2013-07-07 11:54

Tweekamp ondanks verlies Hollanders hoogtepunt in nog jonge zomer

IT HEIDENSKIP Zaterdagmiddag 6 juli werd in het Friese It Heidenskip de jaarlijkse Tweekamp tussen de twee polsstokverspringregio’s Holland en Friesland gesprongen. Friesland won de wedstrijd en mag zich een jaar lang de sterkste regio van Nederland noemen. Holland verloor die status, maar vertrok met opgeheven hoofd uit Friesland.

Eindstand Holland 402.53 meter – Friesland 404.86 meter / Verschil 2.33 meter
De perfecte arena in It Heidenskip, jaarlijks het toneel van de NFM, de springers kennen de schans, en schitterend weer. Een prima recept voor een topwedstrijd. We zien veel persoonlijke records en seizoen records.

Het Friese team weet een record aantal meters te springen en verbetert het record uit 2011 toen het Friese team in Grijpskerk tot 393.70 meter kwam. Ook het Hollandse team springt ruim verder dan het oude record en springt voor het eerst in haar geschiedenis in een wedstrijd over de 400 meter.

In het begin van de wedstrijd neemt het Friese team een ruime voorsprong. Deze voorsprong slinkt echter snel. De wedstrijd is spannend en in de derde ronde staat het Hollandse team voor het eerst op voorsprong. Vanaf dat moment is het stuivertje wisselen. Tot de allerlaatste sprong van de wedstrijd waarin de kopman van de Hollanders Jaco de Groot weet dat hij een, voor hem haalbare, 20.53 meter moet springen om de Tweekamp te winnen.

Het zou voor het eerst in 34 jaar zijn dat Holland een uitwinst weet te behalen. De spanning wordt maximaal opgevoerd. Een gedeelte van het Hollandse (?) publiek gaat, tot ontsteltenis van sommigen, tijdens de sprong ritmisch klappen. Jaco de Groot komt redelijk in de polsstok, deze blijft even stilstaan, iedereen houdt zijn adem in … en dan schiet de pols weg. De Groot probeert er nog het maximale uit te halen, maar de benodigde 20.53 meter is uit beeld. Friesland wint deze enerverende 48ste jaargang van de Tweekamp.

Senioren Holland 141.00 meter – Friesland 150.86 meter / Verschil 9.86 meter
Het verlies van het Hollandse team kan, in ieder geval cijfermatig, toegeschreven worden aan de Senioren. Geheel verrassend is dat niet omdat de Friese top van de Senioren ook beduidend breder is dan die van het Hollandse team. Slechts twee keer eerder verloren de Senioren de Tweekamp met zo’n groot verschil en daarvoor moeten we tientallen jaren (1970 en 2002) terug in de tijd. Een zorgelijke ontwikkeling, vooral omdat de meeste Senioren een, voor hun doen, uitstekende wedstrijd springen. Het laat in ieder geval zien dat de Friese Senioren zich op dit moment beter ontwikkelen dan de Hollandse Senioren. Ook zitten er in het Hollandse team veel 35 plussers en dat geeft te denken over de doorstroming van juniorentalent naar het topniveau. Wellicht ook een bestuurlijk aandachtspunt voor de PBH.

Op de eerste vijf plaatsen in de wedstrijd zien we vijf Friese deelnemers staan. De verste sprong wordt gemaakt door Oane Galama. Hij springt 20.58 meter, op de voet gevolgd door Bart Helmholt met 20.52 meter en derde is Thewis Hobma met 19.79 meter. Rein van der Wal springt 19.49 meter wat voor hem een seizoensrecord betekent. Een indrukwekkende serie.

Ruim achter de Friese deelnemers doet Bastiaan de Bruijn uit Lopik het uitstekend met een afstand van 18.59 meter. Werner Kamphof uit Oudewater doet het relatief nog beter met een seizoenrecord van 18.10 meter. Het was al weer zes jaar geleden dat Kamphof voor het laatst 18 meter sprong en daarmee is deze afstand opzienbarend. Ook een andere oudgediende, Erik Bos uit Waarder, doet het goed met zijn eerste 17 meter sprongen van 2013.

De andere deelnemers uit het Hollandse kamp doen wat er van hun verwacht mag worden en springen gemiddelde afstanden.

Dames Holland 60.57 meter – Friesland 56.33 meter / Verschil 4.24 meter
De Hollandse Dames laten een heel ander beeld zien. Zij winnen de wedstrijd overtuigend en springen gemiddeld een meter verder dan hun tegenstanders.

De meest opvallende sprong wordt gemaakt door Dymphie van Rooijen uit IJsselstein. Zij evenaart haar beste seizoensafstand en springt 16.50 meter, slechts 24 centimeter achter het Nederlandse Record. Een afstand nog niet eerder gesprongen op Friese bodem en dus goed voor een schansrecord. Bij deze sprong gaat van Rooijen ook nog eens zes meter uit de richting en dat maakt deze sprong tot een heel bijzondere. Rechtdoor springend zou er een afstand opgemeten zijn van rond de 17.50 meter, ver voorbij het Nederlandse Record.

