2013-08-18 17:54

NK polsstokverspringen klapstuk 2013 met Hollanders in favorietenrol

POLSBROEKERDAM Zaterdag 24 augustus vindt in Polsbroekerdam één van de grootste sportevenementen van het Groene Hart plaats. “Hollandse” springers lijken op voorhand kansen op winst te hebben.

Het Nederlands Kampioenschap polsstokverspringen/ fierljeppen wordt het éne jaar in Friesland en het andere jaar in Holland (d.w.z. Groene Hart Randstad) georganiseerd. Het NK is een individuele wedstrijd met als hoofdprijs de titel van beste springer van Nederland. Onderhuids is er, vooral voor de volgers, de Holland-Friesland strijd – wie heeft op dit moment de beste springers van het land? Een voorbeschouwing:

Over het gehele seizoen gezien is Bart Helmholt (Burgum, FR) de beste springer geweest. In de laatste weken is het echter Jaco de Groot (Woerden) die de 21-meter sprongen heeft gemaakt. De titanenstrijd tussen deze twee kampioenen is daarmee weer in volle hevigheid losgebarsten en de kansen voor het NK lijken gelijk te liggen. Vorig jaar ging, in de persoon van Oane Galama, een derde er ineens met de hoofdprijs vandoor en ook dat kan dit jaar de uitkomst zijn. Er zijn veel kapers op de kust.

De voorspelling: Kampioen Jaco de Groot; 2 Bart Helmholt; 3 Thewis Hobma; 4 Ysbrand Galama; 5 Oane Galama. Vrijuit springend met kans op een top 3 notering Nard Brandsma; Thomas Helmholt en Theo van Kooten.

Bij de Dames is er een open strijd met heel veel kanshebbers op eremetaal. Wendy Helmes (IJsselstein) heeft het hele jaar op een constant hoog niveau gesprongen en is de favoriete voor de titel. Achter Helmes is er een rijtje gelijkwaardige springers met Hollands Kampioen Carina den Hartogh (Woerden), Fries recordhouder Hilianne van der Wal, Fries Kampioene Klaske Nauta en winnares van het Friese klassement Lisanne Hulder als eersten op de lijst.

De voorspelling: Kampioen Wendy Helmes; 2 Klaske Nauta; 3 Carina den Hartogh. Konijn uit de hoge hoed zijn de geblesseerden Dymphie van Rooijen en Jessica Snoek. Beide Dames trainen hard om nog fit te worden voor het NK en zullen bij deelname zeker meestrijden om de titel. Zou een erepodium met alleen Dames uit het eigen Polsbroekerdam tot de mogelijkheden behoren?

In de Juniorencategorie staat er geen maat op de Hollandse deelnemers. Aanvoerder van de bende is Rian Baas uit Oudewater. De afgelopen weken is hij iedereen de baas met sprongen hoog in de 19 meter en zelfs een persoonlijk record van 20.29 meter. Slechts 11 centimeter onder het Nederlandse record van Jaco de Groot. Ook Erwin Timmerarends (Montfoort) valt in deze categorie met een flinke serie sprongen voorbij de 19.50 meter. En wat te denken van Thomas van Midden (Vlist) en Matthijs van Rooijen (IJsselstein). Ook zij komen elke week dichter in de buurt van de 20 meter. Vanuit Friesland zijn het Age Hulder (Burgum) en Fries Kampioen Hans Ulco de Boer (Jutrijp) die tegen dit cordon op mogen proberen te boxen.

De voorspelling: Kampioen Rian Baas; 2 Erwin Timmerarends; 3 Hans Ulco de Boer; 4 Thomas van Midden; 5 Matthijs van Rooijen. Een verrassing? Aan het begin van het seizoen was het Wilco van Amerongen die keer op keer liet zien de beste springer van Nederland te zijn. Hij raakte zwaar geblesseerd, maar doet nu toch een poging om zaterdag mee te kunnen doen. In dat geval zal hij samen met Rian Baas de favorietenrol naar zich toetrekken.

Bij de Jongens zien we ook een fraaie tweestrijd tussen Ricardo Faaij (Vlist) en Bobby Zwaagman (IJlst). Ricardo Faaij heeft het klassementsrecord dit jaar verpulverd en heeft laten zien op grote wedstrijden extra ver te springen. Hij is de favoriet. Bobby Zwaagman heeft de verste sprong op zijn naam staan en heeft het seizoen in Friesland gedomineerd. Fries Kampioen Tom Hoekstra (IJlst) is een gevaarlijke outsider op titeltoernooien en doet ook mee voor de hoofdprijs.

De voorspelling: Kampioen Ricardo Faaij; 2 Bobby Zwaagman; 3 Tom Hoekstra

Een voorspelling met vier kampioenen uit het Hollandse kamp. Het zou een unicum in de historie van de sport zijn. Wie wil dit niet meemaken? De weersvoorspellingen zijn uitstekend en er worden enkele duizenden bezoekers verwacht.

Wij nodigen u uit om de Hollandse favorieten op sportieve wijze aan te moedigen op 24 augustus in Polsbroekerdam. Aanvang 13:30 uur. Spektakel gegarandeerd.

Aanvullend: De polsstokarena in Polsbroekerdam is omgebouwd tot een stadion met tribunes rondom het springterrein. Na de wedstrijd worden de prijzen uitgereikt door de meest succesvolle springer uit de geschiedenis van de sport, Aart de With uit Benschop. Na afloop is er een grandioos NK feest voor deelnemers, vrijwilligers en alle andere betrokkenen.