media Friesch dagblad
2013-07-18 18:00

Helmholt betaalt Galama met gelijke munt terug

oen Oane Galama zaterdag bij het Keningsljeppen in Burgum Bart Helmholt onttroonde als koning, lag de houder van het Nederlands record daar een klein nachtje wakker van.

Gisteren liet Helmholt in Grijpskerk zien geprikkeld te zijn en betaalde hij Galama met gelijke munt terug. De Burgumer verlegde het schansrecord van Galama, een maand geleden op 20,97 gezet, naar precies 21 meter.

En dus maakte de blik vol chagrijn van zaterdag plaats voor het uitgestreken gezicht van gisteren. ,,De Galama’s hebben er nu nog maar eentje”, wees Helmholt met een knipoog op het schansrecord van Joure, dat nu nog als enige ontbreekt op zijn lijstje topafstanden in den lande. ,,Toch heb ik die prikkeling van de concurrentie ook nodig. Dan moet ik op zoek naar een reactie zoals deze.” Voor zijn 21 meter had Helmholt weinig tijd nodig. Al in zijn eerste poging reikte hij op safe tot 19,56, waarmee hij zich al verzekerd wist van een finaleplaats. In zijn tweede sprong kwam hij vervolgens verder dan er ooit in Grijpskerk gesprongen was. ,,Dit had ik na zaterdag echt even nodig”, bekende Helmholt. ,,De uitvoering was toen zo dramatisch dat de wedstrijd me nog wel een nachtje wakker heeft gehouden.”

Geen topklasser kon na die tweede afstand van Helmholt in Grijpskerk ook nog maar een beetje in de buurt komen van de Burgumer. Hannes Scherjon noteerde weliswaar 19,65 in zijn tweede seriesprong, maar ging vol door zijn toch al geteisterde enkel toen hij landde in het zandbad. Daarmee was de wedstrijd voor de Noardburgumer voorbij en sputterde alleen Oane Galama met 19,55 nog enigszins tegen.

Age Hulder ging bij de junioren ook al met een schansrecord aan de haal. De Burgumer was in zijn wedstrijd lang op zoek naar het juiste moment en vond dat tijdens zijn laatste finalesprong, waarin hij met 19,61 de oude topafstand van Alwin Fonk (18,59) uit 2009 verpulverde.

Voor Hulder was het schansrecord de eerste vrucht die hij plukte van een enigszins aangepaste techniek, maar het experiment is volgens hem nog niet geslaagd. ,,Pas als ik op twintig meter zit, ben ik écht tevreden, maar voor vandaag is dit zeker genoeg. Ik heb mijn loop geprobeerd te maximaliseren en de stok staat een stuk verder. Dan is het fijn dat je op het laatste moment de bevestiging krijgt dat het goed gaat, want ik zat al de hele wedstrijd tegen een verre afstand aan te hikken.”

Hulder hield Hans Ulco de Boer (17,51) en Thijs Hiemstra (17,03) ver achter zich en zag dat Bobby Zwaagman op de schans naast hem de beste was bij de jongens. Zwaagman, die zaterdag ook al prins werd in Burgum, slechtte wederom de zeventien meter-grens (17,09) en rekende daarmee af met Tom Hoekstra (16,35) en Wiebe Auke Postma (16,22). Bij de vrouwen was er een verrassende zege voor Melanie Heins. De Workumse sprong in de finale naar een fraai persoonlijk record van 14,75. Tessa Kramer (14,71) had nipt het nakijken en werd gevolgd door nummer drie Hilianne van der Wal (14,31).