media Friesch dagblad
2013-05-21 18:00

Dubbel gevoel bij Helmholt, ondanks tweede zege op rij

Hopelijk heb ik mijn traditionele dip nu eens in het begin van het seizoen.

De eerste twee wedstrijden zijn achter de rug, de eerste twee dagzeges zitten in de tas. En dan toch spreken van een dip. Het kan. Vraag dat maar aan Bart Helmholt, want die liet zich zaterdag na de fierljepwedstrijd in It Heidenskip in die bewoordingen uit. De Burgumer kende gemengde gevoelens na de door hem met 19.60 meter gewonnen wedstrijd. Dat lijkt vreemd, maar in zijn geval is het een stuk logischer dan je zou denken.

,,Misschien klinkt het wel arrogant”, verontschuldigde Helmholt zich, ,,maar ik spring vooral tegen mezelf. En als ik dan niet spring zoals ik denk te kunnen springen, zorgt dat voor gemengde gevoelens. Voor frustratie ook.”

Wie in ogenschouw neemt wat de regerend Fries kampioen drijft, kan dat wellicht begrijpen. Helmholt sprak vorige week na de gewonnen seizoensouverture in Buitenpost namelijk al uit dat hij dit seizoen voorbij de magische grens van 22 meter wil springen. Dat kan op basis van zijn berekeningen van hoever hij de polsstok ‘heeft staan’, zoals dat in jargon heet. Wie dan tot 19.60 komt, en onder meer in andere pogingen tweemaal buiten de sector springt, weet dat er nog veel werk te verzetten is.

,,Ik ben niet tevreden over mijn insprong. Zeker omdat mijn aanloop wel goed is en ik de stok op 12.20 meter heb staan”, zei Helmholt. ,,Het kan en moet dus beter dan 19.60 meter. Die sprong was er een in de categorie stok op safe, vier of vijf slagen maken. Ik wil nog verder springen, dat lukt nu even niet. Wat dat betreft zit de traditionele dip ditmaal hopelijk al in het begin van het seizoen.”

Er liggen dus kansen voor zijn rivalen. Maar Helmholt kloppen, is niet altijd eenvoudig. Ysbrand Galama kwam er in zijn eigen woonplaats zaterdagavond nog het dichtste bij. Galama zette in It Heidenskip namelijk een afstand van 19.14 neer. Hij werd daarmee ‘best of the rest, ’op enkele decimeters van winnaar Helmholt. Thewis Hobma kwam in de finale nog tot een afstand van 18.89 meter en zorgde daarmee voor de op twee na beste sprong bij de senioren.

Als Helmholt de wedstrijden naar zijn hand kan zetten zoals in de afgelopen twee weken, maar hij desondanks niet tevreden is over zijn sprongen, dan zal de concurrentie er hard aan moeten trekken om hem dagtitels af te gaan snoepen. In de andere klassen geldt dat niet zozeer voor een persoon als wel voor een hele fierljepafdeling. Want zowel bij de dames, de jongens als de junioren is het de afdeling IJlst die de lakens wel eens zou kunnen gaan uitdelen dit seizoen.

De formatie van oud-topljepper Rimmer Abma eiste in It Heidenskip de dagtitels voor zich op in drie van de vier klassen. Net als Helmholt bij de senioren, won Klaske Nauta bij de dames haar tweede wedstrijd van het nog prille seizoen. Nauta is de exponent van de overmacht van IJlst in de klasses onder de senioren. Al moet gezegd dat ze door afwezigheid van Hiske Galama (Haule) een concurrente minder heeft gekregen.

Bij de junioren ging de winst naar IJlst: Nauta’s vriend en teamgenoot Hans Ulco de Boer won met 18.99, terwijl nummer 2 Sytse Bokma het IJlster succes compleet maakte met een pr (18.42). IJlst won ook bij de jongens: ditmaal dankzij Tom Hoekstra 16.93.