logo-jaarsveld.jpg
2016-08-21 14:52

Springers tanken zelfvertrouwen tijdens GPI bokaal

Tijdens de Jaarsveldse wedstrijden polsstokverspringen om de GPI bokaal was er een duidelijke rol weggelegd voor de wind die vanuit het westen duidelijk bezig was om de springers uit balans te krijgen.

Dat dit maar heel beperkt lukte was zeker te danken aan de goede vorm waarin veel springers een week voor het NK in Grijpskerk steken. De afstanden onder deze omstandigheden die zaterdag gesprongen zijn leidden bij de diverse titelpretendenten tot een vergroot gevoel van zelfvertrouwen. Daarnaast waren er zaterdag nog een aantal springers die tijdens de GPI bokaal ook strijden voor een hogere positie in het de Samenwerkingsklassement welke toegang geeft tot de NK-selectie van de polsstokbond Holland. Genoeg ingrediënten voor een topwedstrijd op een toplocatie met meerdere wedstrijdlagen.

Hoofdrol voor jongens en Junioren
Waar het grote vuurwerk normaal op de dames en senior-heren schansen wordt verwacht, was het zaterdag duidelijk het middelste en middenlange aanloopplankier waar het spektakel vandaan kwam. Thuisspringer Timon de Haay verraste vriend en vijand met allereerst een topsprong van 16.60 waarna hij in zijn derde poging zijn persoonlijk record bracht op 16.87 meter en een soevereine overwinning uit het vuur sleepte. Daarmee hield hij NFM winnaar Bas van Leeuwen(16.06) en Hollands kampioen Reinier Overbeek (15.94) achter zich. Bij de junioren is Daniel Cluistra al weken in een prima vorm en geldt hij voor het komende NK als outsider voor de ereplaatsen. Vandaag hield hij alle junioren achter zich met een prima sprong van 17.77 meter, hoewel klassementsleider Ricardo Faaij hem nog tot op 7 centimeter naderde en tweede werd met 17.70 meter, derde werd Matthieu van Vuuren met 16.84 meter.

Dames:
Stabiele Helmes geeft visitekaartje af Een categorie die het meestal het zwaarste heeft met de wind is de damescategorie. Ook zaterdag was dat wel af te zien aan de natsprongen en afstanden op de damesschans. Wendy Helmes, die niet bekend staat als erkend windspringer sprong een zeer stabiele wedstrijd met drie hoge 14 meter sprongen en een winnende afstand van 15.39 meter. Belangrijker misschien nog was dat er geen natsprongen tegenover stonden. En als de basis stabiel kan je een (NK) wedstrijd goed opbouwen . Ook Dymphie van Rooijen en Kimberly Engelhard toonden de goede vorm door beide zeer acceptabele reeksen neer te zetten. Tussen het damesgeweld sprongen ook de meisjes tot 16 jaar hun wedstrijd. In deze nieuwe categorie tijdens het NK, deed Fabiënne Overbeek de beste zaken door virtueel als eerste te eindigen met een afstand van 14.18 meter voor Demi Groothedde (13.43) en Judith den Hollander (13.12).

Senioren:
Jaco de Groot blijft jeugd voor In de senioren categorie werkte Jaco de Groot duidelijk aan zijn zelfvertrouwen door onder de genoemde omstandigheden voor de aanstormende jongeren te blijven. Hoewel Rian baas een beste afstand van 19.67 meter in de voorrondes had gezet. Was het na de finale Jaco de groot degene die de wisselbokaal op mocht halen, want een sprong van 20.09 was voldoende om de dagtitel op de eisen. Ook Erwin Timmerarends passeerde in de finale Rian Baas nog door 19.90 meter te laten noteren.

Hoewel de strijd om de prijzen altijd de belangstelling trekt van het publiek is de strijd voor de NK-selectie zeker net zo interessant. Het feit dat de PBH in de breedte behoorlijk sterker is geworden betekent dit ook dat de strijd om de selectie te halen feller en spannender is geworden.

Aankomende woensdag zal de laatste klassementswedstrijd van het seizoen in polsbroekerdam gaan bepalen welke springers hun opwachting mogen maken tijdens het NK polsstokverspringen in Grijpskerk (Groningen).

Mocht u de reis naar Grijpskerk niet kunnen maken dan kunt u de strijd live volgen op de internetsite: www.pbholland.com