2012-07-15 17:04

Natte Tweekamp, Hollandse winst

De Hollandse polsstokverspringers hebben afgelopen zaterdag in Jaarsveld gewonnen van hun Friese tegenstanders. In een door regenbuien beheerste wedstrijd bleken de springers aan het eind van de dag in totaal 3.33 meter meer gesprongen te hebben dan de fierljeppers.

Polsstokverspringen is dé Nederlandse zomersport, en bij een dergelijke sport heb je zomers weer nodig, en dat was precies wat ontbrak tijdens de jaarlijkse Tweekamp.

De weergoden bliezen met een windkracht 4 á 5 de regenbuien richting de polsstokaccommodatie zodat deze onderlinge krachtmeting tussen de beide polsstokbonden die Nederland rijk is pas 40 minuten later kon beginnen en ook nog een keer stilgelegd moest worden. Regen veroorzaakt een natte aanloopmat (waar met blote voeten op wordt aangelopen) en een natte polsstok, waardoor beiden te glad en dus te gevaarlijk worden om te kunnen springen.

Waarbij een normale Tweekamp uit 4 pogingen per deelnemer bestaat, hadden de meeste deelnemers nu maar 3 pogingen voordat de weergoden definitief een einde maakten aan de wedstrijd.

Holland kende een vliegende start met veel droge ’safe’ sprongen, een tactiek waar bondscoach Henry Helmes op had aangedrongen, waartegen de Friese deelnemers duidelijk meer moeite hadden met de weers- en voor hen minder bekende schansomstandigheden.

Een duidelijke voorsprong was een feit, en de missie voor de Friese springers was om hier elke ronde wat van af te knibbelen, maar hadden zij daar voldoende tijd voor? De lucht bleef dreigend en de springers konden door die dreiging en de regenpauzes niet echt in het gewenste ritme komen.

In de eerste ronde was het verschil ruim 10 meter in het voordeel van de Hollanders, maar in de tweede ronde werd de afstand wel kleiner en bedroeg een kleine 3 meter. In de derde wisten de Friese springers hun totale afstand te verbeteren, maar ook de Hollandse springers deden dat en slaagden er in om hun voorsprong zelfs weer iets uit te bouwen. Toen de laatste topspringers nog een derde poging moesten wagen begon het heel hard te regenen en werd besloten om de wedstrijd verder af te gelasten.

Het verschil was op dat moment 3.33 meter, wat uiteindelijk voldoende bleek voor een Hollandse overwinning. Een overwinning die duidelijk het resultaat van een ploeg was met een missie, een duidelijke en goede tactiek en waar het individu op een prima wijze werd weggecijferd voor de ploeg. Ondanks de buiige weersomstandigheden, lieten de Hollandse springers de zon toch schijnen in de PolsstokbondHolland-harten en kon de bondscoach de wisselbeker in ontvangst nemen van Foppe de Haan, waarna deze overwinning door het hele team uitbundig werd gevierd.

Komende week is polsstokverspringen weer een individuele sport waarbij de ploegmakkers van zaterdag weer de concurrenten worden in jacht op de prijzen tijdens de altijd gezellige polsstokdag in Polsbroekerdam. Deze dag begint om 11.00 uur met de 2e klasse wedstrijd, de 1e klasse wedstrijd begint om 14.00 uur. Ook voor de kinderen is er van alles te doen rondom het thema Oertijd.

Uitslag:

Categorie: Holland / Friesland / Verschil

Senioren: 138.59 / 142.39 / -3.80

Junioren: 133.12 / 125.98 / +7.14

Jongens: 59.51 / 59.94 / -0.43

Dames: 57.45 / 57.03 / +0.42

Totaal: 388.67 / 385.34 / +3.33