Ook Wendy Helmes uit IJsselstein maakt een prima sprong van 15.47 meter. Carina den Hartogh uit Woerden benadert haar persoonlijk record tot op vijf centimeter en springt een afstand van 14.59 meter en ook jongeling Julia van Eijk uit Haastrecht springt bijna een persoonlijk record en gaat voorbij de 14 meter (14.01).

Junioren Holland 138.20 meter – Friesland 132.60 meter / Verschil 5.60 meter
De beste prestaties van de dag zijn er voor de Hollandse Junioren. Zij winnen de wedstrijd ruim van hun Friese leeftijdsgenoten. We zien in deze categorie de definitieve doorbraak van twee Hollandse springers, te weten Thomas van Midden uit Vlist en Matthijs van Rooijen uit IJsselstein.

De wedstrijd wordt geopend door Thomas van Midden die een daverend persoonlijk record op de borden brengt van 18.75 meter. Van Midden lijkt dit soort wedstrijden nodig te hebben om het beste in zichzelf naar boven te brengen. Na een goede insprong klimt hij in recordtijd naar de top van de polsstok om ruim 60 centimeter voorbij zijn oude beste afstand te landen.

Matthijs van Rooijen, de broer van Dymphie, doet het nog net een stapje beter. Kenners hadden al gezien dat van Rooijen op weg is naar de top van Nederland. Dit is de wedstrijd waarin hij zijn kunnen dan eindelijk ten volle toont. In prachtige stijl klimt ook hij naar de top van de polsstok om te landen na 18.79 meter. 70 centimeter voorbij zijn oude record en een karrevracht aan meters binnenhalend voor het Hollandse team.

Het is Erwin Timmerarends uit Montfoort, als geen ander excellerend als de druk het grootst is, die uiteindelijk de verste sprong van de dag in deze categorie maakt. Hij springt in zijn laatste sprong 18.86 meter en is topkandidaat om in zijn tweede juniorenjaar de eerste hoofdprijzen op Nationaal niveau te pakken. Dat is ook Rian Baas uit Oudewater. Hij springt een verdienstelijke 18.43 meter en doet dat eigenlijk met groot gemak.

De rest van het team springt allen naar behoren met een speciale vermelding voor Paul van Meijeren uit Zegveld. Deze eerstejaars Junior komt de laatste weken sterk voor dag en benadert zijn persoonlijk record tot op 10 centimeter. De komende jaren zullen we hem nog vaak terugzien aan de top van de ranglijsten.

Jongens Holland 62.76 meter – Friesland 65.07 meter / Verschil 2.31 meter
Alle Jongens van het Hollandse en het Friese team presteren prima met allemaal mooie 14, 15 en 16 meter sprongen. Uitblinker van dag is echter Ricardo Faaij uit Haastrecht. Hij laat een prachtige serie sprongen zien om uiteindelijk uit te komen op een nieuw persoonlijk record van 18.26 meter. Ongeveer anderhalve meter verder dan de nummer twee van de dag.

Ook voor Robert Benschop uit Snelrewaard is er een fraai persoonlijk record van 15.45 meter. Tom Vendrig uit Montfoort benadert zijn persoonlijk record tot op 3 centimeter en ook Auke de Wit uit Jaarsveld springt een prima afstand van 14.48 meter.

Historisch perspectief
De tweekamp Holland – Friesland wordt al sinds 1966 versprongen in afwisselend Holland en Friesland. Dit maal had de fierljepforiening It Heidenskip de eer gekregen om deze historische wedstrijd te mogen organiseren. De organisatie had een prima geprepareerde accommodatie klaargemaakt en een feestelijk arena opgebouwd.

In de beginjaren (van 1966 tot 1980) wonnen Friesland en Holland beiden regelmatig de wedstrijd. Na 1980 was Friesland, op een enkele uitzondering na, bijna altijd de winnaar van de Tweekamp.

In 2006 in Linschoten werd deze trend doorbroken en won Holland met ruim verschil weer eens de wedstrijd. Sinds die tijd zijn beide regio’s weer zeer aan elkaar gewaagd en zijn de verschillen steeds minimaal.

Tweekampregels
Aan de wedstrijd doen 48 springers mee. 24 Hollanders en 24 Friezen. Elk team vaardigt zijn beste 8 senioren, 8 junioren, 4 jongens en 4 dames af. De springers mogen elk vier sprongen maken. De verste sprong van elke individuele springer telt mee voor het totaal aantal meters. In elke categorie is er ook een drempelafstand. Haalt een deelnemer deze afstand niet, dan telt de drempelafstand voor het totaal aantal meters. Bij de wedstrijd in It Heidenskip maakte niemand gebruik van deze regel.