2012-07-10 15:43

Jaco de Groot toont grootse vorm

De eerste wedstrijd die op de accommodatie in Zegveld gesprongen moet worden is voorlopig nog uitgesteld

Volgend jaar hopen zij wedstrijden op hun eigen accommodatie te kunnen springen. De springers kwamen afgelopen zaterdag bijeen in Linschoten. Tijdens deze zeer warme en zonnige middag kozen vele springers voor wat verkoeling in het water.

Jaco de Groot (Woerden) kwam in zijn eerste poging tot een prima afstand van 19.36 meter. Dit werd gevolgd door een afstand van 20.81 in de derde ronde. Deze afstand komt erg dichtbij het Hollands Record, dit record zette hij vorig jaar vlak voor het Nederlands Kampioenschap op 21.25 meter. Nummer twee van de ranglijst, Theo van Kooten (Haastrecht) was deze wedstrijd niet aanwezig omdat hij samen met o.a. Dymphie van Rooijen (Ijsselstein) en Wilco van Amerongen (Benschop) op de World Sports for All Games in Litouwen deze typisch Hollandse sport promoot. Geen van de andere springers kon de afstand van Jaco de Groot benaderen. Bastiaan de Bruijn uit Lopik kwam in zijn 3de sprong tot 17.68 meter. Een mooie afstand voor zijn klassement. Erik Bos uit Waarder kwam tot een seizoensrecord van 17.42 meter en neemt hiermee de bronzen plak mee naar huis. Jan-Willem de Groot uit Kamerik sprong zichzelf in de finale met een afstand van 16.61 meter en wist zichzelf in de finale te verbeteren tot 17.48 meter.

Bij de dames was er deze dag dus geen geen concurrentie van klassementsleidster Dymphie van Rooijen. In de eerste ronde sprong Margriet Kamphof uit Montfoort een goede afstand voor haar klassement van 13.73 meter. Hiermee nam zij tot aan de derde ronde de leiding. Jessica Snoek (Benschop) kwam hierna tot een afstand van 13.88 meter, en nam daarmee de tweede plek in beslag. Wendy Helmes (Ijsselstein) kwam na 2 natsprongen tot de kampioensafstand van 14.30 meter. Opnieuw wisten alle dames een afstand van 13 meter of meer neer te zetten.

Ook bij de junioren was de klassementsleider, Wilco van Amerongen, in Litouwen. Mede daardoor een tegenvallend resultaat bij de junioren, de junioren sprongen onder hun kunnen. De top drie; Rian Baas uit Oudewater kwam tot een afstand van 17.01 meter, Pim Hoogendoorn uit Linschoten werd tweede met 16.51 meter en Thomas van Midden uit Vlist eindigde op de derde plaats met een afstand van 16.30 meter. Vorige week zaterdag tijdens de Veehandel Spruit Bokaal in Linschoten was de winnende afstand bijna 2,5 meter verder.

Bij de jongens Topklasse opnieuw dezelfde drie heren die het podium vullen. Ronald van Bemmel (Utrecht) opende de wedstrijd in de jongenscategorie met een afstand van 15.14 meter, genoeg voor een finaleplaats. Jens Vlasveld (Ijsselstein) en Ricardo Faaij (Haastrecht) gingen in hun eerste sprong te water. Vlasveld sprong zichzelf met 15.80 in de tweede ronde aan kop. In de derde ronde verstevigde hij zijn koppositie met een mooie afstand van 16.04 meter. Hiermee pakt hij na één wedstrijd de leiderstrui weer terug van van Bemmel. De tweede finale plaats was voor Faaij die in zijn derde poging tot een afstand van 15.28 kwam. De afstand van Vlasveld blijkt 11 cm te weinig voor de kampioenstitel, deze ging in de finale met een afstand van 16.15 naar van Bemmel. Het blijft een spannende strijd bij de jongens, het is de vraag of van Bemmel de leiderstrui voor de derde keer dit seizoen kan terugpakken van Vlasveld.

Volgende week wordt er in Jaarsveld gesprongen. Op woensdag 11 juli om 19.00 springt de eerste klasse hier ter voorbereiding op het Tweekamp. De strijd tussen de beste springers van de Polsstokbond Holland en de beste springers van de Friese Bond vindt plaats op zaterdag 14 juli om 14.00, eveneens in Jaarsveld. Zal het de Hollandse toppers net als in 2006 en 2008 weer lukken om de Friezen te verslaan? Komt allen kijken! De entree is gratis. Voor meer informatie. Zie onze website: www.pbholland.com.