijk zeer goed te presteren.

De twintigste triangelcupfinale werd onder een zonnige hemel spectaculair geopend door de twee polsstokmeiden Doriene de Wit en Sofie Strien. Op een tot taart omgebouwde trampoline deinden zij met salto's en flikflaks mee op de beat van Madonna's nummer 'Celebration'. Na de leuke openingsact was het weer de beurt aan de springers.

Cornelis de Bruijn (Lopik) en Pieter Verweij (Linschoten) weten dit seizoen de druk flink op te voeren op favoriet Jaco de Groot (Kamerik). Cornelis wist woensdagavond Jaco nog af te troeven, maar deze wedstrijd werd hij met een bescheiden afstand van 17.93 meter tweede. Niels Koetsier (Waddinxveen) plaatste zich met een mooie sprong van 17.64 meter voor de finale en eindigde op een gedeelde derde plek met Pieter Verweij, die exact hetzelfde aantal centimeters sprong. Jaco de Groot liet dit keer niemand voorbij, met een afstand van 19.51 meter zette hij de wedstrijd op zijn naam.

Bij de dames werd het publiek getrakteerd op een spektakel dat tot het laatste moment zeer spannend was. Wendy Helmes (IJsselstein) ging als eerste de finale in met een afstand van 14.60 meter. Dymphie van Rooijen (IJsselstein) nam de leiding in haar eerste finalesprong over met een afstand van 15.34 meter. Wendy liet dit niet op zich zitten en zette de strijd in met een persoonlijk record van 15.82 meter. Dymphie van Rooijen besliste in haar laatste sprong de wedstrijd met een indrukwekkende 16.39 meter. Wendy werd tweede en Jessica Snoek (Benschop) eindigde met 14.10 meter op een derde plek.

Wilco van Amerongen (Benschop) wist bij de junioren al vroeg de leidende positie te pakken. In zijn tweede sprong kwam hij al tot een afstand van 18.31 meter. Corné Spruit (Snelrewaard) kwam met een mooie 17.90 meter aardig in de buurt en veroverde de tweede plek. Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) eindigde derde met een afstand van 17.50 meter.
Alhoewel Wilco eigenlijk al verzekerd was van de titel verbeterde hij zich in zijn allerlaatste finalesprong van de wedstrijd nog tot 18.51 meter.

De grootste verrassing van de dag kwam uit de jongensgroep. Martijn van Schaik sprong in zijn derde sprong een persoonlijk record van 16.61 meter en liet daarbij Thomas van Midden en topfavoriet Erwin Timmerarends gedurende de rest van de wedstrijd achter zich. Kersverse Hollands Kampioen Thomas van Midden werd tweede met een afstand van 15.72 meter. Met 15.56 meter eindigde Erwin Timmerarends uiteindelijk op een derde plek.

Na de wedstrijd was het tijd voor het felbegeerde aapslingeren. Met een touw slingerden jong en oud over het water en bleef het feestje nog lange tijd in volle gang.Woensdag 25 augustus, zal de laatste klassementswedstrijd van het seizoen gesprongen worden in de Vlist. 28 augustus zullen de beste polsstokspringers van Nederland zich laten zien op het Nederlands Kampioenschap in Buitenpost.