media Friesch dagblad
2013-08-14 12:02

FD: Sportieve wraak voor verliezers FK

Door Gerard Bos

In het kaatsen hebben ze voor veel grote wedstrijden een zogeheten ‘revanchepartij’. In het fierljeppen bestaat die traditie niet of nauwelijks. Maar het had er gisteravond in Burgum wel wat van.

In Ysbrand Galama (senioren), Hilianne van der Wal (dames) en Bobby Zwaagman (jongens) kreeg de ljepperij drie winnaars die zaterdag in Winsum nog buiten de boot vielen tijdens de Friese titelstrijd.

,,Revanche nemen. Het is gelukt”, zei Galama nadat hij met 20.17 meter bij de senioren alle concurrenten aftroefde. Inclusief Fries kampioen Bart Helmholt, die op zijn thuisschans gisteravond niet in zijn ritme kwam. Galama grapte dat hij wel wist waarom. Met een knipoog: ,,Na zijn Friese titel heb ik hem zaterdagavond in Winsum getrakteerd op een pilsje. Zelf nam ik een glaasje fris. Dat zal het verschil zijn geweest.”

Slechts twee dagen zaten er tussen de belangrijkste wedstrijd van het jaar en de gisteren in Burgum geplande inhaalwedstrijd. Wie dacht dat de kampioenen van zaterdag hun goede vorm zomaar even konden doortrekken, kwam echter bedrogen uit. Een enkeling lukte het. Zijn naam: Hans Ulco de Boer. De Friese kampioen uit Jutrijp won het FK in Winsum met 18.47 meter en kwam in Burgum na 18.09 in de voorronde nog tot 18.46.

Even leek zijn vriendin Klaske Nauta net als zaterdag samen met De Boer feest te kunnen vieren. Zij ging bij de dames als beste de finale in. Met 15.00 meter sprong ze verder dan in het door haar met 14.39 gewonnen FK. Fries recordhoudster Hilianne van der Wal nam echter revanche voor haar nederlaag in Winsum door nog tot 15.35 te komen.

Een andere Fries kampioen die in Burgum gisteravond een pas op de plaats maakte, was Tom Hoekstra. De zestienjarige fierljepper uit IJlst greep verrassende de titel na een seizoen vol blessureleed. Twee dagen na zijn grootste overwinning van het jaar bleef nieuw succes echter achterwege Hoekstra haalde met 16.07 in Burgum namelijk niet eens de eindstrijd bij de jongens.

Dat lukte Bobby Zwaagman wel. Net als Galama bij de senioren en Van der Wal bij de dames, nam hij revanche voor zijn nederlaag in Winsum. Hij wilde echter niet van sportieve wraak spreken. ,,Revanche nemen? Nee, zo voelt dit niet”, klonk het na zijn zege (17.43). ,,Natuurlijk was het jammer dat ik het FK niet won. Maar echt wakker lag ik er niet van. Want het kan nu eenmaal niet altijd feest zijn.”

Feest is het wel wat betreft het aantal wedstrijden dat op de rol staat. Na het FK en de ljepperij van gisteren volgen woensdag (IJlst), donderdag (It Heidenskip) en zaterdag (Grijpskerk) nog drie wedstrijd om daarmee het totaal op vijf in acht dagen te brengen. ,,Ach, lekker toch”, zei Galama. ,,Tenminste, als je lekker in je vel zit. En dat zit ik.”

Uitslag. Senioren: 1. Ysbrand Galama (It Heidenskip) 20.17, 2. Nard Brandsma (It Heidenskip) 19.57, 3. Thomas Helmholt (Burgum) 18.73, 4. Bart Helmholt (Burgum) 18.57, 5. Niels Koetsier (Leeuwarden) 18.55.

Junioren: 1. Hans Ulco deBoer (Jutrijp) 18.09 (finale: 18.47), 2. Age Hulder (Burgum) 18.07, 3. Sytse Bokma (Hindeloopen) 17.04, 4. Jan Burghout (Zwaagwesteinde) 16.54, Tjibbe Jan van Assen (Westergeest) 16.37.

Jongens: 1. Bobby Zwaagman (IJlst) 17.43, 2. Jan Teade Nauta (IJlst)16.34, 3. Wiebe Auke Postma (Noardburgum) 16.08.

Dames: 1. Klaske Nauta (IJlst) 15.00, 2. Hilianne van der Wal (Noardburgum) 14.85 (finale: 15.35, dagtitel), 3. Grytsje Abma (Heeg) 14.53.