2011-08-26 20:00

FD: Fierljepper Scherjon pakt winst op generale voor NK

We blijven telkens onder de twintig meter. Geen idee hoe dat komt

IJlst Fierljepper Hannes Scherjon heeft gisteren de 'generale' voor het NK op zijn naam geschreven. In IJlst was de in Groningen woonachtige Noardburgumer met een winnende afstand van 19,53 de sterkste tijdens de Fryslân Cup. Na vier sprongen zonder finale, zoals gebruikelijk tijdens de Fryslân Cup, sloeg Scherjon in zijn laatste poging toe, nadat Henk Schievink lange tijd bovenaan stond met 18,70. Eerder wonnen Scherjon (19,61) en Ysbrand Galama (19,41) met vergelijkbare afstanden in IJlst. Runner-up Bart Helmholt bleef met 18,81 ver achter, terwijl Schievink derde werd met zijn 18,70. „Blijkbaar is het lastig ver te komen in IJlst“, constateerde ook Scherjon. „We blijven telkens onder de twintig meter. Geen idee hoe dat komt.“

Tevreden was de Fries om útens wel degelijk. „Maar voor mij is het niet het ultieme streven. Als ik met 20,50 tweede zou worden, had ik daar ook voor getekend.“ Zijn winnende sprong werd gekenmerkt door een merkwaardig rondje om de stok, die in eerste instantie niet deed wat Scherjon wilde. „Technisch gezien niet het mooiste, maar gelukkig kreeg ik 'm er wel over.“

In de juniorenklasse was Age Hulder de sterkste. Met 17,99 bleef hij Bas Tolboom (17,88) en Henk Rijpma (16,90) voor. Grytsje Abma was op eigen schans de sterkste bij de dames dankzij een keurige 15,25. Hiske Galama (14,68) en Anna Jet Leyenaar (14,55) moesten hun meerdere erkennen in Abma.

Bij de jongens deed Sytse Bokma een graai in de geldpot door de laatste van de zeven wedstrijden om de Gouden Rige binnen te halen. Zijn winnende sprong van 16,84 meter leverde de ljepper uit Hindeloopen 250 euro op. Omdat hij in één van de zeven wedstrijden in de serie niet als winnaar uit de bus kwam, liep hij de hoofdprijs (1000 euro) mis. Tom Hoekstra (16,33) en Bobby Zwaagman (15,89) hadden wel het nakijken op Bokma, die het hele seizoen al vrijwel ongenaakbaar is.

Bijna record De Groot
De Hollandse tegenstrevers van de Friese ljeppers kenden gisteren een veelbelovende voorbereiding op zaterdag. Op de NK-schansen van Linschoten scherpte Dymphie van Rooijen haar eigen Nederlands record bij de dames van 16,64 aan tot 16,74. Daarbij toonde Jaco de Groot zijn uitstekende vorm andermaal door zijn beste sprong ooit te noteren en het Nederlands record van Bart Helmholt (21,26) tot op één centimeter te naderen. „Dat belooft dus spektakel voor het NK“, wist Scherjon.