logo-polsbroekerdam.jpg
2016-07-04 9:02

Drie op een rij voor Hollandse Polsstokverspringers

Afgelopen zaterdag vond ik Polsbroekerdam de Tweekamp Polsstokverspringen plaats. Hierbij strijden de beste springers van Holland en Friesland in teams voor de titel.

Jarenlang heerste Friesland in de ‘fierljep-wereld’, echter wisten de Hollanders voor de derde achtereenvolgende keer te winnen van het Friese team. Het verschil was groter dan tijdens de vorige twee overwinningen: 7.02 meter.

Het grootste verschil maakte het Hollandse kamp bij de Jongens: 5.42 meter. Onder aanvoering van Reinier Overbeek (Benschop) wisten alle Hollandse jongens zeer goede prestaties neer te zetten.

Ook de meisjes van Holland waren goed op dreef. De Benschopse dames Fabiënne Overbeek (14.80 meter) en Judith den Hollander (13.98 meter) lieten zien dat er genoeg talent in de Hollandse ploeg aanwezig is.

Normaliter moeten de Hollandse senioren een flink verlies incasseren bij de seniorengroep. Friesland heeft al jarenlang een brede groep met topspringers, waar Holland het slechts moest doen met Jaco de Groot (Woerden). Laatstgenoemde was ook deze wedstrijd weer de aanvoerder, met 20.65 meter gaf hij alle andere springers het nakijken. Zijn naaste belagers waren Bart Helmholt (Bergum) en Erwin Timmerarends (Montfoort), welke zich dus ook in grote wedstrijden al kan laten zien bij de senioren. In zijn totaliteit wist de Hollandse senioren-groep het verlies te beperken tot 0.76 meter.

Ook in de junioren- en de dames categorie werd er met een klein verschil gewonnen, dit laat zien dat het Hollandse kamp in zijn breedte is gegroeid in het afgelopen jaar. Het lijkt er daardoor op dat de kwaliteit van de Hollandse polsstokverspringers steeds verder toeneemt. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat er nieuwe verenigingen worden opgericht. Zegveld bijvoorbeeld, leverde 3 springers die een bijdrage konden leveren aan het succes.

De Tweekamp was de eerste krachtmeting voor alle topspringers. De reguliere competitie zal in de komende week weer worden hervat in Zegveld. Hollandse en Friese springers zullen elkaar pas weer tegenkomen op zaterdag 30 juli tijdens de Nationale Fierljep Manifestatie in It Heidenskip