2012-07-24 9:11

Polsstokdag in Polsbroekerdam

Ondanks de grimmige voortekenen was het afgelopen zaterdag toch stralend weer bij de polsstokdag die elk jaar wordt gehouden in Polsbroekerdam. Net als elk jaar werd er gestreden om de Triangelcup, maar naast deze wedstrijd waren er vele andere actviteiten te doen.

Alle activiteiten hadden met de oertijd te maken, wat het thema van dit jaar was. Zo kon je bijvoorbeeld typisch Benschops beerenschieten of op de foto met een echte flintstones auto. Zoals altijd waren er weer de oliebollenbakkers en de ijskar van Babsi zodat je bij de wedstrijd van alles was voorzien.

Hoewel het stralend weer was hadden de springers last van een lastige wind die recht van voren kwam. Hierdoor moesten ze de stok terug halen waardoor er minder ver gesprongen kon worden. Desondanks werden er verre afstanden neergezet wat nogmaals laat zien dat de Hollandse springers in top vorm zijn en vorige week terecht de Tweekamp hebben gewonnen.

De opvallendste prestatie kwam van de hand van Wilco van Amerongen (Benschop) bij de Junioren, hij wist op 4 cm na zijn persoonlijk record van 19.45m te benaderen. Met deze ferme afstand erbij in zijn klassement komt het gemiddelde van zijn klassement slechts 30cm onder zijn PR, hiermee heeft hij het beste Juniorenklassement ooit in handen. Ook Maik Backx (Haastrecht) wist zijn PR tot op 4 cm te benaderen en werd tweede met 17.26m. derde werd Rian Baas (Oudewater) met 16.93m.

Bij de Dames liet ook Wendy Helmes (IJsselstein) een ferme sprong zien, met 15.19m liet ze de competitie ver achter zich. Nu klassementsleidster Dymphie van Rooijen op vakantie is moet ze uitkijken dat ze niet haar leiderspositie kwijtraakt aan Wendy die langzaam maar zeker het gat tussen hun tweeën sluit. De afstand tussen deze twee dames in het klassement is nog maar driekwart meter wat Wendy in haar huidige vorm makkelijk dicht kan springen. Ook Liesbeth de With (Woerden) zette een mooie afstand neer en werd met een seizoensrecord van 14.25m tweede. Bovendien wist ze met deze afstand 4e te worden in het klassement, goed voor een kwalificatie voor het NK. Margriet Kamphof (Montfoort) werd derde met 12.91m.

Bij de Jongens werd Jens Vlasveld (IJsselstein) wederom eerste met 15.45m waarmee hij nog maar eens liet zien waarom hij het leidersshirt aan heeft. Nees de Bruijn (Oudewater) sprong in zijn eerste sprong 15.01m, hier kwam hij de rest van de wedstrijd niet overheen maar hij werd er toch tweede mee. Derde werd Remco Benschop (Snelrewaard) met 14.63m.

Bij de Senioren sprongen Bastiaan de Bruijn (Lopik) en Anthony Lekkerkerker (IJsselstein) een goede wedstrijd en werden respectievelijk tweede en derde met 18.08 en 16.43m maar de meeste aandacht ging toch naar Jaco de Groot (Woerden). Hij heeft afgelopen week bewezen waarom hij terecht Nederlands beste springer is. Bij de Triangelcup sprong hij onder minder dan ideale omstandigheden nog 19.14m waarmee hij ruimschoots eerste werd maar de echte topprestatie liet hij afgelopen woensdag zien. Bij de Groene Vakwinkel Martin De Ridder Bokaal sprong hij een verbluffende afstand van 21.00m waarmee hij samen met zijn andere topprestaties van dit jaar het beste klassement ooit wist te springen. Hij is in bloedvorm en de kans is groot dat hij dit jaar het Nederlands Record van 21.51m gaat afpakken van de Fries Bart Helmholt (Burgum).